Viskas apie sveiką mitybą – specialioje „Facebook“ grupėje.
Didysis greipfrutas – citrusinis vaisius, išoriškai panašus į greipfrutą, tik kur kas didesnis. Didysis greipfrutas gali sverti iki 10 kg. Šio vaisiaus spalva nuo blyškiai žalios iki geltonos ar oranžinės. Didžiojo greipfruto minkštimas taip pat gali būti įvairių atspalvių – baltas, žalsvas, geltonas ar raudonas. Jo skonis šiek tiek panašus į apelsino.
Spalva, forma, dydis, skonis priklauso kokio tipo šis vaisius yra. Vieni vaisiai gali būti plokščio kamuolio formos ir rūgštoko skonio, kiti turi gelsvai žalią odelę ir saldų baltą minkštimą, o dar kitų odelė geltona ir jie pasižymi rūgščiai–saldžiu skoniu.
Savo tėvynėje Kinijoje didysis greipfrutas simbolizuoja klestėjimą ir turtus. Naujųjų metų proga kinai dovanoja vieni kitiems greipfruto vaisius, linkėdami gerovės, pasisekimo ir turtų.
Kinijoje šie vaisiai auginami nuo neatmenamų laikų, o į Europą atkeliavo tik XIV amžiuje, portugalų dėka.
Mitybos specialistai greipfruto vaisių vertina dėl mažo kaloringumo (100 g vaisiaus yra 30 kcal). Didžiojo greipfruto minkštime yra naudingų medžiagų: A, B1, B2, B5, C vitaminų, pektino, eterinio aliejaus, fosforo, geležies, natrio, kalio, kalcio.
Šis egzotiškas vaisius stiprina dantų emalį, nagus ir kaulus, teigiamai veikia širdies sistemą, valo galvos smegenų kapiliarus, gydo nuo depresijos, naudingas esant hipertenzijai, yra puiki profilaktinė priemonė sklerozei ir onkologiniams susirgimams. Patariama valgyti šio vaisiaus sergant astma.
Šaltuoju sezono metu didysis greipfrutas saugo organizmą nuo peršalimų ir infekcijų.
Antioksidantai, esantys šiame vaisiuje, lėtina organizmo senėjimo procesus, padeda išlaikyti jaunystę. O greipfruto sudėtyje esantys fermentai padeda geriau suvirškinti riebų maistą, tinka norintiems sulieknėti.
Rekomenduojama šį vaisių valgyti pusryčiams – būsite žvalesni ir energingesni.
Yra sukurta specialių dietų, kurių pagrindas yra būtent didysis greipfrutas. Tačiau gydytojai teigia, jog norint sulieknėti pakanka į savo racioną įtraukti daugiau šio vaisiaus.
Didįjį greipfrutą verta įtraukti ne tik į savo mitybos racioną, bet ir į grožio procedūras. Galima jį naudoti gaminant įvairias veido kaukes, jos odą atjaunins, sudrėkins, pamaitins.
Drėkinamoji kaukė
1 valg. šaukštą sutrintos didžiojo greipfruto minkštimo purė sumaišyti su 1 valg. šaukštu sutrintos varškės ir 1 arbatiniu šaukšteliu medaus, viską gerai išmaišyti. Tepti ant veido ir palaikyti 15–20 min. Nuplauti šiltu vandeniu, po to veidą atgaivinti ledo kubeliu.
Losjonas riebiai odai
Susmulkinti greipfruto gabalėlį ir užpilti jį degtine, tiek kad skysčio virš minkštimo būtų 2 cm. Užpilą palaikyti dvi savaites. Nukošti, prieš naudojant atskiesti virintu vandeniu, santykiu 1:1.
Maitinanti kaukė
Susmulkinti greipfruto gabalėlį, įpilti truputį citrinos sulčių ir alyvuogių aliejaus. Tepti ant veido ir palaikyti 15 min. Nuplauti šiltu, po to vėsiu vandeniu. Patepti odą kremu.
Kaukes iš didžiojo greipfruto geriau daryti vakare, nes po procedūrų su šiuo vaisiu negalima būti saulėje.
Jei per visą žiemą veidą tepsite didžiojo greipfruto sultimis, pavasarį pasitiksite akivaizdžiai atjaunėjusia oda. Jei oda riebi – tepkite ją grynomis greipfruto sultimis, o normaliai ir sausai odai rekomenduojama sultis praskiesti vandeniu, santykiu 1:1.