Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Su kuo, kada ir kaip pusryčiauti?

Gera diena prasideda nuo gerų pusryčių. Kaip bežiūrėtumėm, o mes esame tai, ką mes valgome. Todėl, kad diena būtų išties puiki, o mes jaustumėmės žvalūs, sveiki ir pilni jėgų, su gera nuotaika ir šypsena, būtina pradėti dieną nuo sveikų pusryčių.
Kokius pusryčius valgyti, priklauso nuo jūsų aktyvumo
Kokius pusryčius valgyti, priklauso nuo jūsų aktyvumo / Flickr.com

Visus žmones galima sąlyginai padalinti į dvi kategorijas: tie, kas pusryčiauja, ir tie, kad ignoruoja pusryčius. Mokslininkai yra įrodę, kad nepusryčiaujantys žmonės dažniau linkę į įvairius stresus, depresijas, širdies ligas ir turi silpną imunitetą.

Be to, vengiantys pusryčių motyvuoja tuo, kad nori sulieknėti ir sumažinti valgių skaičių per dieną. Taip tik apgaudinėja save. Kai jūs ryte nepusryčiaujate, būkite tikri, per pietus suvalgysite dvigubai daugiau nei įprastai. Organizmo neapgausite, kaip ir skrandžio.

Tinkamiausias laikas pusryčiams – pusvalandžiui po prisižadinimo. Ne anksčiau. Kadangi vidiniams organams taip pat reikia prisižadinti ir nusiteikti naujai dienai. Rytas gali prasidėti nuo šilto vandens stiklinės, į ją įlašinus citrinos sulčių arba įmaišius šaukštelį medaus. Tačiau tai nėra tikri pusryčiai. Vėliau pusryčiauti – ne itin gerai, kadangi sistemos jau „įjungtos“ ir organizmo darbas prasidėjęs. Vis dėlto, jei vėluojate, vis tiek suvalgykite pusryčius.

Ką geriausiai valgyti pusryčiams? Tai priklauso nuo to, ką planuojate veikti šią dieną.

Jei visą dieną jus lydės protinis darbas prieš ofisinį stalą ir kompiuterį, rytą pradėkite nuo jogurto, virtų kiaušinių, varškės, dribsnių su pienu ar egzotiškų vaisių salotų. Puiku, jei mėgstate medų ar galite pasimėgauti šokoladu – tai dėl reikiamos gliukozės porcijos.

Jei jūsų darbas yra fiziškai sunkus, jūs daug vaikštote ir nevengiate fizinio krūvio, pusryčiai turi būti gausūs ir sotūs. Jums tiks karšti sumuštiniai, daržovių salotos, pieniškos košės, kiaušinienė ar omletas.

O štai moksleiviams, studentams puikiai tinka košės su riešutais ir džiovintais vaisiais, užpiltos pienu, taip pat blynai, varškėčiai, varškė su grietine.

Kuo užgerti pusryčius? Dauguma iš mūsų geria kavą arba stiprią juodą ar žalią arbatą. Puikus sprendimas. Tačiau kavą rinkitės tik šviežią ir plikomą, o ne tirpią. Į kavą galite pilti šiek tiek pieno, nes kofeinas šalina kalcį iš mūsų organizmo. Arbatą taip pat galima gardinti pienu, o cukrų pakeisti medumi.

Jei iš ryto išsivirsite kakavos su pienu, gera nuotaika – garantuota. Ir tai tik dėl to, kad kakava aktyvuoja endorfino, laimės hormono, išsiskyrimą. Na, o jei per pusryčius geriate šviežiai spaustas sultis – tiesiog puiku! Klasikines apelsinų sultis atsargiai gerkite tie, kas serga cukriniu diabetu, gastritu ir yra linkę į nutukimą.

O štai produktų sąrašas, kurių geriau vengti pusryčių metu. Dešra – čia nėra nieko naudingo, sotumo jausmas greitai neateis. Riebūs skrebučiai – sunkus rytinis maistas skrandžiui, juos geriau keiskite įprastai skrudinta duona ar batonu. Tortai ir pyragėliai – smūgis žemiau bambos, valgant tokius pusryčius po mėnesio sulauksite gastrito. Pusfabrikačiuose labai mažai naudingų komponentų ir medžiagų.

Ką jau kalbėti apie rytinę kavą su cigarete... Klasikinis kino herojų pusrytis. Gal iš šono ir atrodo didvyriškai, tačiau realybėje tokie pusryčiai sutrumpina gyvenimo trukmę.

Ar pusryčiai bus skanūs, priklausys nuo aplinkos. Nereikėtų dienos pradėti nuo televizoriaus žiūrėjimo ar laikraščių skaitymo. Geriau praleiskite rytines minutes prie vieno stalo su savo šeima, dovanodami vieni kitiems pozityvumą ir gražius žodžius. Pusryčių metu naudokite gražius indus – ir idealūs pusryčiai garantuos geros dienos pradžią.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tyrimas: lietuviams planuojant kalėdinio stalo meniu svarbiausia kokybė bei šviežumas
Reklama
Jasonas Stathamas perima „World of Tanks“ tankų vado vaidmenį „Holiday Ops 2025“ renginyje
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos