Ar kada susimąstėte, kodėl salotos anaiptol ne visada padeda lieknėti? Nepaisant to, kad salotos – tai visų pirma daržovės, kurios yra neatsiejama sveikos mitybos dalis, ne mažiau svarbu, kad jas pagardintumėte tinkamais priedais, kurie suteiks sotumo jausmą, kad po salotų nesinorėtų pavalgyti dar ir „normalaus maisto“, taip pat papildys jūsų raumenims reikalingų baltymų atsargas. Alyvuogių ar kitu šalto spaudimo aliejumi pagardintos salotos taip pat gali tapti maistu, su kuriuo suvartojama daugiau mononesočiųjų riebalų, kurių reikia užtikrinti energijos atsargoms ir prislopinti norą užkandžiauti.
Taigi gerai paruoštos salotos – tai ir sotus, ir naudingas maistas, padedantis jums greičiau mesti viršsvorį. Tad kuo galima pagardinti paprastas lapines salotas?
Kanapių sėklos. Nesibaiminkite, narkotinių medžiagų jose tikrai nėra! Užtai kanapių sėklos nuo seno žinomos kaip puikus baltymų, omega–3 riebiųjų rūgščių ir maistinių skaidulų šaltinis. Jos taip pat turi šiokio tokio saldumo, todėl patenkina jūsų saldaus maisto poreikį, apsieinant be cukraus. 1 šaukštas kanapių sėklų turi apie 40 kilokalorijų.
Avokadas. Pusė avokado – tai 160 kkal. Jame taip pat gausu širdies ir kraujagyslių sistemai reikalingų vitaminų, mineralų ir sveikųjų riebalų. Avokadai išsiskiria kremine, minkšta tekstūra, taigi jį pertrynus ir įmaišius keletą šaukštų aliejaus arba natūralaus jogurto, galima pasigaminti salotų užpilo.
Obuolių actas. Užtenka vos dviejų šaukštų ant salotų – ir tai padės reguliuoti kūno svorį. Obuolių actas slopina apetitą, stimuliuoja medžiagų apykaitą, stabdo skysčių kaupimąsi organizme. Vienas šaukštas obuolių acto – vos 5 kilokalorijos.
Aitrieji pipirai. Tikriausiai esate girdėję, kad aitriuosiuose pipiruose esantis kapsaicinas spartina medžiagų apykaitą ir leidžia greičiau pajusti sotumo jausmą. Taigi jei tik mėgstate aštriai – būtinai šiais pipirais pagardinkite savo salotas.
Pankolis. Šis įmantraus, saldymedžio skonį turintis augalas palepina jūsų gomurį naujais skonio pojūčiais, taip pat skatina skysčių pasišalinimą iš organizmo, todėl išgėrusi pankolio arbatos išvengsite tinimų, pilvo pūtimo.
Migdolai. Ne veltui šie riešutai vadinami supermaistu. Juose gausu baltymų, sveikųjų riebalų, jie suteikia energijos ir sotumo kur kas greičiau nei kiti užkandžiai. Taigi jei ruošiate salotas namie, nepamirškite po ranka turėti ir orkaitėje keletą minučių skrudintų susmulkintų migdolų – jų kvapas ir skonis kiekvienoms salotoms suteiks gurmaniškų gaidų. Viena sauja migdolų (apie 20 riešutų) – maždaug 10 kilokalorijų.