Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kosmetika iš molio – prigimtinė jaunystė

Pirmąją moterį ir pirmąjį vyrą dievas sukūrė iš molio ir įkvėpė jiems gyvybę. Nors Ieva ir sukurta iš Adomo šonkaulio, tačiau tai nieko nekeičia, nes medžiaga ta pati – molis.
Balto molio kasykla
Balto molio kasykla / Flickr.com

Molį žmonės naudojo nuo seniausių laikų: nuo paprasčiausių būstų iki įstabiausių meno kūrinių statymo. Molinės lentelės, kurios perduoda dar ir dabar mums iš anų laikų žinias. Iš molio lipdė ąsočius ir kitus indus. O spalvotas molis puošė buitį.

Tačiau molis buvo naudojamas ne tik buitiniams darbams. Apie molio antibakterines savybes taip pat žinota: apie jas rašė Hipokratas, Plinijus, Konfucijus ir daugelis kitų.

Pasaulyje egzistuoja keletą molio rūšių, kurios viena nuo kitos skiriasi ne tik spalva, bet ir naudingomis medžiagomis. Skirtingame molyje galima rasti: sidabro, magnio, cinko, silicio, fosfatų, geležies, kalcio azoto, aliuminio, molibdeno, vario, fosforo, kobalto.

Molis turi daugybę atspalvių: baltas, juodas, geltonas, raudonas, pilkas, žalias, rausvas, žydras. Medicinoje daugiausiai naudojamas baltasis ir žydrasis molis. Kosmetikoje tuo tarpu naudojamas įvairių spalvų molis, o jį įsigyti galima bet kurioje kosmetikos parduotuvėje pagal savo odos tipą.

Molis maitina odą, drėkina, saugo nuo šerpetojimo, juodų inkštirų, atnaujina viršutinį odos sluoksnį, lygina ją, stangrina ir jaunina. Molis, be to, pasižymi antiseptinėmis ir raminamosiomis savybėmis. Sumaišę su vandeniu molį galima naudoti ne tik veidui, bet ir visam kūnui bei plaukams.

Kaukė iš balto molio

1 arbatinį šaukštelį balto molio sumaišyti su 1 desertiniu šaukštu vandens ir ½ arbatinio šaukštelio alyvuogių aliejaus. Gerai išmaišyti, tepti ant veido ir palikti 15 minučių. Nuplauti šiltu vandeniu, o paskui vėsiu.

Kaukė riebiai odai

1 desertinį šaukštą molio ištirpdyti kambario temperatūros vandenyje iki grietinės tirštumo ir įlašinti 2-3 lašelius šviežių citrinos sulčių. Užtepti ant veido 10 minučių, nuplauti kambario temperatūros vandeniu.

Kaukė senstančiai odai

1 šaukštą molio ištirpinti iki grietinės tirštumo, įmušti 1 kiaušinio baltymą, gerai išmaišius įlašinti rozmarino eterinio aliejaus lašelį. Užtepti 10-15 minučių ir nuplauti kambario temperatūros vandeniu.

Kaukės, sutraukiančios poras

1 šaukštą mėlynojo molio ištirpinti vandenyje, pridėti 1 arbatinį šaukštelį ryžių miltų, sumaišyti, pridėti ½ šaukštelio šviežių citrinos sulčių. Užtepti ant veido 10 minučių ir nuplovus šiltu vandeniu švelniai patrinti ledo kubeliu.

1 šaukštą baltojo molio užpilti grietinėle iki grietinės tirštumo, pridėti 1 šaukštelį grietinės, ½ šaukštelio augalinio aliejaus ir ½ šaukštelio greipfrutų sulčių. Sumaišyti ir užtepti ant veido 10 minučių. Nuplauti šiltu vandeniu.

Kaukė sausai odai

1 šaukštą rausvo molio sumaišyti su kiaušinio tryniu, pridėti 1 šaukštelį varškės – sumaišyti ir įpilti grietinėlės, kad masė taptų tiršta. Užtepti ant veido 15 minučių.

Lyginanti raukšles kaukė

1 šaukštą mėlynojo molio sumaišyti su 1 šaukšteliu medaus, 1 šaukšteliu alyvuogių aliejaus ir 1 šaukšteliu šviežių agurko sulčių – turi gautis tiršta masė. Užtepti ant veido 15 minučių. Nuplauti šiltu vandeniu ir nuskalauti vėsiu.

Nuo strazdanų

1 šaukštą mėlynojo molio sumaišyti su ¼ šaukštelio citrinos sulčių ir užpilti viską šviežiomis agurkų sultimis. Gerai išmaišyti ir tepti ant veido 10 minučių. Nuplauti kambario temperatūros vandeniu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito