Mitybos specialistai rekomenduoja dietą, kurią sudaro ne mažiau nei 55 proc. angliavandenių (vaisių, daržovių, grūdų), ne daugiau nei 15 proc. baltymų ir 30 proc. riebalų. Jei laikysitės šių proporcijų, net nepajusite, kad jums kažko trūksta. Išbraukdami iš meniu savo mėgiamus produktus, galite atsidurti lyg užburtame rate: tai laikydamiesi dietos, tai vėl puldami valgyti tai, kas jums skanu. Todėl būtina sąlyga – į maisto racioną įtraukti tai, ką mėgstate. Žinoma, visko turi būti su saiku.
Bananai. Kaip ir kiti, kalcio turtingi produktai, jie mažina kraujospūdį. Lengvas užkandis, kuriame yra 108 kkal ir mažiau nei 1 g riebalų, patenkins jūsų maistinius poreikius. Galima palepinti ir skanesniu patiekalu: suplakite su plaktuvu sušaldytą bananą, šaukštą mėlynių ir pusę stiklinės obuolių sulčių.
„Irisai“. Mus dažnai lydi noras pavalgyti saldžiai ir riebiai. Vienas irisinis saldainis patenkins ir vieną, ir kitą poreikį, jei saldainį burnoje laikysite 15 minučių. Toks saldainiukas turi tik 25 kkal, o jame nėra jokių riebalų.
Melionas. Supjaustyto moliūgo vienoje stiklinėje daugiau beta-karotino ir vitamino C, nei pusėje stiklinės apelsinų sulčių. Be to, šioje porcijoje ne daugiau nei 60 kkal ir mažiau nei 1 g riebalų.
Vištiena. Kepta ant keptuvės ar ant grotelių, paruošta mikrobangų krosnelėje turi 142 kkal, 3 gr riebalų ir daug baltymų.
Prieskoniai. Garstyčios ir krienai suteikia maistui pikantišką skonį, o nuo jų nesustorėsi. Paprikos, svogūnai, česnakai, pomidorai suteikia aštrumo ir savito skonio bulvėms, žuviai, omletui – ir turi tikrai mažai kalorijų.
Nealkoholinis kokteilis „Kruvinoji Meri“. Kokteilis iš pomidorų sulčių ir salierų su prieskoniais turi tik 35 kkal. Šiame gėrime visiškai nėra riebalų, tačiau jame daug beta-karotino.
Makaronai. Vienoje stiklinėje virtų makaronų yra 186 kkal ir mažiau nei 1 g riebalų. Tik vartokite makaronus iš kietųjų kviečių, turtingų ląsteliena.
Kriaušės. Suvalgykite kasdien po vieną kriaušę – taip praturtinsite organizmą ląsteliena. Arba išvirkite ją vyne ir gausite paprastą ir skanų desertą. Vidutinio dydžio kriaušė turi 98 kkal ir mažiau nei 1 g riebalų.
Krevetės. Jose daugiausiai cholesterolio, lyginant su kitais moliuskais. Jose yra labai mažai sočiųjų riebalų, tačiau daug riebiųjų rūgščių Omega-3. 85 g virtų krevečių yra 84 kkal.
Braškės. Malonus skonis, ląsteliena, kalis, 140 proc. kiekvienos dienos vitamino C dozės, tik 43 kkal – ir visa tai vienoje stiklinėje uogų.
Pomidorų sriuba. Pradėkite pietus nuo kaloringos tirštos sriubos, kuri užpildys jūsų skrandį ir sumažins apetitą. Vienoje lėkštėje yra tik du gramai riebalų.
Tunas. 100 g tuno savo sultyse turi 116 kkal, mažiau nei 1 g riebalų ir 25 g baltymų.
Kalakutienos krūtinėlė. 100 g virtos krūtinėlės be odos turi tik 135 kkal ir mažiau nei 1 g riebalų, taip pat daug geležies, cinko ir B12 vitamino.
Suplakta grietinėlė. Taip, taip – galite palepinti save ir grietinėle, tepdami ją ant želė be cukraus ar kito deserto. Tik 8 kkal ir 1 g riebalų viename šaukšte – jūs tikrai galite sau tai leisti.