Valgote pomidorus kasdien? Mažinate insulto riziką

Rytų Suomijos universiteto tyrėjai išsiaiškino, kad reguliariai valgant pomidorus ir patiekalus iš jų, žymiai sumažėja insulto rizika.
Pomidorai kasdien
Pomidorai kasdien / Corey Burger, Flickr.com

Mokslininkai atliko eksperimentą, kuriame dalyvavo daugiau nei 1000 vyrų nuo 46 iki 65 metų. Tyrimas buvo atliekamas 12 metų. Prieš eksperimentą, o ir visą jo laiką savanoriai matavo likopino kiekį kraujyje. Ši medžiaga yra puikus antioksidantas ir jo yra būtent pomidoruose.

Per visą tyrimo laiką maždaug 70 vyrų patyrė insultą. Iš 258 žmonių, turinčių minimalią likopino lygio koncentraciją, insultą išgyveno 25 žmonės. O tarp 259 eksperimento dalyvių, turinčių patį aukščiausią antioksidanto lygį, insulto smūgį patyrė 11 žmonių.

Kai mokslininkai susikoncentravo ties insultais, kurių priežastimi buvo trombų susidarymas, pasirodė, kad šie trombai atsirasdavo būtent dėl likopino trūkumo. Paaiškėjo, kad 59 proc. tiriamųjų rečiau tapdavo insulto aukomis nei tie, kurių likopino koncentracija kraujyje buvo per maža.

Tyrimo autoriai teigia, kad reguliarus vaisių ir daržovių valgymas mažina insulto riziką. Be to, vaisiai ir daržovės apskritai užkerta kelią įvairioms ligoms.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Aukščiausios klasės kavos aparatai: ar verta į juos investuoti?
Reklama
Įspūdingi baldai šiuolaikinei svetainei: TOP 5 pasirinkimai