Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kraujuojančios dantenos. Ką daryti?

Kartais besivalant dantis galite pastebėti kraują, tačiau neskubėkite panikuoti, ne kiekvieną kartą kraujuojančios dantenos įspėja apie rimtą pavojų jūsų dantims.
Graži šypsena puošia
Graži šypsena puošia / Golly GForce, Flickr.com

Bet nereikia ir būti visai abejingais panašiems organizmo „įspėjamiesiems signalams“, negalima visai neskirti dėmesio bei numoti į juos ranka. Išsiaiškinkime, kas gali sukelti dantenų kraujavimą.

Dantenų kraujavimo priežastys:

Neteisinga dantų priežiūra

Galbūt, pernelyg uoliai, stipriai valote dantis arba naujasis dantų šepetėlis per kietas. Taip pat kraujavimą gali sukelti dantenų įpjovimas valant tarpdančius siūlu arba krapštuku. Jei nešiojate protezus, įsitikinkite ar jie gerai jums pritaikyti. Visais šiais atvejais specialaus gydymo nereikia ir jums negresia dantų netekimas. Pakanka atidžiau ir švelniau valytis dantis. Jei tinkamai prižiūrint dantis kraujavimas nesiliauja, reikia apsilankyti pas stomatologą.

Dantų akmenys

 Dantų akmenys – kietosios nuosėdos ant dantų, atsirandančios dėl nereguliaraus ir neteisingo valymo. Bloga burnos priežiūros pasekmė – burnos audinių uždegimas aplink dantį, tai sukelia dantenų kraujavimą. Dantų akmenis pašalinti gali tik stomatologas, bandymas savarankiškai jų atsikratyti gali turėti rimtų pasekmių jūsų gražiai šypsenai.

Dantenų ligos

Pagrindinės iš jų – periodontitas ir gingvitas. Pirmajai ligai yra būdingas dantenų kraujavimas bet kuriuo paros metu. Antrosios ligos simptomai – dantenų patinimas ir skausmai, klibantys dantys.

Tam tikri organizmo susirgimai

Kartais organizmas mums siunčia įspėjamuosius signalus per dantenas, jei sergama anemija, cukriniu diabetu, leukemija, skorbutu, burnos ertmės infekcijomis. Hormonų pusiausvyros sutrikimai, pavyzdžiui, nėštumo metu, taip pat gali būti kraujuojančių dantenų priežastimi. Rūkaliams taip pat nesvetima ši problema, nes organizmas blogiau įsisavina C vitaminą.

Kaip išspręsti problemą:

  • Kreiptis į gydytoją

Geriau savarankiškai nenusistatinėti diagnozės, o kreiptis į specialistus. Be reikalo prarastas laikas gali kainuoti dantų netekimą. Po to, kai stomatologas nustatys kraujuojančių dantenų priežastį, bus paskirtas gydymas.

  • Liaudies medicina

Gydomosios žolelės yra puiki pagalbinė priemonė paskirtam gydymo kursui, derinant šias priemones dantenas pagydysite greičiau. Ypač efektyviai dantenas gydo šalavijas, ramunėlės, ąžuolo žievė – šie gamtos vaistai pasižymi stiprinančiomis ir antimikrobinėmis savybėmis. Dažniausiai jie vartojami kaip skalavimo priemonė po valgio.

Geriausias gydymas – profilaktika

Išsigydžius kraujuojančias dantenas, kad problema nepasikartotų, būtina imtis profilaktinių priemonių:

  • Nepamirškite dantų valytis kaskart po valgio.
  • Naudokite burnos skalavimo skystį po dantų valymo, taip neleisite kauptis dantų akmenims.
  • Maisto likučius iš tarpdančių atidžiai išvalykite dantų siūlu.
  • 2 kartus per metus apsilankykite pas stomatologą, kad pašalintumėte dantų akmenis.
  • Meskite rūkyti.
  • Valgykite kuo daugiau šviežių vaisių ir daržovių, ypač turinčių C vitamino.

Kraujuojančios dantenos – tai ne neišsprendžiama problema. Jei laiku kreipsitės į stomatologą ir teisingai prižiūrėsite burnos ertmę, džiaugsitės akinančia šypsena. Juk sveikos dantenos – tai gražūs dantys!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas