Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Augantis dviračių populiarumas Lietuvoje: įsigyja dėl sporto, susižavi dėl bendruomenės

Prieš mažiau nei dešimtį metų dviračiais lietuviai važinėdavo daug rečiau, o ir apie tai, koks smagus gali būti dviračių sportas, žinojo nedaugelis, sako dviračių parduotuvės „Velonova“ įkūrėjai, buvę profesionalūs dviratininkai, Vytautas ir Gediminas Kaupai. Išaugusį dviračių populiarumą rodo ne tik didėjantys pardavimai – kasmetiniame „Velonovos“ ir partnerių renginyje „Assos Speed Club Ride“ šiemet dalyvavo rekordinis skaičius dviratininkų.
Renginys „Assos Speed Club Ride“
Renginys „Assos Speed Club Ride“ / Organizatorių nuotr.

Sportas, kurį gali išbandyti kiekvienas

Buvusių sportininkų brolių Kaupų teigimu, dviračiai – kone vienintelis sportas, kuriuo užsiimti be diskomforto gali ir visiškai jokio fizinio pasiruošimo neturintys žmonės. Minant dviratį, mažiau apkraunami sąnariai nei bėgant, o mynimas efektyviai gerina širdies ir kraujagyslių veiklą.

„Dažniausiai žmonės dviračių hobį atranda norėdami daugiau judėti ir prisiminę vaikystę – nostalgiškus pasivažinėjimus. Taip įsigyjamas pirmasis dviratis, standartiškai – universalus miesto ar hibridinis modelis. Tačiau pasivažinėjus daugiau ir keliuose prasilenkiant su rimčiau sportuojančiais, kyla noras išbandyti manevringesnį dviratį. Tuomet žmonės pradeda žvalgytis plento dviračio ar įsigyja šiuo metu populiariausią pasirinkimą – ir žvyrkeliais, ir plentu tinkamą važinėti „gravelį“. Tokia yra tipinė naujo dviratininko istorija“, – sako V. Kaupas.

Vienos didžiausių dviračių parduotuvių Lietuvoje įkūrėjas prasitaria, kad dviračiai ypač populiarėja tarp vyresnio amžiaus žmonių. Taip pat auga ir elektrinių dviračių, palengvinančių mynimą, pardavimai.

Organizatorių nuotr./Renginys „Assos Speed Club Ride“
Organizatorių nuotr./Renginys „Assos Speed Club Ride“

Susipažinti kviečia renginiuose

Pradėjus važinėti dviračiu, motyvaciją lengviausia palaikyti minant su bendraminčiais. Dėl šios priežasties „Velonova“ kasmet organizuoja renginius, kurių metu dviratininkai nesivaržo, o atvyksta pabendrauti ir susipažinti. Vienas iš renginių, „Assos Speed Club Ride“, Vilniuje įvyko pirmąjį vasaros savaitgalį – jo metu drauge 80 arba 110 km distancijas įveikė net 127 dviratininkai.

„Šį renginį organizuojame jau trečią kartą ir mus kaskart nustebina vis didėjanti bendruomenė. Džiaugiamės, kad vienoje vietoje susitinka ir profesionalūs sportininkai, ir atsidavę mėgėjai, ir tik pradedantys važinėti, nes tokių susibūrimų metu pasidaliname patirtimi, išmokstame darniai važiuoti grupėje ir, svarbiausia, sutinkame bendraminčių“, – komentavo V. Kaupas.

Šiemet „Assos Speed Club Ride“ partneriais tapo ir kiti prekių ženklai – kad dviratininkams nepritrūktų jėgų pasirūpino „Arimex“ riešutai, „Redbull“ energetiniai gėrimai ir „SiS“ maistas sportui, o raumenis atstatyti po pasivažinėjimo pasiūlė „Therabody“ masažuokliai. Visiems dalyvavusiems atiteko „Assos of Switzerland“ dovanos.

Organizatorių nuotr./Renginys „Assos Speed Club Ride“
Organizatorių nuotr./Renginys „Assos Speed Club Ride“

Kad važiuoti nepabostų – svarbu patogumas ir saugumas

Norintiems patirti pasivažinėjimus grupėje bei iš naujo atrasti savo apylinkes ant dviračio, bet dar nedrįstantiems leistis į ilgesnes išvykas minant V. Kaupas turi keletą paprastų patarimų: „Svarbiausia prisiminti, kad ant dviračio jums turi būti patogu – skausmo neturite jausti. Pradėti reikėtų nuo sėdėsenos susireguliavimo (balnelio ir vairo padėties) ir tinkamos aprangos įsigijimo. Klaidinga manyti, kad „rimta“ sportinė apranga reikalinga tik profesionaliems sportininkams. Paminkštinti dviratininko šortai, specialūs marškinėliai su kišenėmis ir patogūs akiniai nuo saulės padės įveikti daug didesnius atstumus.“

V. Kaupas primena ir saugumą keliuose: „Nors Kelių eismo taisyklės sako, kad šalmas privalomas tik iki 18 metų, jį dėvėti reikėtų nepaisant amžiaus ir kaip toli planuojate važiuoti – taip apsaugosite svarbiausią savo turtą, sveikatą. O dėl jūsų matomumo kelyje ant dviračio verta sumontuoti raudoną žibintą gale ir baltą žibintą priekyje.“

„Kol nesitaikote į profesionalaus sportininko titulą, į dviratį ir jo aksesuarus nebūtina investuoti daug. Svarbiausia, kad judėjimas jums teiktų džiaugsmą – būtent tai dviračiai ir daro geriausiai“, – sako V. Kaupas.

Organizatorių nuotr./Renginys „Assos Speed Club Ride“
Organizatorių nuotr./Renginys „Assos Speed Club Ride“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas