Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ekologiškas maistas – vis dar per mažai domimės, ką valgome

Ekologiškas maistas – tai maistas be pesticidų, antibiotikų, sintetinių trąšų, genetiškai modifikuotų organizmų, skonio stipriklių, konservantų. Nėra abejonių, kad be „chemijos“ užauginti ir pagaminti produktai – maksimaliai palankūs žmogaus sveikatai, kadangi juose tik tai, ką vertingiausio mums dovanoja gamta.
Skaidulos
Skaidulos / Shutterstock nuotr.

Nors, atrodytų, savo ir artimųjų sveikata turėtų rūpėti kiekvienam, ekologiškas maistas - vis dar retas pasirinkimas Lietuvoje. Tiesa, pasak žemės ūkio kooperatinės bendrovės „BIO LEUA“ direktoriaus Nikolajaus Dubnikovo, optimizmo, kalbant apie ekologinį ūkininkavimą, suteikia viešasis sektorius – pradėjus taikyti žaliuosius pirkimus, formuojasi ilgalaikė paklausa.

Būtina kooperacija

Pagal dabartinį reglamentavimą žaliuosiuose pirkimuose 30 proc. įsigijamų produktų privalo būti ekologiški, pažymėti nacionaliniu kokybės ženklu arba su saugoma geografine kilmės nuoroda. „Siekiame, kad prioritetas būtų teikiamas būtent ekologiškiems produktams, ir tik nesant galimei užtikrinti perkančiosios organizacijos poreikių, atsirastų prievolė rinktis kokybės ar geografinės nuorodos ženklu pažymėtus produktus“, - kalbėjo N.Dubnikovas, pažymėdamas ekologiškų produktų išskirtinumą.

Siekiame, kad prioritetas būtų teikiamas būtent ekologiškiems produktams.

Tiesa, „BIO LEUA“ vadovo teigimu, tam, kad būtų atliepti augantys darželių, mokyklų, gydymo įstaigų poreikiai kooperacija neišvengiama. „Įsivaizduokime, jei darželis pirks bulves iš šešių skirtingų ūkininkų, o kur dar kiti produktai. Tokiu atveju, organizacijai tenkanti administracinė našta – sunkiai pakeliama“, - teigė N.Dubnikovas.

Pašnekovo įsitikinimu, kooperacijos nauda neabejotina ir patiems ūkininkams, kadangi pavieniui užtikrinti perkančiųjų organizacijų poreikių praktiškai neįmanoma. „Kooperatyvai nėra tarpininkai, tai bendram darbui telkiančios organizacijos, kuriančios viešąjį gėrį. Savo pavyzdžiu įrodėme, kad galime būti naudingi tiek ūkininkams, tiek visuomenei“, - apibendrino N. Dubnikovas.

Palanku sveikatai, aplinkai, gyvūnų gerovei

Kalbėdamas apie kiekvieno iš mūsų pasirinkimus „BIO LEUA“ vadovas akcentavo ne tik ekologiškos, kaip palankios sveikatai, mitybos svarbą, bet ir naudą visai ekosistemai: „Matome potvynius Vidurio Europoje, kitas gamtines nelaimes, kurias sukelia žmogaus veikla - visko norime daug, greitai, pigiai. Kad patenkinti šiuos visuomenės poreikius, žemės ūkyje ir maisto pramonėje taip pat beatodairiškai naudojamos cheminės trąšos, pesticidai, įvairūs sintetiniai priedai, gyvūnai laikomi narvuose. Tik rinkdamiesi ekologišką maistą galime būti ramūs dėl poveikio aplinkai – tai tvarus, biologinę įvairovę tausojantis, gyvūnų gerovę užtikrinantis ūkininkavimas“.

Asmeninio arch. nuotr./Nikolajus Dubnikovas
Asmeninio arch. nuotr./Nikolajus Dubnikovas

Nors be „chemijos“ auginamas ekologiškas maistas neišvengiamai šiek tiek brangesnis, tai investicija, kuri neabejotinai atsiperka. Be to, galima sutaupyti racionaliai vartojant, nešvaistant maisto.

„Vis tik dažnai perkama beatodairiškai, nesusimąstant, kodėl, pavyzdžiui, iš prekybos centro parsineštas pomidoras gali stovėti mėnesius, arba kodėl jis visai be skonio“, - pirkėjų abejingumu stebėjosi N.Dubnikovas.

Nors be „chemijos“ auginamas ekologiškas maistas neišvengiamai šiek tiek brangesnis, tai investicija, kuri neabejotinai atsiperka.

Daugumai visiškai nerūpi ir ką valgo kavinėse, restoranuose. „Kartą kalbėjau su prabangaus restorano savininku. Sakau, pas jūs Benedikto kiaušiniai kainuoja 12 eurų, jei pigiausius narvuose laikomų vištų kiaušinius pakeistumėt ekologiškais, savikaina jums padidėtų vos puse euro, tačiau kokybės prasme būtų milžiniškas šuolis.

Atsakymas buvo trumpas: kodėl turėtume tai daryti, jei mūsų klientams visiškai vienodai, iš kur kiaušinis“, - pokalbį prisiminė N.Dubnikovas.

Kad ir kaip paradoksaliai skambėtų, šiandien dažnas daugiau rūpinasi, ką pila į automobilį, negu deda į save. Vis tik N.Dubnikovas nepraranda optimizmo, kad situacija keisis, o vartotojai daugiau dėmesio skirs savo mitybai, bus reiklesni kavinėse, restoranuose, domėsis, kaip mūsų pasirinkimai veikia sveikatą ir aplinką.

„Rupūs miltai“ – platus ekologiško maisto pasirinkimas

Savo įpročius tikslinga keisti jau šiandien, nieko nelaukiant. Juolab, kad tam yra visos galimybės. „BIO LEUA“ kooperatyvas yra sukūręs vertingo maisto namus „Rupūs miltai“. Tai ir fizinė parduotuvė Kaune, adresu Kaimynų g. 9, ir internetinė platforma www.rupus.lt. Užsisakius maisto produktus internetu, jie bus pristatyti visoje Lietuvoje.

Asortimentas išties platus, galintis pilnavertiškai užtikrinti kasdienius mitybos poreikius kiekvienai šeimai.

O asortimentas išties platus, galintis pilnavertiškai užtikrinti kasdienius mitybos poreikius kiekvienai šeimai. Tai ir mėsa, pieno produktai, kiaušiniai, duona, didelis bakalėjos ir šaldytų produktų pasirinkimas. Ekologiški produktai tiekiami tik iš sertifikuotų ir griežtai kontroliuojamų ūkių, jie paženklinti ekologinės gamybos logotipu. Ekologinės gamybos sertifikavmą ir kontrolę Lietuvoje vykdo viešoji įstaiga „Ekoagros“.

„BIO LEUA“ vadovo N.Dubnikovo įsitikinimu, kalbant apie ekologinio ūkininkavimo ateitį Lietuvoje, kooperacija neišvengiama – jos nauda neabejotina tiek ūkininkams, tiek visuomenei.

Projekto rėmėjas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas