Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad pabuvę karštyje kai kurie produktai ne tik praranda prekinę išvaizdą, bet ir tampa kenksmingi vartoti. Tad norint pasimėgauti skaniu ir šviežiu maistu gamtoje, reikėtų pasiimti tinkamus produktus ir saugiai juos transportuoti, rašoma „RIMI“ pranešime žiniasklaidai.
Esminė trijulė: vaisiai, uogos ir daržovės
Nors ruošdamiesi į gamtą dažniausiai galvojame, kiek ir kokios mėsos pasimarinuosime kepsniams, gydytoja dietologė dr. E.Gavelienė siūlo pasiimti kuo daugiau įvairių daržovių ir vaisių, nes be visų puikių savo savybių, karštymečiu jie itin naudingi: „Įvairiaspalviai vaisiai, uogos ir daržovės ne tik suteiks būtinų vitaminų, mineralų, bet ir padės apsaugoti organizmą nuo dehidratacijos. Be to, vyšniniai pomidorai, agurkų ir morkų lazdelės bei paprikų juostelės patogios valgyti net ir mažiems vaikams. Taip pat svarbu nepamiršti pasiimti nemažo kiekio švaraus vandens: ne tik gerti, bet asmens higienai bei vaisiams ar daržovėms nuplauti.“
Ji priduria, kad iškylaujant dažnai apsinuodijama nepakankamai iškeptais mėsos kepsniais, gaminamais ant laužo bei greitai gendančiu maistu: karštai rūkyta mėsa, žuvimi, dešra, pieno produktais, įvairiais desertais su kremu, mišrainėmis su grietine ar majonezu.
„Šiltai laikomi arba transportuojami greitai gendantys maisto produktai tampa apsinuodijimų maistu priežastimi. Tad vertėtų rinktis užkandžius, kurie lėčiau genda šiltesnėje temperatūroje – sūrį, alyvuoges, vynuoges, duonos lazdeles. Maistą ruoškite atskiromis porcijomis: įsitikinkite, kad jį paprasta valgyti rankomis ir jis greitai negenda būdamas lauko temperatūroje“, – atkreipia dėmesį dr. E.Gavelienė.
Gydytoja dietologė siūlo iškylos maistą vežtis šaltkrepšyje, o jo neturint, galima iš anksto užsišaldyti vandens buteliukus ir juos sudėti į krepšį. Maisto produktus geriau vežti sandariai uždaromuose induose, o ne plastikiniuose ar popieriniuose maišeliuose. Taip pat svarbu saugoti visus krepšius su maistu nuo tiesioginių saulės spindulių, vabzdžių.