Specialistai teigia, kad šiems negalavimams didžiausią įtaką turi žmogaus valgymo įpročiai. Kaip juos pakeisti, kad išsaugoti savo sveikatą ilgam?
Kruopščiai įvertinkite savo racioną
Pirmas žingsnis link geresnio virškinimo – tai objektyvus maisto raciono įvertinimas. Dabar žmonės piktnaudžiauja riebiu, saldžiu, apdirbtu ir rafinuotu maistu, dažnai pamiršta vaisius, daržoves ir grūdines kultūras.
Išmokite valgyti lėtai
Jei vis kenčiate nuo pilvo skausmų, stebėkite ne tik ką jūs valgote, bet ir kaip. Žmonės, įpratę ryti maistą arba valgyti kažkur skubėdami, dažniausiai persivalgo ir su maistu praryja daug oro.
Atminkite, kad bet koks maitinimasis užima laiko. Todėl mažiau žiūrėkite į laikrodį ir išmokite mėgautis patiekalais.
Valgykite mažomis porcijomis
Dauguma žmonių valgymą tris kartus per dieną priima kaip normą. Tačiau kad dienos metu tarp valgio nejaustumėte alkio, padalinkite savo maistą į penkias-šešias dalis.
Gali užkandžiauti tokiais sveikais produktai, kaip vaisiai, daržovės, riešutai ir rūgštaus pieno produktai – jie reguliuos virškinimą ir neleis persivalgyti.
Daugiau ląstelienos
Dieta, turtinga maistinga ląsteliena, teigiamai veikia skrandį ir visą virškinimo sistemą. Deja, šiais laikais žmonės suvalgo labai mažai ląstelienos – vidutiniškai tik apie 10 gramų, kai specialistai rekomenduoja valgyti nuo 25 iki 50 gramų.
Ląstelieną rasite įvairiuose produktuose. Daugiausiai jos yra šviežiuose vaisiuose, daržovėse ir pilno grūdų gaminiuose. Jie suteikia sotumo jausmą, neleidžia persivalgyti, o taip pat stimuliuoja storosios žarnos darbą ir leidžia išvengti užkietėjusių vidurių.
Atsisakykite nereikalingų riebalų
Produktai, kuriuose daug riebalų, ne tik didina svorį, bet ir kenkia širdies bei kraujagyslių darbui. Jie provokuoja virškinimo sutrikimus, neretai išprovokuoja skrandžio ir kepenų ligas.
Be to, mėgstantys riebų maistą, dažnai atsisako šviežių vaisių ir daržovių, taip skurdindami savo maisto racioną.
Kontroliuoti riebų maistą pradėkite nuo kepimo – atsisakykite kepto ant aliejaus ar sviesto maisto. Kepti ant griliaus produktai yra ne mažiau skanūs, tačiau žymiai naudingesni.
Pradėkite gaminti
Pusfabrikačiai, konservai, užšaldyti produktai – visa tai sudaro mūsų mitybos racioną. Jie populiarūs dėl savo patogumo. Tačiau turi ir daug bėdų: yra labai kaloringi, riebūs, persūdyti ir neteikia organizmui jokių naudingų medžiagų. Be to, šiuose produktuose gausu cukraus.
Bet kokiems pusfabrikačiams yra sveika alternatyva: daržovės, kurias galima pagaminti per 10-15 minučių, žuvis ir paukštiena, kurių nereikia ilgai apdoroti, grūdinė duona ir švieži vaisiai.