Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

6 neįprasti dehidratacijos požymiai, apie kuriuos turėtumėte žinoti

Kiekvienai gyvai būtybei reikia vandens. O prakaitavimas, šlapinimasis, vėmimas ir viduriavimas labai greit iš organizmo pašalina skysčius ir kartais priveda iki pavojingos būklės – dehidratacijos, rašo „MedlinePlus“.
Atsako gydytoja: kaip sužinoti, kiek vandens jums reikia išgerti ir koks požymis išduoda, kad prasidėjo dehidratacija
Atsako gydytoja: kaip sužinoti, kiek vandens jums reikia išgerti ir koks požymis išduoda, kad prasidėjo dehidratacija / Unsplash nuotr.

Tyrimai rodo, kad troškulio jausmas yra sudėtingo fiziologinio proceso rezultatas, skirtas perspėti, kad prasidėjo dehidratacija.

Dehidratacija reiškia ne tik tai, kad jūsų kūnas neteko vandens – tai taip pat reiškia, kad netekote organizmui būtinų elektrolitų, tokių kaip natris, magnis ir kalis, kurių jums reikia kvėpuoti, judėti, kalbėti ir apskritai tiesiog būti gyvam.

Ekstremali dehidratacija, kurią Pasaulio sveikatos organizacija apibrėžia kaip daugiau nei 10 procentų kūno skysčių netekimą, gali sukelti mirtinas komplikacijas. Tokiu atveju dėl per mažo kraujo tūrio gali pasireikšti traukuliai, širdies aritmija arba hipovoleminis šokas.

Tačiau retai taip būna. Didžioji dalis žmonių, kuriems pasireiškia dehidratacijos požymiai, lengvai gali papildyti skysčių atsargas.

Visi žinome, kad troškulys, galvos skausmas ir burnos džiūvimas yra požymiai, kad laikas išgerti vandens.

Tačiau dehidratacijos požymiai ne visada tokie akivaizdūs. Štai šeši mažiau žinomi dehidratacijos požymiai ir simptomai, rodantys, jog vartojate per mažai vandens arba gėrimo, turinčio elektrolitų.

Shutterstock nuotr./Kava lovoje
Shutterstock nuotr./Kava lovoje

Blogas burnos kvapas

Jei jums nekvepia iš burnos, tai gali būti įspėjamasis dehidratacijos ženklas. Seilės pasižymi antibakterinėmis sąvybėmis, tačiau dehidratacija gali neleisti jūsų kūnui gaminti pakankamai seilių, todėl burnoje gali daugėti bakterijų, o vienas iš šalutinių poveikių yra blogas burnos kvapas.

Dėl tos pačios priežasties galite pabusti su „blogu ryto kvapu“: seilių gamyba miego metu sulėtėja, todėl, augant bakterijoms, atsiranda nemalonus skonis burnoje.

Sausa ar paraudusi oda

Daugelis žmonių mano, kad dehidratuoti žmonės prakaituoja, bet iš tikrųjų, kai išgyvenate įvairius dehidratacijos etapus, oda labai išsausėja.

Kitas svarbus su oda susijęs dehidratacijos simptomas yra odos elastingumo praradimas. Dėl vandens stygiaus oda gali parausti ir atrodyti lyg įtempta.

123RF.com nuotr./Mėšlungis
123RF.com nuotr./Mėšlungis

Raumenų mėšlungis

Kai jūsų kūnas netenka pakankamai skysčių, jis negali tinkamai atvėsti. Vienas iš simptomų, į kurį reikia atkreipti dėmesį, yra raumenų mėšlungis, kuris dažniausiai gali atsirasti, kai žmogus treniruojasi esant ypač karštiems orams.

Turėkite omenyje, kad kai kalbama apie rehidrataciją po treniruotės, visi gėrimai gali būti nevienodi. 2019 m. kovą žurnale „BMJ Open Sport and Exercise Medicine“ paskelbtame tyrime nustatyta, kad kai dalyviai po treniruotės rehidratavosi su gėrimu, kuriame yra elektrolitų, jiems buvo mažesnė raumenų mėšlungio tikimybė. Kita vertus, dalyvius, kurie gėrė paprastą vandenį, dažniau kamavo mėšlungis.

Tiesa, net ir vėsesniu oru galite dehidratuoti, jei treniruodamiesi nevartosite pakankamai skysčių. Tokiu atveju raumenų mėšlungio simptomai gali būti švelnesni arba pasireikšti lėčiau, tačiau dehidratacija kelia tą patį pavojų.

Pexels.com nuotr./Liga
Pexels.com nuotr./Liga

Karščiavimas ir šaltkrėtis

Daugelis žinote, kad karščiuojant reikia vartoti daugiau nei įprasta skysčių. Visgi, kartais būtent karščiavimas rodo, jog kūnas dehidratuoja.

Kuo didesnis karščiavimas, tuo sunkesnis dehidratavimas gali būti. Jei jūsų kūno temperatūra nesumažės, jūsų oda praras vėsų drėgmę, tada taps karšta, paraudusi ir sausa. Jei taip nutiko, rekomenduojama vartoti karščiavimą mažinančių vaistų bei bandyti kūną atvėsinti kitais būdais (pvz., vėsiais kompresais ar šaltu dušu), o taip pat kreiptis į gydytoją ar skubios medicinos pagalbos skyrių.

Tokia būklė ypač pavojinga kūdikiams ir mažiems vaikams, kurie labai greit praranda daug skysčių iš organizmo dėl karščiavimo. Tai ypač pavojinga, jei kartu ir viduriuojama bei vemiama.

Kad dehidratavo, kūdikystėje dažnai matoma ir iš to, kad vaikelis verkia „be ašarų“, nesišlapina.

Kartu su karščiavimu dažnai pasitaikantis kūno šaltkrėtis – taip pat dažna dehidratacijos išraiška, rodanti, jog kūnui reikalinga skubi pagalba ir skysčių atstatymas.

Unsplash.com nuotr./Ledai
Unsplash.com nuotr./Ledai

Potraukis saldumynams

Tai turbūt mažiausiai žinomas ir neįprasčiausias signalas, jog jums prasidėjo dehidratacija. Tačiau mokslininkai turi tam paaiškinimą.

Pasak jų, kai dehidratuojate, organams, tokiems kaip kepenys, kurios naudoja vandenį, gali būti sunku išskirti glikogeną ir kitus energijos atsargų komponentus, todėl galite užsinorėti suvaldyti kažko saldaus. Tiesa, pasitaiko, jog tokiu atveju norisi ne šokolado, bet sūraus užkandžio. Visgi saldumynų troškimas dažniau pasitaikantis simptomas.

Galvos skausmas

Skaudėti galvą gali dėl įvairių priežasčių, taip pat ir dėl to, jog geriate per mažai vandens.

Kaip pažymi „MedlinePlus“, net lengva dehidratacija gali sukelti galvos skausmą. Paprastai jis praeina atstačius skysčių balansą organizme. Taigi, jei jaučiate, kad galva ima mausti, keliaukite į virtuvėlę gerti vandens. Kūnas jums padėkos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas