Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

5 produktai, kurie yra sveikesni termiškai apdoroti nei žali

Pastaruoju metu išpopuliarėjo žaliavalgiška mityba, tačiau ne viskas, ką valgote žalią, yra sveikiau.
Virti šparagai
Virti šparagai / Shutterstock nuotr.

Pateikiame penkias daržoves, kurios iš tikrųjų yra maistingesnės, kai jas valgote termiškai apdorotas, rašo „MSN“.

Shutterstock nuotr./Kepti grybai
Shutterstock nuotr./Kepti grybai

Grybai

Grybuose yra daug ergotionino, kuris išsiskiria būtent virimo metu. Antioksidantai padeda suskaidyti chemines medžiagas, kurios gali pažeisti mūsų ląsteles, sukelti ligas ar senėjimą.

Be to, termiškai apdoroti (apvirti, išvirti ar iškepti, o gal sudžiovinti) grybai, saugesni vartoti – tai jums patvirtins kiekvienas gydytojas toksikologas.

Shutterstock nuotr./Virti pomidorai
Shutterstock nuotr./Virti pomidorai

Pomidorai

Virimas padidina pomidoruose esančio antioksidanto likopeno kiekį. Likopenas siejamas su mažesne širdies ligų ir vėžio rizika. Tai taip pat profilaktinė priemonė nuo virškinimo ir prostatos problemų. Be to, likopenas stiprina imuninę sistemą, spartina ląstelių atsinaujinimą, didina fermentinių organizmo sistemų aktyvumą. Vyrams svarbu žinoti, kad likopenas didina spermatozoidų koncentraciją ir jų judrumą.

Įdomu tai, kad būtent likopenas nudažo vaisius ir daržoves raudona, oranžine ar geltona spalva. Daugiausia likopeno yra greipfrutuose, papajose, arbūzuose, raudonuosiuose pipiruose ir pomidoruose.

Vida Press nuotr./Orkaitėje kepti smidrai
Vida Press nuotr./Orkaitėje kepti smidrai

Smidrai (šparagai)

Verdant smidrus suardomos jų ląstelių sienelės, todėl iš jų lengviau pasisavinami vitaminai A, B9, C ir E.

Vitaminas A dalyvauja regėjimo procese, jis taip pat reguliuoja augimą, nes dalyvauja medžiagų, būtinų augimui, sintezėje. Vitaminas A būtinas ir dėl odai: jis reguliuoja odos ląstelių dalijimąsi ir diferenciaciją, todėl padeda palaikyti sveiką ir elastingą odą.

Be to, vitaminas A reguliuoja virškinimo organų, šlapimo ir lytinių takų gleivinės ląstelių dalijimąsi ir diferenciaciją. Tokiu būdu, užtikrina normalią epitelio veiklą, užkerta kelią odos, kvėpavimo takų, šlapimtakių, virškinimo trakto infekcijoms.

Vitaminas B9 yra moterims žinoma folio rūgštis – itin svarbus maisto papildas planuojantiems kūdikį. Folio rūgštį vyrams patartina naudoti planuojant nėštumą kartu su moterimi.

Shutterstock nuotr./Morkos
Shutterstock nuotr./Morkos

Morkos

Virtose morkose yra daugiau beta karoteno nei žaliose morkose, kurį organizmas paverčia vitaminu A. Apie vitamino A naudą jau rašėme prie šparagų. Visgi, svarbu prisiminti, kad trūkstant šio vitamino, gali išsivystyti naktinis aklumas (vištakumas). Taip nutinka dėl to, jog, trūkstant vitamino A, mažėja rodopsino, šviesai jautraus pigmento, kiekis, pailgėja laikas, per kurį adaptuojasi akys matyti tamsoje. Taip pat gali išsivystyti akies junginės ar ragenos uždegimas.

Vitaminas A lemia ir augimą, todėl gaunant jo nepakankamai gali sulėtėti vaikų augimas.

Dėl vitamino A trūkumo lėčiau atsinaujina oda, todėl ji tampa šiurkšti, gali sutrikti kvėpavimo, virškinimo organų, šlapimo ir lytinės sistemos organų gleivinės atsinaujinimas, dėl ko sumažėja šių sistemų atsparumas infekcijoms.

Taip pat gali išsivystyti mažakraujystė, nes organizme geležį pernešančio baltymo sintezei reikalingas vitaminas A.

Shutterstock nuotr./Špinatai
Shutterstock nuotr./Špinatai

Špinatai

Špinatuose esanti geležis, magnis, kalcis ir cinkas lengviau pasisavinami, kai špinatai yra virti. Visos šios medžiagos – gyvybiškai būtinos norint išsaugoti gerą organizmo sveikatą, atsparumą virusinėms, bakterinėms ir grybelinėms infekcijoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas