Junkitės prie „Facebook“ grupės „Sveika mityba“
Maistas grožiui
Mokslininkai įrodė, jog reguliarus batono ar duonos pakeitimas daržovėmis, o saldumynų – vaisiais, pagražina veido odos spalvą. Akivaizdūs rezultatai pastebimi jau po kelių savaičių kasdien vartojant kuo daugiau šviežių vaisių ir daržovių.
Vaisiuose ir daržovėse esantys pigmentai gerina odos atspalvį, ji atrodo sveikesnė, labiau spindinti, o žmogus jaučiasi patrauklesnis.
Kaip sklandžiai laikytis dietos
Dažniausias trukdis laikytis dietos yra tas, kad rekomenduojami produktai yra toli gražu ne patys skaniausi. Salotos su augaliniu aliejumi (vietoje mėgiamo majonezo), varškė vietoje riebaus čederio, virta vištiena vietoje keptos ir t.t. Kaip įmanoma palengvinti tokią dietą?
Neseniai mokslininkai pasiūlė būdą, kaip pagerinti maisto skonį nedidinant jo kaloringumo. Specialistai įrodė, kad įsivaizdavimas gardžių kaloringų patiekalų pagerina valgomo maisto skonį. Pakanka žvilgtelėti į torto ar picos nuotrauką, kad maistas lėkštėje taptų kur kas gardesnis. Tokiu būdu galima apgauti smegenis, nusiuntus joms signalą „skanumėlis“, tačiau realybėje pakeisti maistą kur kas dietiškesniu patiekalu. Atlikus tyrimus, išaiškėjo, kad paveikslėliai su produktais, turinčiais daug angliavandenių pakelia malonumo lygį – net neutralus skonis tampa labai skanus. Taigi, žiūrėti į desertus tikrai nekenksminga. Taip pat, kito tyrimo metu buvo nustatyta, kad yra naudinga prieš pietus kurį laiką apžiūrinėti maistą, tai leidžia smegenims ilgiau pratęsti malonumo jausmą, net jei žmogus suvalgė visai mažą porciją.
Kodėl pyragaitis nedžiugina?
Daugelis mano, kad greitas ir paprastas būdas pagerinti nuotaiką – suvalgyti kažką saldaus. Tačiau Kalifornijos mokslininkai įrodė, kad transriebalai, esantys riebių desertų sudėtyje, naikina atpalaiduojanti angliavandenių poveikį. Taip pat išsiaiškinta, kad transriebalai, kurių yra daugelyje konditerinių gaminių sudėtyje, didina sudirgimą ir agresiją. Todėl rezultate, vietoje norimos puikios nuotaikos gali apimti susierzinimas ir pyktis. Anksčiau buvo įspėjama, kad šie riebalai neigiamai veikia širdį ir kraujagysles, lėtina medžiagų apykaitą, dabar įrodyta, kad jie kenkia ir emocinei sferai.
Konditerijos pramonėje transriebalai yra vartojami itin plačiai, nes jie ilgina produkto galiojimo laiką, taip pat pagerina skonį. Šių riebalų yra pyragėliuose, tortuose, sausainiuose, vafliuose, spurgose, leduose ir traškučiuose. Todėl norint gauti teigiamų emocijų vertėtų pasiieškoti vertingesnių šaltinių.