Natris dalyvauja įvairiuose medžiagų apykaitos procesuose, padeda išlaikyti skysčius ląstelėse ir organizmo audiniuose. Chloras taip pat dalyvauja skysčių cirkuliacijoje ląstelėse ir yra būtinas druskos rūgšties sintezei – vienam iš svarbiausių skrandžio sulčių komponentų.
Druskos perteklius, pirmiausia, pasireiškia tuo, kad sulaiko skysčius organizme. Tai lemia svorio augimą, neigiamai veikia vidinių organų funkcionavimą. Ypač pavojingas druskos perteklius sergant inkstų ir širdies bei kraujagyslių ligomis. Būtent tuomet rekomenduojama apriboti druską savo racione.
Ar galima pakenkti organizmui laikantis bedruskės dietos?
Visiškas druskos atsisakymas gali turėti neigiamų pasekmių: bendras savijautos pablogėjimas, pykinimas, apetito stoka, virškinimo sutrikimai, nusilpę raumenys, mėšlungis, staigus kraujospūdžio sumažėjimas. Tačiau realiame gyvenime visiškai išvengti druskos sunkiai įmanoma, nes vartojame daug jau paruoštų produktų: įvairūs sūriai, žuvies ir mėsos gaminiai, daržovių konservai, duona ir t.t. Visuose juose yra druskos, todėl, jei žmogus ir atsisako papildomo druskos kiekio savo racione, druskos deficitas organizme jam negresia.
Kuomet geriau nenaudoti druskos?
Sumažinti druskos kiekį racione būtina norint sulieknėti. Jei žmogus neturi jokių patologijų, tokia dieta padės pašalinti skysčių perteklių iš organizmo, o tai palengvina širdies ir inkstų veiklą. Beje, šių organų susirgimą dažniausiai ir sukelia piktnaudžiavimas druska.
Rekomenduojama druskos norma – apie 5 g per parą, tai yra 1 arbatinis šaukštelis. Atkreipkite dėmesį, kad tai visas suvartojamas druskos kiekis, esantis ir jau paruoštuose maisto gaminiuose, o ne tik tas, kuriuo papildomai pasūdote savo maistą.
Ką reikia žinoti nusprendus savarankiškai apriboti druskos kiekį?
Nepatartina stipriai apriboti suvartojamo druskos kiekio karštuoju sezonu. Karščių metu organizmas ir taip netenka daug druskos per prakaitą, tokiu atveju, apribojus suvartojamą druskos kiekį, galimas druskos deficitas organizme.
Kitais atvejais, pats paprasčiausias būdas sumažinti suvartojamą druskos kiekį – atsisakyti greitojo maisto užkandžių, pusfabrikačių, rūkytų gaminių, marinuotų daržovių, sūrio ir kitų produktų, kurių sudėtyje yra per daug druskos. Rinkitės virtą mėsą, daržoves – jose yra natrio ir chloro. Net ir tokiu atveju, organizmas gaus minimalų būtiną druskos kiekį.
Kaip pereiti prie bedruskės mitybos, jei esate įpratę prie sūraus maisto?
Prie mitybos permainų geriau pereiti ryžtingai, iš karto apribokite suvartojamą druską savo racione. Pakaks dviejų savaičių, kad skonio receptoriai adaptuotųsi prie naujo valgiaraščio, visas nepasūdytas maistas nebe atrodys prėskas. Pradžioje, galite neberti druskos ruošiant maistą, bet jį truputį pasūdyti jau lėkštėje. Vietoje druskos maisto skonio pagerinimui vartokite įvairius prieskonius ir žoleles.
Ką reikia atminti?
Apriboti suvartojamos druskos kiekį yra naudinga, daugelis gydomųjų dietų yra bedruskės. Pakanka dviejų savaičių, kad priprastumėte prie naujo skonio. Nereikėtų stipriai riboti druskos kiekio esant karščiams – galite pakenkti sveikai.