Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aštrus maistas: už ir prieš

Aštriais patiekalais gali pasigirti bet kurios tautos virtuvė. Prieskoniai sužadina apetitą, suteikia patiekalams skonį ir sušildo mūsų kūną. Tačiau, ar verta pastoviai valgyti aštriai?
Vienas iš populiarių aštrių prieskoniu – čili pipiriukai
Vienas iš populiarių aštrių prieskoniu – čili pipiriukai / Carla, Flickr.com

Aštrus maistas. Už!

Nemažai tyrimų yra atlikta ir įrodyta, kad tam tikri prieskoniai suteikia patiekalams ne tik aštrų skonį, bet ir padaro juos sveikesniais. O kuo gi jie naudingi?

Padeda sulieknėti. Aštrus pipiras turi  kapsaicino, kuris greitina medžiagų apykaitą. Jokio stebuklo: šis prieskonis stimuliuoja kūno temperatūrą ir greitina širdies darbą. Be to, žmonės mėgstantys aštrų maistą, retai valgo didelėmis porcijomis ir ryja – tai leidžia kontroliuoti suvartojamas kalorijas.

Gerina kraujotaką. Aštrus maistas suteikia kūnui šilumą, o išsiplėtusios kraujagyslės ir adrenalino išsiskyrimas mažina kraujo spaudimą. Be to, aštrus pipiras stiprina kraujagyslių sieneles, nes jame gausu A ir C vitaminų.

Gerina virškinimą. Bet kokie prieskoniai stimuliuoja skrandžio sulčių išsiskyrimą. O tai skatina kraujo tekėjimą į skrandžio sieneles – taip greičiau atstatoma skrandžio gleivinė.

Minėtas kapsaicinas kovoja su bakterijomis, patenkančiomis su maistu į virškinimo traktą.

Padeda kovoti su peršalimu. Aštrūs prieskoniai stimuliuoja prakaitavimą, mažina diskomfortą, iššauktą aukštos temperatūros. Be to, prieskoniai valo nosies gleivinę sloguojant ir gleives iš bronchų.

Padeda užmigti. Šildomosios prieskonių savybės leidžia atsipalaiduoti ir ramiai miegoti. Kadangi valgant aštriai skrandis nebūna perpildytas, žmogus gerai išsimiega ir ryte žvaliai keliasi pusryčiauti.

Kovoja su stresu. Aštrus maistas aktyvina malonumo hormonus – endorfiną ir serotoniną. O tai ramina, šalina streso pasekmes ir netgi mažina nestiprų skausmą.

Aštrus maistas. Prieš!

Nepaisant aštraus maisto naudos mūsų sveikatai, dauguma specialistų rekomenduoja aštrius prieskonius naudoti ypač atsargiai, o kartais ir iš viso jų atsisakyti. Kodėl?

Gastritas. Per daug aštraus maisto gali sąlygoti gastrito atsiradimą – skrandžio gleivinės uždegimą. Jis atsiranda dėl infekcijos, tačiau reguliarus skrandžio sienelių dirginimas aštriais produktais gali sumažinti apsauginį sluoksnį.

Rėmuo. Aštrūs patiekalai stimuliuoja skrandžio sulčių atsiradimą ir gali iššaukti rėmenį – skrandžio turinio išmetimą į stemplę.

Nemalonus kvapas iš burnos. Aštrūs prieskoniai, taip pat svogūnas ir česnakas, ilgam palieka negerą kvapą iš burnos.

Skonio receptorių pažeidimas. Reguliariai valgant aštrų maistą galima pažeisti skonio receptorius. Dažniausiai tai nulemia deginančių prieskonių vartojimas, tuomet bet kokių patiekalų ragavimas tampa beskoniu.

Viskas su saiku

Nepaisant aštraus maisto naudos, juo piktnaudžiauti nevertėtų. Nepamirškite apie skausmingus pojūčius, kai žmogus valgo deginantį maistą – tai organizmo signalas, kad normalus skrandžio darbas yra sutrikęs.

Ypač svarbu prižiūrėti aštrų maistą tiems, kurie dažnai skundžiasi ir serga virškinamojo trakto ligomis. Išmokite prieskonius naudoti su saiku, mėgaukitės jų skonio savybėmis ir gaukite didžiausią naudą iš gaminamų patiekalų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito