Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Negatyvios emocijos kaupiasi kepenyse

Yra teorija, kad bet kuri žmogaus liga, pradedant nuo slogos iki vėžio, signalizuoja apie tam tikrus pažeidimus sistemoje, kurie apjungia protą, kūną ir emocijas. Kepenys yra gyvybiškai svarbus organas, ir ne išimtis – jos taip pat priklauso nuo mūsų dvasinės ramybės.
Kur kaupiasi pyktis?
Kur kaupiasi pyktis? / Phil Whitehouse, Flickr.com

Remiantis metafizikos koncepcija, kepenys yra rezervuaras, kuriame kaupiasi užgniaužtas pyktis. Dar ir dabar yra nuomonė, kad problemos su kepenimis prasideda tuomet, kai žmogus per daug nerimauja ir pyksta, bijos savo elgesio pasekmių, jis per daug sukaupęs nuoskaudų, nerimo ir įsižeidimų. Jei savyje mes kaupiame įniršį, o išorėje stengiamės išlaikyti ramybę, liga kaupiasi viduje, ir vienąkart neigiamos emocijomis išsilieja į paviršių kaip kepenų ar kitų organų rimtos ligos.

Kepenims visuomet yra priskiriama labai svarbi rolė. Tam tikrose kultūrose joms suteikiamos netgi religinės-mistinės galios. Pavyzdžiui, Senovės Babilone kepenys buvo centrinis žmogaus kūno organas, kuriame glūdėdavo žmogaus dvasia. Indoeuropiečių kalboje žodis „lip“ vienu metu reiškė ir „kepenis“, ir „gyvenimą“, t.y. kepenys buvo tiesiogiai susijusios su gyvenimu.

Žinomas Antikos imperatoriaus Marko Aurelijaus gydytojas Klaudijus Galenas pirmasis aprašė pagrindines kepenų funkcijas, teigdamas, kad šios yra centrinis energetinis organas, palaikantis širdies darbą. Kepenų karaliavimas tęsėsi iki XVII a., kol jos buvo laikomos pagrindiniu organizmo organu.

Šiuolaikinių mokslininkų tyrimai patvirtina, kad kepenys vienu metu atlieka daugybę funkcijų, palaikančių viso organizmo gyvybę, o taip pat turi įtakos žmogaus sveikatai. Kepenys – tylus organas, kurio neskauda, kai jis serga, tačiau negalavimai susiję su kepenimis primena tokiais simptomais, kaip nuovargis, nuotaikų kaita, agresijos, mieguistumas ir depresija.

Norint išsaugoti kepenų sveikatą reikia rūpintis maistu ir fizine organizmo veikla. Jei siekiate organizmo ramybės ir visų organų „masažavimo“, užsiimkite joga arba pilatesu.

Bent kartą per mėnesį reikėtų pasirūpinti organizmo valymu. Rinkdamiesi produktus, draugiškus kepenims, vartokite nerafinuotus augalinius aliejus ir natūralius choleretikus: ridikėlius, ridikus, citrusinius vaisius, garstyčias, gražgarstes, ankštinius augalus. Šie produktai padeda kepenims pašalinti tulžį, o taip pat aprūpina jas fosfolipidais, kurie neleidžia susidaryti akmenims ir aktyvuoja nereikalingos cholesterolio šalinimą.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas