1. Etapas „Puolimas“.
Galima valgyti: jautieną, veršieną, baltą mėsą (vištieną be odelės, kalakutieną), bet kokią žuvį, jūros gėrybes, liesus pieno produktus ir kiaušinius. Šiuo laikotarpiu vartojami grynieji baltymai, visus šiuos produktus galima tarpusavyje derinti. Reikia kasdien išgerti iki 2 l vandens. Normaliai žarnyno veiklai palaikyti patartina įtraukti į kasdieninį racioną avižų (2 valg. š.) ir kviečių (1 valg. š.) sėlenų. Pirmajame etape galima netekti daugiausia svorio.
Šio etapo trukmė priklauso nuo norimų atsikratyti kilogramų skaičiaus ir antsvorio dydžio: jei antsvoris mažiau nei 10 kg, maitintis pagal šį planą reikia 3 dienas,
nuo 10 iki 20 kg – 3–5 dienas,
nuo 20 iki 30 kg – 5–7 dienas,
nuo 30 ir daugiau kg – 5–10 dienas.
2. Etapas „Kaitaliojimas“.
Racione lieka visi pirmajame etape leidžiami produktai, sąrašas papildomas šviežiomis arba virtomis daržovėmis: pomidorai, agurkai, ridikai, špinatai, šparagai, šparaginės pupelės, kopūstai, salierai, baklažanai, cukinijos, paprikos, morkos ir burokėliai. Mitybos planas toks: kaitalioti „baltymų“ dienas su „baltymų ir daržovių“ dienomis. Dienas galite kaitalioti pasirinktinai – 1/1, 2/2 (jei norite netekti iki 10 kg), 3/3 (10–20 kg), 5/5 (daugiau nei 20 kg).
Šiame etape taip pat leidžiama:
1 arbatinis šaukštelis neriebios kakavos
1 valg. šaukštas krakmolo
2 valg. šaukštai sojos grietinėlės
1 arbatinis šaukštelis neriebios grietinėlės
2–3 lašeliai aliejaus
3 valg. šaukštai balto arba raudono vyno
1 valg. šaukštas pomidorų padažo
Iš šio sąrašo galite išsirinkti tik 2 leidžiamus produktus per dieną.
3. Etapas „Užtvirtinimas“.
Šiame etape įtvirtinami gauti rezultatai ir po truputį grįžtama prie įprastos mitybos. Svarbiausia – išlaikyti sumažėjusį svorį. Šio etapo trukmė priklauso nuo prarastų kilogramų skaičiaus. Kiekvienas ištirpęs kilogramas prilygsta 10 dienų, būtent tiek dienų truks trečiasis etapas. Šiuo laikotarpiu galima valgyti visus pirmojo ir antrojo etapo produktus, o taip pat per dieną leidžiama: 1 porcija vaisių (išskyrus bananus, vyšnias ir vynuoges), 2 riekelės duonos, 40 g sūrio; per savaitę galima 2 kartus pasimėgauti bulvėmis, makaronais, ryžiais, pupelėmis, žirniais ar kukurūzu koše. Be to, galima 2 kartus per savaitę (tačiau ne iš eilės 2 dienas) valgyti viską, ko širdis geidžia, tačiau ne visą dieną, o tik vieno valgio metu.
4. Etapas „Rezultatų stabilizavimas“.
Grįžtama prie įprastos kasdieninės mitybos, tačiau kartą per savaitę maitintis pagal „baltymų dienos“ planą (1 etapas). Kas dieną būtina suvartoti po 3 šaukštelius sėlenų ir išgerti daug (1,5–2 l) vandens.
Dukano dietos pliusai
- Dieta nepavojinga, nes jos pagrindą sudaro natūralūs produktai.
- Pirmieji kilogramai ištirpsta gana greitai, o tai suteikia papildomos motyvacijos.
- Ne alinanti ir ne agresyvi dieta, tinka ir tiems, kurie mėgsta skaniai bei gurmaniškai pavalgyti.
- Maisto kiekis neribojamas, nėra nustatytos griežtos mitybos valandos.
- Dieta paprasta, jos laikytis galima bet kokiomis sąlygomis: ir namie, ir darbe, ir valgant kavinėse.
Dukano dietos minusai
- Organizme gaminasi ketoniniai kūnai, kurie slopina apetitą, tačiau pirmosiomis dienomis gali sukelti bendrą nuovargį.
- Mikroelementų ir vitaminų trūkumas. Rekomenduojama vartoti vitaminų kompleksus.
- Riebalų trukumas. Rekomenduojama įtraukti šiek tiek augalinės kilmės riebalų.
- Dieta gali neįtikti nemėgstantiems gaminti maisto namuose.