Kokoso aliejus
Dauguma augalinių aliejų, taip pat ir alyvuogių, turi savyje riebiųjų rūgščių, kurios cirkuliuoja po kūną ir leidžia alkanoms riebalų ląstelėms pasisotinti. Kokoso aliejus turtingas riebalais, kuriuose retai kada rasite kituose maisto produktuose. Šie riebalai keliauja iš karto į kepenis ir ten apdorojami. Ten jie ir sudeginami.
Kaip jį vartoti
Kokoso aliejų galima vartoti vietoj sviesto. Tačiau jo nederėtų kepti, nes jis yra aukštoje temperatūroje. Ieškokite grynojo kokoso aliejaus, nes apdirbtas gali būti ne toks skanus. Tiesa, šis aliejus taip pat gali padidinti cholesterolio kiekį kraujyje, todėl nevartokite vien tik šio aliejaus – įvairuokite savo maisto racioną.
Riešutų sviestas
Tyrimai įrodė, kad žmonės valgantys riešutų sviestą, sveria mažiau nei tie, kurie jo vengia. Ko gero, ši baltymų, riebalų ir ląstelienos kombinacija žymiai greičiau virškinama, todėl ir valgyti šio sviesto reikia mažiau.
Sveiki riešutai veikia taip pat: tyrimai parodė, kad žmonės valgydami riešutus dietos metu per 19 savaičių žymiai greičiau sudegindavo kalorijų skaičių – ir šis skirtumas buvo 11 proc. Kodėl taip įvyksta? Nes nesotieji riebalai riešutuose ir riešutų svieste deginami yra greičiau nei kiti riebalai.
Kaip jį vartoti
Riešutų sviestas puikiai dera azijietiškoje virtuvėje – prie makaronų ir padažų, taip pat jį galima skaniai teptis ant kepinių. Tačiau nepiktnaudžiaukite ir šiuo sviestu – per dieną užteks 1-2 šaukštų.