Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kaip sudega riebalai

Siekiant idealios figūros ar svorio sunormalizavimo, pirmasis žingsnis – „riebalų deginimas“. Padedam organizmui atsikratyti nereikalingo riebalų pertekliaus, kuris susikaupė dėl nesubalansuoto raciono.
Prieš valgant visuomet susimąstykite
Prieš valgant visuomet susimąstykite / Robby Van Arsdale, Flickr.com

Egzistuoja daugybė mitų apie greitą ir kokybišką kūno riebalų pašalinimą. Vienas iš jų – atsikratyti kūno riebalų padeda tik dieta ar specialūs maisto papildai. Arba, kad riebalus „sudegins“ specialios treniruotės ar pratimai konkrečiai kūno daliai.

Tačiau bet kokia dieta – papildomas stresas organizmui. Įvairūs biopapildai sutrikdo medžiagų apykaitą, o iš mitybos raciono visai išbraukus riebalus gali tapti rimtų susirgimų priežastimi.

Ko imtis, kad riebalų kauptųsi mažiau?

Visų pirma, reikia atminti, kad riebalai ir toliau kaupsis ant nepageidaujamų kūno vietų, jei organizme nebus išlaikytas energijos balansas. Norint sulieknėti, reikia mažiau valgyti ir daugiau judėti. Tačiau realybėje dažnai gaunasi atvirkščiai. Žmogaus organizmas, kaip ir bet kokio gyvio, nuo priešistorinių laikų yra linkęs viską kaupti „juodai dienai“. Todėl fizinio krūvio padidinimas sukelia apetitą ir lėtina medžiagų apykaitą.

Valgykite ne mažiau, bet rinkitės kokybiškesnį maistą

Nėra tokios stebuklingos dietos, kuri sudegintų visus nepageidaujamus kūno riebalus. Tačiau laikantis tam tikrų mitybos taisyklių, galite sumažinti jų kiekį. Nepatartina ženkliai apriboti suvartojamo maisto porcijų, alinti organizmą griežtomis dietomis ar badauti. Tereikia tinkamai subalansuoti savo racioną, jame turi būti gausu baltymų, ląstelienos, produktų savo sudėtyje turinčių nesočiųjų riebalų rūgščių. Vengti alkoholio.

Atakuojame riebalus

Žinoma, be fizinio krūvio kova su nereikalingais riebalais beprasmė. Juk gautas kalorijas reikia kažkur suvartoti. Ne vienas iš mūsų judame per mažai. Specialistai tvirtina, kad pačios efektyviausios riebalų deginimui yra kardiotreniruotės, kuomet širdies ritmas pakeliamas nuo normalaus režimo iki 60–80 procentų jos maksimalių galimybių. Kardiotreniruotėms priskiriamas greitasis ėjimas, pasivaikščiojimas, bėgiojimas, važinėjimas dviračiu, gimnastika, plaukimas.

Jėgos treniruočių metu raumenys dirba kur kas aktyviau, medžiagų apykaita vyksta greičiau, nei atliekant kardiotreniruotes. Tačiau tokių užsiėmimų metu organizmas energijos gamybai suvartoja ne riebalų atsargas, o angliavandenius. Tiesa, po tokio krūvio kalorijos kurį laiką vis dar deginamos net ir pasibaigus treniruotei. Kadangi angliavandeniai raumenims jau nebereikalingi, organizmas pradeda naudoti riebalus. Jėgos treniruotėms priskiriami pratimai  su treniruokliais, svarmenimis, taip pat sportiniai žaidimai, reikalaujantys fizinės jėgos.

Suduokime riebalams dvigubą smūgį

Abi šios treniruotės yra labai naudingos organizmui: kardiotreniruotės stiprina ištvermę, valią, o jėgos treniruotės gerina raumenų sistemos būklę. Tačiau pasirinkus tik vieną iš jų, akivaizdžios naudos deginant nereikalingus riebalus nebus. Protingiausia yra derinti abu šiuos užsiėmimus. Pavyzdžiui, rytą pradėti kardiotreniruote, o vakare – paplušėti treniruoklių salėje.  Jei neturite laiko dvejoms treniruotėms per dieną, atlikite intervalinę treniruotę. Pavyzdžiui, pasirinkite pasivažinėjimą dviračiu. Jei važiuosite parku arba mišku netolygiu reljefu, ramiam važiavimui, kardiotreniruotei,  pasirinkite lygią atkarpą, o  kalvotesnę – stipresniam fiziniam krūviui. Arba galite važinėti kalniukais, aukštyn-žemyn. Pakilimas aukštyn pareikalaus daugiau jėgų, nusileidimas bus poilsis, o įsibėgėjimas į pakalnę – kardiotreniruotė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas