Sveikatos taisyklė
Patiekalai iš daržovių – visų pirma, geras ir paprastas būdas valgyti neriebiai ir nepersivalgyti. Be to, dauguma daržovių turi mažą kaloringumą.
Antra, daržovės yra puiki profilaktika skrandžio ir virškinamojo trakto ligoms, kadangi jose yra gausu ląstelienos. Būtent ląsteliena valo skrandį ir stimuliuoja susitraukinėjimus, aprūpina organizmą naudingomis bakterijomis.
Maistinės skaidulos, esančios daržovėse, stimuliuoja imuninės sistemos darbą. Valgant daržoves, išskiriamos medžiagos palaikančios stiprų imunitetą. Be to, maistinės skaidulos mažina ir cukraus kiekį cukruje, padeda šalinti cholesterolio perteklių.
Įvairovės taisyklė
Įvairių daržovių, taip pat ir egzotinių, galima įsigyti prekybos centruose. Tiesa, jie turi mažesnę maistinę vertę nei sezoniški ir savo darže auginti, tačiau geriau tai negu nieko.
Be to, vitaminai bei mineralinės medžiagos išlieka ir šaldytose daržovėse. Jei daržoves auginate kaime, savo darže, šaldykite jas ir venkite pirkti šiltnamiuose augintų atvežtinių daržovių.
Švaros taisyklė
Daržovių paruošimas maisto gamybai yra labai paprastas. Bet kokias daržoves salotoms plaukite po tekančiu vandeniu. Nuplaukite net ir žalumynus: taip pašalinsite mikroorganizmus, taip pat pesticidus ir trąšas.
Šakniavaisius reikia ne tik kruopščiai nuplauti, bet ir nuskusti jų lupenas. Deja, lupenose gali kaupti žalingos cheminės medžiagos.
Jei verdate arba kepate daržoves su lupena, po to nulupkite. Be to, virimas su lupenomis leidžia išsaugoti žymiai daugiau vitaminų.
Saiko taisyklė
Patiekalų iš daržovių yra gausybė, todėl net ir patys išrankiausi ras sau tinkamus patiekalus. Kad ir kiek suvalgytumėte daržovių, labai sudėtinga viršyti kalorijų normas. Tiesa, pagrindinė taisyklė čia – nereikia padauginti riebalų ir riebių padažų. Juk vienas aliejaus šaukštas prideda 200 kkal, todėl būkite atidūs ir skaičiuokite.
Temperatūros taisyklė
Stenkitės nekepti daržovių ant keptuvės. Geriausiai gaminti daržoves garų puode, taip pat troškinti arba kepti ant grilio.
Jei gaminsite aukštoje temperatūroje, gaminimo laikas sutrumpės, o tai leis išsaugoti daugiau vitaminų daržovėse.