Visai kas kita – namuose gamintas kečupas. Tai ne tik sveika alternatyva, bet ir įvairialypė nauda organizmui. Kečupo galima pasigaminti bet kuriuo metų laiku. Tam naudojami prinokę, mėsingi pomidorai.
Švelnus pomidorų padažas
- 5 kg pomidorų,
- 50 g cukraus,
- 20 g druskos,
- 30-50 g obuolių acto,
- 1 arbatinis šaukštelis maltų raudonųjų saldžiųjų pipirų,
- 1 arbatinis šaukštelis maltų juodųjų pipirų.
Pomidorus nuplaukite, įpjaukite kryžmai ir užpilkite verdančiu vandeniu. Pavirinkite 5–10 minučių. Vandenį nupilkite, odelę nulupkite, išpjaukite koto dalį. Pomidorus supjaustykite į 4-6 dalis ir pertrinkite. Galite dar ir pertrinti per sietelį – tada masė bus dar vientisesnė. Tyrę supilkite į puodą storu dugnu, pavirinkite ant silpnos ugnies kol ji sumažės dvigubai.
Pagal skonį įberkite druskos, cukraus, įpilkite acto, įberkite pipirų. Viską išmaišykite, dar kurį laiką pavirinkite – kol tyrė taps tirštos grietinės konsistencijos.
Taip paruoštą kečupą supilstykite į stiklainius, uždenkite pasterizuotais dangteliais ir palikite atvėsti.
Pikantiškas kečupas
- 5 kg pomidorų,
- 1 kg raudonųjų paprikų,
- 1 kg svogūnų,
- 1 kg žaliųjų obuolių,
- 1 šaukštas 9 proc. acto,
- 1 arbatinis šaukštelis cinamono,
- 1 arbatinis šaukštelis cukraus ,
- druskos,
- pagal skonį – raudonųjų aitriųjų pipirų ir kvapiųjų pipirų,
- 2 lauro lapeliai.
Nuplaukite visas daržoves. Pomidorus supjaustykite į 4 dalis. Obuolius perpjaukite, išimkite sėklalizdžius. Paprikas supjaustykite į 6-8 dalis, išvalykite sėklas. Svogūnų galvutes nulupkite, supjaustykite į 4 dalis. Visas daržoves sumeskite į puodą, įpilkite 1 stiklinę vandens ir užvirinkite. Kai viskas užvirs, sumažinkite ugnį ir palikite daržoves troškintis ant lėtos ugnies, maždaug 1 valandą.
Tada daržovių mišinį atšaldykite. Išrankiokite atsiskyrusias pomidorų, paprikų, obuolių žieveles. Pertrinkite daržoves per sietelį, tyrę sukrėskite į kitą puodą. Į daržovių tyrę įberkite cinamono, cukraus, druskos, pipirų, įpilkite acto, įmeskite lauro lapelius. Palikite virti ant silpnos ugnies dar maždaug 40 minučių. Kai kečupas bus paruoštas, supilstykite jį į sterilizuotus stiklainius ir užsukite dangtelius, rekomenduojama palaikyti šiltai 12 valandų.