Žolelių dozavimas ruošiant arbatų receptus: kiekviena žolelių dalis pagal svorį lygi 10 gramų arba 1 desertiniam šaukšteliui, atitinkamai dvi dalys – 20 gramų arba 2 desertiniai šaukšteliai ir t.t. Paruoštas arbatas reikia gerti likus 20–30 min. iki valgio.
Arbatos apetito gerinimui. Vartojamos ne tik sužadinti apetitui, bet ir virškinimui gerinti.
- Sumaišyti 8 dalis pelyno ir 2 dalis kraujažolės. 1 valg. šaukštą mišinio užpilti 2 stiklinėmis verdančio vandens, palikti 30 min., kad pritrauktų. Nukošti. Gerti po ¼ stiklinės 3 kartus per dieną.
- Pasidaryti mišinį iš 1 dalies trilapio puplaiškio lapų, 1 dalies kraujažolės, 1 dalies pelyno. Valgomąjį šaukštą šio mišinio užpilti stikline verdančio vandens, palikti 20 min., kad pritrauktų, nukošti. Gerti po 1 valg. šaukštą 4 kartus per dieną.
Vidurius laisvinančios arbatos. Vartojamos pilvo pūtimo atveju, taip pat kaip laisvinamieji.
- 1 dalis pankolio vaisių, 2 dalys valerijono šaknų, 2 dalys pipirmėčių lapų. Viską sumaišyti ir 1 valg. šaukštą šio mišinio užvirinti stiklinėje vandens. Palikti pusvalandžiui, kad pritrauktų, nukošti. Rekomenduojama dozė: 2 valg. šaukštai 3–4 kartus per dieną.
- Sumaišyti 2 dalis mėtų lapų, 2 dalis ramunėlių žiedų, 2 dalis pankolio sėklų, 1 dalį valerijono šaknų, 2 dalis kmynų sėklų. 2 valg. šaukštus šio mišinio užvirinti stiklinėje vandens. Gerti po 1 stiklinę rytais ir vakarais.
Vitamininės arbatos. Tai puiki priemonė imunitetui stiprinti ir avitaminozę gydyti.
- Sumaišyti 1 dalį erškėtuogių vaisių ir 1 dalį šermukšnių uogų. 1 valg. šaukštą mišinio užpilti 2 stiklinėmis verdančio vandens ir dar pavirti 10 min. Palikti 5 val., kad pritrauktų, nukošti. Gerti 3 kartus per dieną, laikyti šaltoje ir vėsioje vietoje.
- Sumaišyti 2 dalis serbentų uogų ir 1 dalį erškėtuogių vaisių. Visą mišinį užvirinti ir gerti kaip arbatą.
Arbatos malšinančios kosulį. Vartojamos kaip lengvinanti atsikosėjimą priemonė.
- Sumaišyti 1 dalį mairūno, 2 dalis mėtos lapų, 2 dalis vaistinės svilarožės šaknų. 1 valg. šaukštą šio mišinio užpilti 0,5 l verdančio vandens. Palikti 20 min., kad pritrauktų, nukošti. Gerti kas 3 val. po pusės stiklinės.
- Sumaišyti 1 dalį pušų pumpurų, 1 dalį šalavijo lapų, 2 dalis vaistinės svilarožės šaknų, 2 dalis saldymedžio šaknų, 1 dalį anyžių vaisių. 1 valg. šaukštą šio mišinio užvirinti 2 stiklinėse verdančio vandens, palikti 20 min., nukošti. Gerti po ¼ stiklinės kas 3 val.
- Sumaišyti 4 dalis mėtų lapų, 3 dalis gysločių lapų, 3 dalis saldymedžio šaknų. 1 valg. šaukštą šio mišinio užvirinti stiklinėje vandens, palikti 30 min., nukošti. Gerti kol neatvėso, po pusę stiklinės kas 3 val.
- Sumaišyti susmulkintus šiuos ingredientus: 2 dalis tūbės žiedelių, 4 dalis mėtų lapų, 2 dalis anyžių sėklų, 8 dalis vaistinės svilarožės šaknų, 1 dalį našlaičių šaknų, 3 dalis saldymedžio šaknų. 1 valg. šaukštą šio mišinio užvirinti 2 stiklinėse vandens. Palikti pusvalandžiui, kad pritrauktų, nukošti. Vartoti po ketvirtį stiklinės kas 3 val.
Arbatos skrandžiui. Vartojamos esant skrandžio ir žarnyno veiklos sutrikimams.
- Sumaišyti 3 dalis vyšnių uogų ir 2 dalis mėlynių uogų. 2 valg. šaukštus mišinio užpilti 2 stiklinėmis vandens, užvirinti ir dar pavirti 20 min., nukošti. Gerti 3 kartus per dieną.
- Sumaišyti 3 dalis šaltalankių žievės, 2 dalis pipirmėčių lapų, 3 dalis dilgėlių lapų, 1 dalį valerijono šakniastiebių, 1 dalį ajero šakniastiebių. 2 valg. šaukštus mišinio užpilti 2 stiklinėmis verdančio vandens ir pavirti dar 10 min., nukošti. Gerti po pusę stiklinės 2 kartus per dieną.
- Sumaišyti 2 dalis dilgėlių lapų, 2 dalis kraujažolių lapų, 3 dalis šaltalankių žievės. 2 valg. šaukštus užpilti 2 stiklinėmis verdančio vandens ir dar 20 min. pavirti. Gerti prieš miegą po pusę stiklinės.