Pasirodo, skirtingų spalvų daržovės ir vaisiai turi skirtingų maistingųjų savybių, o kuo daugiau spalvų bus jūsų lėkštėje – tuo daugiau vitaminų, mineralų ir biologiškai aktyvių medžiagų gausite su maistu.
Pagal spalvą daržovės ir vaisiai skirstomi į 5 grupes, kurių kiekviena turi tam tikrų unikalių sudedamųjų dalių, būtinų mūsų organizmui.
Balta
Jai priklauso svogūnai, česnakai, krienai, grybai, imbierai, ropės. Šios grupės daržovės turi antibakterinių savybių, stiprina imuninę sistemą.
Mėlyna–juoda
Tai baklažanai, mėlynės, vynuogės, juodieji serbentai, razinos, gervuogės. Mėlynos spalvos grupėje esama medžiagų, kurios gerina virškinimą, saugo nuo virškinamojo trakto onkologinių ligų. Be to, šios medžiagos stiprina kraujagysles, lėtina senėjimo procesus, gerina regėjimą, veikia priešuždegimiškai.
Raudona
Šios grupės favoritai – obuoliai, pomidorai, vyšnios, braškės, arbūzai, burokai. Juose yra likopeno, medžiagos, suteikiančios organizmui jauninamąjį efektą. Pavyzdžiui, dažnai valgant pomidorų, oda tampa lygesnė, mažėja raukšlių. Be to, daržovės ir vaisiai iš raudonosios grupės stabdo auglių formavimąsi, teigiamai veikia širdį, normalizuoja arterinį kraujospūdį, padeda mažinti cholesterino kiekį kraujyje ir spartina laisvųjų radikalų šalinimą iš organizmo.
Geltona–oranžinė
Jai priklauso apelsinai, abrikosai, bananai, morkos, citrinos, persikai, kukurūzai, moliūgai. Jie teigiamai veikia odos, plaukų, nagų būklę, gerina regėjimą. Šie vaisiai ir daržovės padeda organizmui deginti cholesteriną, normalizuoja kraujospūdį ir drėgmės kiekį organizme.
Žalia
Tai – salotos, kopūstai, špinatai, brokoliai, kiviai. Į visų šių daržovių ir vaisių sudėtį įeina folio rūgštis, juose gausu ląstelienos, vitamino C ir antioksidantų. Šie produktai valo organizmą nuo toksinų, gerina dėmesio koncentraciją, užkerta kelią odos senėjimui, stimuliuoja virškinimą, padeda mažinti kraujospūdį ir šalinti iš organizmo cholesteriną.