Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2012 08 16

Ar saugus eismas pasitiks vaikus rugsėjo pirmąją?

Oficialioji statistika nurodo, kad dėl eismo įvykių apie 80% kaltinti tenka vairuotojus. Pamirštos Kelių eismo taisyklės, arba jų nepaisymas, nepakankamas patyrimas važiuojant sudėtingesnėmis eismo sąlygomis, per didelis pasitikėjimas savo sugebėjimais – tai pagrindinės nelaimių priežastys.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka
Temos: 1 Rugsėjis

Arvydas Vilimas

Oficialioji statistika nurodo, kad dėl eismo įvykių apie 80% kaltinti tenka vairuotojus. Pamirštos Kelių eismo taisyklės, arba jų nepaisymas, nepakankamas patyrimas važiuojant sudėtingesnėmis eismo sąlygomis, per didelis pasitikėjimas savo sugebėjimais – tai pagrindinės nelaimių priežastys.

Tačiau ar visada dėl eismo nelaimės galima kaltinti vairuotojus. Ne paskutinę reikšmę didesniam eismo saugumui turi ir saugi eismo aplinka. Tinkamoje vietoje pastatyti ir iš anksto pastebimi kelio ženklai norintį saugiai judėti vairuotoją informuoja iš anksto apie aplinkos arba važiavimo režimo pasikeitimus. Ar viskas tvarkoje šiuo atžvilgiu mūsų sostinėje Vilniuje?

Ne vienerius metus mokau vairuoti būsimus vairuotojus. Dirbant gatvėse visą darbo dieną pastebiu nemažai netinkamai įrengtos eismo aplinkos kaitos. Kelio ženklai statomi už gatvės apšvietimo stulpų, todėl jie pastebimi paskutiniu momentu, privažiavus prie pat jų, vasaros metu kai kuriuos ženklus dengia medžių lapija, ties pėsčiųjų perėjomis gyvatvorės užgožia artėjančius vaikus ir kartais suaugusiuosius.

Net ir patyrę, besilaikantys eismo taisyklių vairuotojai, kartais susiduria su netikėtumais, kai pėstieji staiga išnyra iš už aukštos gyvatvorės, kai lapuose paskendęs šviesoforas ir jo žalioji sekcija pradeda mirksėti informuodama apie šio signalo pabaigą, o to nepastebės vairuotojas ir važiuos į sankryžą jau degant geltonam draudžiamam šviesoforo signalui, tuo sukeldamas grėsmę sankryžoje.

Kai kuriuose mikrorajonuose vyksta gyvenamųjų namų statyba. Įrengiamos naujos gatvės ar įvažiavimai į egzistuojančias gatves, tačiau kelio ženklai kažkodėl įrengiami žymiai vėliau.

Pašilaičių seniūnė Marija Jėščiuvienė kreipėsi į vairavimo mokyklos „Juronas“ darbuotojus su prašymu apžiūrėti seniūnijos teritorijos eismo aplinkos trūkumus. Patikrinus įsitikinta, kad dėl įvairių priežasčių šioje miesto dalyje trūko apie 20 kelio ženklų. Seniūnė M. Jėščiuvienė ėmėsi priemonių ir per porą savaičių trūkstami kelio ženklai buvo atstatyti arba naujai įrengti, kurių iš vis nebuvo.

Prieš kelis metus Buivydiškių gatvėje, ties Šeškinės vidurine mokykla buvo pažemintos gyvatvorės ties dvejomis nereguliuojamomis pėsčiųjų perėjomis. Artėjantys prie jų vairuotojai aiškiai matydavo perėjų prieigas ir laiku galėdavo imtis reikiamų automobilio saugaus valdymo veiksmų. Šiuo metu gyvatvorė vėl ūgtelėjo ir vėl kyla pavojus šioje vietoje tiek pėstiesiems, tiek vairuotojams.

Kas turi šiuos negatyvius reiškinius matyti, laiku imtis priemonių, kad eismo aplinka mieste būtų kuo palankesnė, saugesniam vairavimui?

Manyčiau, kiekvienoje seniūnijoje, bent vienas ten dirbantis darbuotojas ir pats vairuojantis automobilį galėtų būti atsakingas už eismo aplinkos pasikeitimo priežiūrą.

Genėti medžio šakas, kurios užstoja kelio ženklą, pasirodo gali ne bet kas. Tam reikia specialistų. Tačiau informacija jiems gali teikti aukščiau aprašytos seniūnijos darbuotojos. Tą informaciją galima teikti ir miesto ūkio skyriui, kuris atsakingas už tinkamos eismo aplinkos priežiūrą.

Vairuojant gatvėmis kartais pastebime atrodytų keistais darbais užsiimančius darbininkus. Archajiškais įrankiais, kastuvais ir karučiais gramdančius šaligatvių pakraščius, kurie praėjus kuriam laikui vėl apauga žole.

Ar netikslingiau juos butų panaudoti kur kas svarbesniems darbams, kurie gerintų eismo aplinką.

Artėja rugsėjo pirmoji, gatvėse vėl bus pilna vaikų, kartais padykusių. Ar jie visi bus saugūs, priklausys ir nuo to, kokioje aplinkoje jie judės.

Teksto autorius: ARVYDAS VILIMAS (VAIRAVIMO INSTRUKTORIUS).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas