„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Gydytoja pataria, kokius užkandžius pasiimti iškylaujant ir ką palikti namuose

Išsiruošus į gamtą ir įsisvajojus apie sočią vakarienę, kartais galima sulaukti nemalonių staigmenų: staiga paaiškėja, kad puikiai atrodančios salotos, pabuvusios karštyje, sugedo, o desertas ištižo.
Iškyla gamtoje su šeima
Iškyla gamtoje su šeima / 123RF.com nuotr.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad pabuvę karštyje kai kurie produktai ne tik praranda prekinę išvaizdą, bet ir tampa kenksmingi vartoti. Tad norint pasimėgauti skaniu ir šviežiu maistu gamtoje, reikėtų pasiimti tinkamus produktus ir saugiai juos transportuoti, rašoma „RIMI“ pranešime žiniasklaidai.

123RF.com nuotr./Iškyla gamtoje
123RF.com nuotr./Iškyla gamtoje

Esminė trijulė: vaisiai, uogos ir daržovės

Nors ruošdamiesi į gamtą dažniausiai galvojame, kiek ir kokios mėsos pasimarinuosime kepsniams, gydytoja dietologė dr. E.Gavelienė siūlo pasiimti kuo daugiau įvairių daržovių ir vaisių, nes be visų puikių savo savybių, karštymečiu jie itin naudingi: „Įvairiaspalviai vaisiai, uogos ir daržovės ne tik suteiks būtinų vitaminų, mineralų, bet ir padės apsaugoti organizmą nuo dehidratacijos. Be to, vyšniniai pomidorai, agurkų ir morkų lazdelės bei paprikų juostelės patogios valgyti net ir mažiems vaikams. Taip pat svarbu nepamiršti pasiimti nemažo kiekio švaraus vandens: ne tik gerti, bet asmens higienai bei vaisiams ar daržovėms nuplauti.“

Ji priduria, kad iškylaujant dažnai apsinuodijama nepakankamai iškeptais mėsos kepsniais, gaminamais ant laužo bei greitai gendančiu maistu: karštai rūkyta mėsa, žuvimi, dešra, pieno produktais, įvairiais desertais su kremu, mišrainėmis su grietine ar majonezu.

„Šiltai laikomi arba transportuojami greitai gendantys maisto produktai tampa apsinuodijimų maistu priežastimi. Tad vertėtų rinktis užkandžius, kurie lėčiau genda šiltesnėje temperatūroje – sūrį, alyvuoges, vynuoges, duonos lazdeles. Maistą ruoškite atskiromis porcijomis: įsitikinkite, kad jį paprasta valgyti rankomis ir jis greitai negenda būdamas lauko temperatūroje“, – atkreipia dėmesį dr. E.Gavelienė.

123RF.com nuotr./Iškylos krepšys
123RF.com nuotr./Iškylos krepšys

Gydytoja dietologė siūlo iškylos maistą vežtis šaltkrepšyje, o jo neturint, galima iš anksto užsišaldyti vandens buteliukus ir juos sudėti į krepšį. Maisto produktus geriau vežti sandariai uždaromuose induose, o ne plastikiniuose ar popieriniuose maišeliuose. Taip pat svarbu saugoti visus krepšius su maistu nuo tiesioginių saulės spindulių, vabzdžių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“
Reklama
„Energus“ dviratininkų komandos įkūrėjas P.Šidlauskas: kiekvienas žmogus tiek sporte, tiek versle gali daugiau