Avokadas
Avokadas kaltinamas, kad jame yra per daug riebalų (15 g riebalų 100 g minkštimo). Tačiau šie riebalai yra mononesotieji, taigi, naudingi organizmui. Be to, avokade yra dvigubai daugiau kalio nei bananuose.
Įsidėmėkite: sumaltas avokadas su morkų sultimis – naudingas ir originalus salotų užpilas.
Žemės riešutai
Šis riešutas ne šiaip sau papuolė tarp daržovių – juk jis priklauso ankštnių šeimai. Nepaisant didelio riebumo ir kaloringumo, žemės riešutuose yra tiek pat augalinių baltymų kaip ir sojose.
Brokoliai
Šioje kopūstų rūšyje daugiau C vitamino nei apelsinuose, o kalcio – beveik tiek pat kiek ir piene.
Kalendra
Kalendra – salierinių šeimos atstovas, savyje turi eterinius aliejus, gerinančius maisto virškinimą. Šie aliejai greitina medžiagų apykaitą, gelbėja nuo dujų kaupimosi, nuo persivalgymo ir neteisingų mitybos įpročių.
Kaliaropės
Kaliaropės yra panašios į ropę, tačiau C vitamino ir kalio šioje daržovėje tiek pat, kiek ir kopūstuose. Be to, kaliaropėse labai daug ląstelienos, gerinančios virškinimą ir apsaugančios nuo persivalgymo.
Svogūnas
Dėl sieros kiekio, suteikiančios šiai daržovei blogą kvapą, svogūnas turi antiuždegiminių savybių. Svogūne gausu antioksidantų.
Pienė
Pienės lapai salotose? Taip, nes šis augalas turi karotinoidų, C vitamino, kalcio ir kalio. Norėdami, kad pienės lapai būtų iš tiesų naudingi, juos rinkite toliau už miesto.
Pekino kopūstas
Pekino arba kinų kopūstas – folio rūgšties šaltinis, ypač reikalingos nėščioms ir besiruošiančioms nėštumui moterims. Pekino salotose gausu natrio, kalio ir A vitamino.
Petražolė
Kaip ir kiti „salotiniai“ draugai – krapas ir kalendra – petražolė gerina virškinimą ir stimuliuoja skrandžio darbą. Petražolėje yra tris kartus daugiau C vitamino nei apelsinuose ir dukart daugiau geležies nei špinatuose. Be to, tai vario ir margano šaltinis. Pakramtykite petražolės lapelį ir dings blogas kvapas!
Pomidorai
Pomidoruose rasite likopenų ir kitų bioflavanoidų, kurie pasižymi antivėžinėmis savybėmis. Sunokusiuose pomidoruose yra daug vitamino C. Beje, šiltnaminiuose pomidoruose vitamino C yra dvigubai mažiau nei tų, kurie auga lauke.
Runkelis
Neatmeskite runkelio: šioje daržovėje daug kalcio, geležies, magnio ir fosforo. Be to, jis turi A, B grupės ir C vitaminų.
Salieras
Ši daržovė – geriausias augalinis natrio šaltinis. Be to, jame daug kalio. Salieras yra vienas iš pagrindinių daržovių, gaminant dietinius ir žaliuosius kokteilius: jame daug skysčio, labai daug ląstelienos, tačiau labai mažai kalorijų.
Šparaginės pupelės
Šios rūšies pupelėse yra A vitaminas, B grupės vitaminai, kalcis ir kalis. Be to, šviežios šparaginių pupelių sultys labai gerai valo šlapimą.
Moliūgo sėklos
Lukštenti sėklas – užkrečiama. Ir sveika! Moliūgo sėklose yra daug cinko, kuris stiprina imuninę sistemą ir gerina prostatos funkcijas. Taip pat šiose sėklose daug baltymų ir naudingų riebiųjų rūgščių Omega 3.
Krapai
Pats paprasčiausias krapas turi savyje kvercetino flavanoidų – stiprių antioksidantų. Krapas taip pat padeda virškinimui ir mažina dujų kaupimąsi, iššauktą neteisingos mitybos.