Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar žinote, kaip per judesį pagerinti emocinę sveikatą?

Vasarą finišą pasiekė menų agentūros „Artscape“ ir Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) biuro Lietuvoje įgyvendinamas projektas „Pažadinant kūrybiškumą“, nukreiptas į psichosocialinės sveikatos gerinimą per meno praktikas ir pokalbius, kodėl tai yra svarbu.
„Artscape“ edukatorė Ugnė
„Artscape“ edukatorė Ugnė / Nuotr. Marija Frolova

Šis projektas yra Kūrybinių misijų programos dalis, skirta moterims iš įvairių kultūrų, šiemet kvietusi prisijungti Lietuvoje gyvenančias ukrainietes moteris. Jo metu „Artscape“ edukatorės – šokio-judesio terapeutė Ugnė Sasnauskaitė ir choreografė Indrė Ginkevičiūtė (Indrė GIN) – tris mėnesius vykdė judesio veiklas, įgalinančias emocinės sveikatos gerinimą.

Iniciatyvos metu taip pat buvo skirtas atskiras dėmesys jaunuoliams iš Ukrainos, kurie dėl karo yra atskirti nuo tėvų ir gyvena Lietuvoje.

Psichosocialinė prieiga

Rūpestis psichikos sveikata ir psichosocialine parama yra neatsiejama atsako dalis, sprendžiant krizes ar nepaprastųjų situacijų metu. Tokiais atvejais psichosocialinė parama yra labai svarbi, nes kiekvienas žmogus yra vienaip ar kitaip paveiktas. Žmonės patiria psichologines ir emocines reakcijas, ir čia svarbu išlaikyti tarpasmeninius ryšius.

Šis holistinis požiūris vadinamas „psichosocialiniu“ ir apima tiek individualią būseną, tiek santykių palaikymą, būtiną gyvenimo kokybei ir gerovei. Bendradarbiavimas ir tarpusavio pagalba yra esminiai dalykai, todėl PSO pabrėžia šiuos sveikatos aspektus ir neapsiriboja tik ligų valdymu.

„Menas yra galinga priemonė emocijoms išreikšti ir sunkumams įveikti, suteikianti vilties ir atsparumo ateičiai.

Pripažindama vis didėjantį mokslinių tyrimų apie meno ir sveikatos sąsajas skaičių, PSO vis labiau kalba apie terapinę meno vertę, siekiant pagerinti tiek psichinę, tiek fizinę sveikatą“, – sako Ingrida Zurlytė, PSO biuro Lietuvoje vadovė, ir pabrėžia, kad šis įgyvendintas projektas yra svarbi investicija į emocinės ir psichinės sveikatos palaikymą, socialinės sanglaudos stiprinimą ne tik tarp šių šeimų, bet ir su Lietuvos bendruomene.

Judesio galia

Pasak „Artscape“ edukatorės, šokio-judesio terapeutės U. Sasnauskaitės, moterys ateidavo vieną ar du kartus per savaitę į valandos trukmės užsiėmimus. „Visada kviečiu pasidalinti, kaip dalyvės jaučiasi ir kokių minčių joms kyla. Tada atliekame įvairius pratimus – kartais grupėje, poromis arba individualiai.

Šie pratimai suteikia moterims galimybę saugioje erdvėje būti kartu, palaikyti viena kitą ir pasijusti išgirstoms, matomoms ir priimtoms tokioms, kokios yra. Taip pat dalyvės atranda naujų būdų išreikšti save per judesį ir įgauna daugiau pasitikėjimo savimi, kyla savivertė“, – pasakoja U. Sasnauskaitė.

„Artscape“ organizuotų judesio dirbtuvių ciklas vyko tris mėnesiais, Naujininkų pabėgėlių priėmimo centre Vilniuje, Tarptautinės migracijos organizacijos centre Vilniuje ir uždarymo renginys Nacionalinėje dailės galerijoje (NDG).

Organizatoriai teikė psichosocialinę pagalbą pažeidžiamoms moterims iš Ukrainos, naudodami novatoriškus kūrybinius metodus. Pagrindinis kūrybinių dirbtuvių tikslas buvo sukurti saugią erdvę labiausiai pažeidžiamoms moterims, gyvenančioms migracijos centruose ar juos lankančioms.

„Manau, kuo daugiau žmonių šokyje atranda judėjimo džiaugsmą tuo laimingesni jie tampa. Tai suteikia šiek tiek poilsio tame gyvenimo etape, kuriame esame tuo momentu.

Ši pauzė gyvenime yra reikalinga ir naudinga“, – sako „Artscape“ edukatorė, choreografė Indrė Ginkevičiūtė (Indrė GIN) ir priduria, kad sveikata yra susijusi ir su praktika, pasitelkiant savo kūną ir kartu įsitraukiant į tam tikrą kūrybą.

Edukatorės pasakoja, kad šio projekto dalyvės po dirbtuvių sakydavo: „Žiūrėk, po dviejų mėnesių su tavimi aš tai darau kasdien namuose. Šoku. Judu.“ Edukatorių nuomone, tai rodo, kad galime padėti sau, nes mūsų kūnai yra sukurti judėti.

Tam, kad šoktum nereikia nieko. Kai esame paveikti meno, nėra ką daugiau pridurti – poveikį tikrai jaučiame, ir šis gebėjimas yra būdingas mums visiems.

Šio projekto dalyvės, pasakoja edukatorės, po dirbtuvių sakydavo: „Žiūrėk, po dviejų mėnesių su tavimi aš tai darau kasdien namuose. Šoku. Judu.“ Edukatorų nuomone, tai rodo, kad galime padėti sau, nes mūsų kūnai yra sukurti judėti.

Šokdami nieko nevartojame, tiesiog išleidžiame. Kai esame paveikti meno, nėra ko daugiau sakyti, bet mes tikrai esame paveikti. Ir mes visi turime šį gebėjimą.

Šis projektas apėmė ir birželio pradžioje vykusią „Artscape“ stovyklą ukrainiečių jaunuoliams, kurioje dalyvavo nelydimi paaugliai. Pastarieji Lietuvoje gyvena be tėvų ir yra karo pabėgėliai.

Pagrindinis stovyklos tikslas buvo apibendrinti dvejus metus trukusias kūrybines misijas, kurias su šiais jaunuoliais organizacija pradėjo nuo 2022 m. vasaros, kai vaikai pirmą kartą atvyko nuo karo Ukrainoje pradžios.

Stovykloje buvo taikomi metodai, padedantys vaikams atsipalaiduoti, sukurti komandinę dvasią, pasitikėti vienas kitu ir rūpintis savimi.

Projektas finansuojamas Jungtinių Valstijų valstybės departamento finansine parama, skirta Ukrainos pabėgėlių atsako plano Lietuvoje įgyvendinimui 2024 m.

Menų agentūra „Artscape“ kuria ir plėtoja įtraukties strategijas, siekdama atviros visuomenės vizijos, per profesionalaus meno formas, ir daugiau nei 12 metų kuria erdves pažeidžiamoms arba mažiau galimybių turinčioms žmonių grupėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas