Per Kalėdas skaitykite kartu. Prenumeratai -50%
Išbandyti

Geriausias užkandis pagal veiklą: kodėl tai, ką valgome sportuodami, netinka dirbant?

Pastebėjote, kad dažnai, priklausomai nuo to, ką veikiame, norisi ir kitokio užkandžio? Tarkime, spręsdami sudėtingas problemas ar intensyviai mąstydami staiga užsinorite ko nors saldaus, o daug ir aktyviai pasportavus norisi visai kito. Ką geriausiai rinktis užkandžiams sportuojant, keliaujant ir dirbant?
Užkandžiai
Užkandžiai / Shutterstock nuotr.

Mitybos specialistė Emilija Žižienė „Arimex“ pranešime žiniasklaidai teigia, kad užkandžius reikėtų įterpti tarp pusryčių, pietų ir vakarienės, o rinktis juos – atsakingai, priklausomai nuo to, ką ketinate daryti tądien.

Sportuojantiems

Reguliariai plušate sporto klube, ruošiatės bėgimo maratonui ar tiesiog atšilus orams pradėjote važinėtis dviračiu? Rinkitės užkandžius, kurie suteikia energijos, bet neturi per daug kalorijų.

Prisiminkite, kad svarbu ne tik išlieti kuo daugiau prakaito, bet ir „pakrauti“ kūną energijos atsargų. Pavargusiame organizme susidaro laisvieji radikalai, kurie atakuoja mūsų ląsteles. Tad po intensyvesnės treniruotės geriau rinkitės užkandžius su vitaminu E. Jie padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos.

Šio vitamino natūraliai randama riešutuose, ypač daug migdoluose, kedro riešutuose, manguose. Pastaruosius galima supjaustyti griežinėliais, užšaldyti ir karštą dieną mėgautis sveiku saldumynu.

Keliaujantiems

Gero užkandžio kelionėje receptas – suteikiantis energijos, netrupantis ir ilgai negendantis. Ir tai ne sumuštinių, kurie dažnai keliauja į mūsų kelioninius ar išvykų krepšius, apibrėžimas. Užkandžių tabu patyrusiam keliautojui – greitai gendantys (pvz., pieno produktai) ar troškulį keliantys (pvz., bulvių traškučiai) gaminiai.

Keliaujantiems tinka švieži vaisiai, kaip ir daržovės, kurie turėtų būti nepjaustyti. Geriausiai tiks obuoliai, kriaušės, persikai.

Taip pat ir džiovinti vaisiai bei uogos. Datulės, abrikosai, slyvos, razinos, vyšnios naudingos dėl juose esančių antioksidantų, mineralų, natūralaus cukraus, vitamino E, kuris yra gyvybiškai svarbus apsaugant ląsteles nuo laisvųjų radikalų sukeltos žalos. Tai ypač svarbu vasarą, kai saulė yra stipriausia.

Džiovintos spanguolės taip pat labai geras maistinių medžiagų šaltinis. Jos itin vertinamos dėl jose esančio didelio vitamino C kiekio, kuris svarbus mūsų imunitetui. Žinoma, svarbu atkreipti dėmesį, kad džiovintuose vaisiuose nebūtų pridėtinio cukraus.

Migdolai, anakardžiai, bertoletijos, lazdyno, graikiniai riešutai turi daug baltymų, kurie suteiks sotumo jausmą. Juose taip pat gausu gerųjų riebalų, vitaminų ir mineralų.

Protaujantiems

Ar žinote, kad smegenys sunaudoja penktadalį visos žmogaus energijos? Tad protinis darbas alina ne mažiau nei fizinis. Kai smegenys įtemptai dirba, organizme gaminasi laisvieji radikalai, kurie gali pakenkti mūsų kūnui naikindami organizmo ląsteles.

Tad rinkdamiesi užkandžius protinei veiklai nepamirškite vitaminų C ir A. Vitaminas C padeda mažinti nuovargį, apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos. Taip pat šis vitaminas svarbus gerai psichologinei būklei palaikyti ir normaliai energinių medžiagų apykaitai. Vitaminų C ir A organizmui reikia normaliai imuninės sistemos veiklai.

Dirbant ypač tinkami graikiniai riešutai, kuriuose gausu organizmui būtinų nesočiųjų riebalų, kurie suteikia daug energijos, taip pat juose gausu skaidulų, kalio, netgi antioksidantų.

Vitamino A gausu morkose, vitamino C – šilauogėse. Nereikėtų pamiršti ir sėklų. Moliūgų sėklos, ko gero, pačios sveikiausios ir naudingiausios iš visų. Jose randama daugybė širdies ir kraujagyslių veiklai būtinų nesočiųjų riebalų rūgščių, be to, tai vienas geriausių magnio šaltinių. Moliūgų sėklose gausu daugelio smegenų veiklai svarbių mikroelementų, tokių kaip varis, geležis ir cinkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tvarumu garsėjanti kompanija „Reynaers Aluminium“ prisidės prie unikalaus miestelio verslui statybų Kauno LEZ
Reklama
Energija veiksme: kaip Dakaro lenktynininkas valdo stresą ir iššūkius
Reklama
Tyrimas: lietuviams planuojant kalėdinio stalo meniu svarbiausia kokybė bei šviežumas