Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Apynių nuovirai veidui ir plaukams

Gydomaisiais, maistiniais ir kosmetiniais tikslais naudojami apynių spurgai, kurie renkami nokimo pradžioje, kuomet yra žalsvai geltonos spalvos, maždaug rugpjūčio viduryje. Spurgai skinami su stiebeliais, apie 2,5 cm ilgio ir džiovinami pavėsyje, kad išsaugotų savo spalvą ir aromatą.
Apyniai
Apyniai / John King, Flickr.com

Apynių spurguose yra B1, B2, B6, PP vitaminų, valerijonų rūgšties, dažiklių, karčiosios medžiagos lupulino, alkaloido humulino, eterinių aliejų, hormonų, flavonoidų bei daug įvairių mikro ir makro elementų. Apynių ūgliuose ir lapuose yra didelis kiekis C vitamino.

Įvairūs preparatai iš apynių pasižymi priešuždegiminiu, skausmą malšinančiu, antibakteriniu poveikiu. Apyniai raminančiai veikia centrinę nervų sistemą, gerina širdies ir kraujagyslių sistemos darbą, padeda virškinimui. Nuoviras iš apynių šalina nemigą, nervingumą, lengvina klimaksinio periodo simptomus, patariama jį gerti sergant gastritu, opalige, cholecistitu, nefritu, cistitu, hipertenzija ir ateroskleroze. Tačiau savarankiškai apynius vartoti reikėtų atsargiai, nes tai nuodingas augalas. Perdozavus apynių spurgų galimas pykinimas, vėmimas, galvos skausmas, silpnumas, nuovargis.

Apyniai plačiai naudojami kosmetikos pramonėje. Jie įeina į įvairių kremų ir šampūnų sudėtį. Apynių pagrindu gaminamos priemonės, gydančios spuogus.

Namų sąlygomis galima pasigaminti nuovirus iš apynių spurgų veido valymui ir plaukų stiprinimui.

Nuoviras veidui

1 arbatinį šaukštelį apynių spurgų užpilti 1 stikline verdančio vandens ir pavirti dar pusvalandį. Nukošti. Atvėsus šiuo nuoviru valyti veidą rytais ir vakarais.

Kaukė veidui

Į 2 arbatinius šaukštelius apynių spurgų nuoviro įdėti 1 valg. šaukštą grietinės, 1 arbatinį šaukštelį medaus ir 1 kiaušinio trynį. Viską gerai išmaišyti ir tepti ant veido, kaklo ir dekoltė srities. Po 15 min. nuplauti kambario temperatūros vandeniu.

Nuoviras plaukams

1 valg. šaukštą apynių spurgų užpilti 1 stikline verdančio vandens. Palikti 2 valandoms, po to nukošti. Šiuo nuoviru įtrinti plaukų šaknis ir ištepti per visą jų ilgį – nuo šaknų iki galiukų. Ant plaukų uždėti polietileninį maišelį, galvą apvynioti rankšluosčiu. Po valandos plaukus išplauti šiltu vandeniu.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas