Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naudingi įpročiai geram virškinimui

Kiekvienas žmogus rečiau ar dažniau kenčia nuo virškinimo sutrikimų. Tai gali būti skrandžio sutrikimai, dujų kaupimasis, pilvo pūtimas ar pykinimas.
Gaminkite namuose
Gaminkite namuose / James Qualtrough, Flickr.com

Specialistai teigia, kad šiems negalavimams didžiausią įtaką turi žmogaus valgymo įpročiai. Kaip juos pakeisti, kad išsaugoti savo sveikatą ilgam?

Kruopščiai įvertinkite savo racioną

Pirmas žingsnis link geresnio virškinimo – tai objektyvus maisto raciono įvertinimas. Dabar žmonės piktnaudžiauja riebiu, saldžiu, apdirbtu ir rafinuotu maistu, dažnai pamiršta vaisius, daržoves ir grūdines kultūras.

Išmokite valgyti lėtai

Jei vis kenčiate nuo pilvo skausmų, stebėkite ne tik ką jūs valgote, bet ir kaip. Žmonės, įpratę ryti maistą arba valgyti kažkur skubėdami, dažniausiai persivalgo ir su maistu praryja daug oro.

Atminkite, kad bet koks maitinimasis užima laiko. Todėl mažiau žiūrėkite į laikrodį ir išmokite mėgautis patiekalais.

Valgykite mažomis porcijomis

Dauguma žmonių valgymą tris kartus per dieną priima kaip normą. Tačiau kad dienos metu tarp valgio nejaustumėte alkio, padalinkite savo maistą į penkias-šešias dalis.

Gali užkandžiauti tokiais sveikais produktai, kaip vaisiai, daržovės, riešutai ir rūgštaus pieno produktai – jie reguliuos virškinimą ir neleis persivalgyti.

Daugiau ląstelienos

Dieta, turtinga maistinga ląsteliena, teigiamai veikia skrandį ir visą virškinimo sistemą. Deja, šiais laikais žmonės suvalgo labai mažai ląstelienos – vidutiniškai tik apie 10 gramų, kai specialistai rekomenduoja valgyti nuo 25 iki 50 gramų.

Ląstelieną rasite įvairiuose produktuose. Daugiausiai jos yra šviežiuose vaisiuose, daržovėse ir pilno grūdų gaminiuose. Jie suteikia sotumo jausmą, neleidžia persivalgyti, o taip pat stimuliuoja storosios žarnos darbą ir leidžia išvengti užkietėjusių vidurių.

Atsisakykite nereikalingų riebalų

Produktai, kuriuose daug riebalų, ne tik didina svorį, bet ir kenkia širdies bei kraujagyslių darbui. Jie provokuoja virškinimo sutrikimus, neretai išprovokuoja skrandžio ir kepenų ligas.

Be to, mėgstantys riebų maistą, dažnai atsisako šviežių vaisių ir daržovių, taip skurdindami savo maisto racioną.

Kontroliuoti riebų maistą pradėkite nuo kepimo – atsisakykite kepto ant aliejaus ar sviesto maisto. Kepti ant griliaus produktai yra ne mažiau skanūs, tačiau žymiai naudingesni.

Pradėkite gaminti

Pusfabrikačiai, konservai, užšaldyti produktai – visa tai sudaro mūsų mitybos racioną. Jie populiarūs dėl savo patogumo. Tačiau turi ir daug bėdų: yra labai kaloringi, riebūs, persūdyti ir neteikia organizmui jokių naudingų medžiagų. Be to, šiuose produktuose gausu cukraus.

Bet kokiems pusfabrikačiams yra sveika alternatyva: daržovės, kurias galima pagaminti per 10-15 minučių, žuvis ir paukštiena, kurių nereikia ilgai apdoroti, grūdinė duona ir švieži vaisiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug