Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Gydytojas dietologas įvardijo, kiek per dieną reikia išgerti kavos ir arbatos, kad šie padėtų gerinti širdies ir kraujagyslių veiklą

Ar žinojote, kad tiek kavos, tiek arbatos saikingas vartojimas gali padėti sumažinti riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis?
Espreso puodelis
Espreso puodelis / 123RF.com nuotr.

Artėjant Pasaulinės širdies dienos minėjimui, funkcinės mitybos partneris gydytojas dietologas Edvardas Grišinas dalinasi atsakymu į dažną klausimą – kiek gi puodelių kavos arba arbatos per dieną reiktų išgerti, kad pagerintume širdies veiklą ir neperlenktume lazdos, rašoma prekybos tinklo „Maxima“ pranešime žiniasklaidai.

Asmeninio archyvo nuotr./Edvardas Grišinas
Asmeninio archyvo nuotr./Edvardas Grišinas

Kavos nauda sveikatai

Labiau nei arbatą, kavą žmonės visame pasaulyje dažnai labiau vertina dėl to, kad ši suteikia energijos, padeda atsibusti. Vis tik daugelis pamiršta, kad ji turi ir žymiai gausesnę įvairių organizmui naudingų medžiagų paletę. Artėjant Pasaulinei širdies dienai gydytojas dietologas Edvardas Grišinas atkreipia dėmesį, kad malonūs kasdieniai ritualai mėgaujantis kava, gali padėti įgauti budrumo, tačiau tikrasis šio gėrimo poveikis sveikatai priklauso nuo išgeriamo kiekio ir vartojimo būdo.

„Pirmiausiai norisi pabrėžti, kad kava nėra vaistas, kuris tiesiogiai padės išvengti širdies ir kraujagyslių ligų. Tačiau, ar saikingas šio gėrimo vartojimas gali būti naudingas širdžiai? Taip. Daugelis kavą sieja tik su kofeinu, tačiau ji savyje ji turi ir organinių medžiagų, pavyzdžiui, ferulo, chlorogeninės rūgšties, kurios gali būti naudingos sveikatai. Kavoje taip pat yra antioksidantų, kurie padeda naikinti laisvuosius radikalus mūsų širdies ir kraujagyslių sistemoje“, – dėsto gydytojas dietologas ir priduria, kad šiame gėrime esančios ir kitos medžiagos padeda gerinti kraujagyslių lankstumą, plastiškumą, kraujotaką.

Koks kavos kiekis per dieną padeda stiprinti širdį ir kraujagysles?

Vis dėlto E. Grišinas pabrėžia, kad visa kavos nauda sveikatai priklauso nuo to, kiek jos suvartojama, o taip pat, anot jo, problemos prasideda tada, kai žmonės nuo kavos tampa priklausomi.

„Mokslininkai tyrė tris žmonių grupes: nevartojančius visai kavos, išgeriančius du-tris puodelius kavos per dieną ir išgeriančius daugiau nei tris puodelius kavos per dieną. Įdomu tai, kad mažiausia širdies ir kraujagyslių ligų rizika buvo pastebima būtent toje žmonių grupėje, kurie suvartoja 2-3 puodelius kavos per dieną. Išvada būtų tokia, kad kava gali būti naudinga, kai ji vartojama sakingai neviršijant kofeino limitų. Pabrėžtina, kad kavos puodelyje gali būti nuo 90 iki 100 mg kofeino, o jo suvartojimo norma yra 300–400 mg per dieną“, – paaiškina E. Grišinas, primindamas, kad kofeinas – stiprus stimuliantas, o pernelyg didelis jo kiekis gali sudirginti skrandį, išauginti pulsą ir padidinti apkrovą širdžiai.

Kalbėdamas apie kavos naudą sveikatai gydytojas dietologas atkreipia dėmesį į tuos, kurie geriant kavą rūko. Pasak E. Grišino, rūkymas nukenksmina visas gerąsias kavos savybes, o dėl nikotino poveikio kofeinas organizme užsilaiko trumpiau. „Verta paminėti ir tai, kad užpilama kava, kurios tiek daug vartojame, gali padidinti cholesterolio kiekį kraujyje. Jei turite problemų su pernelyg aukštu cholesterolio kiekiu, verčiau rinkitės filtruotą kavos aparatų kavą ir neviršykite kavos dienos normos“, – patardamas priduria jis.

Shutterstock nuotr./Kava ir arbata
Shutterstock nuotr./Kava ir arbata

Arbatos nauda širdžiai dažnai nuvertinama

Daugelis sutiks, kad kitaip nei kavos, arbatos vartojimas prieštaravimų kelia kur kas mažiau. Vis dėlto teigiama, kad arbatos nauda organizmui neretai neįvertinama – ji taip pat gali padėti sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Ypač naudinga laikoma žalioji, juodoji ir baltoji arbatos, mat jose gausu antioksidantų.

„Arbatą, turbūt, galima laikyti saugesniu pasirinkimu, mat jos padauginti, skirtingai nei kavos, gana sudėtinga. Populiariausios arbatos, pavyzdžiui, juodoji ir žalioji, taip pat turi kofeino. Vis dėlto, geriant arbatą, dienos kofeino normą pasiekti yra gana sudėtinga – reiktų gerti bent 8–10 puodelius arbatos per dieną“, – sako E. Grišinas.

Jis taip pat atkreipia dėmesį, kad iš pamėgtų žolelių arbatų, širdies veiklos gerinimui ir arterinio kraujo spaudimo mažinimui naudos gali turėti ramunėlių ir kinrožių arbatos. Tačiau, anot E. Grišinio, daugiausia organizmui ir širdžiai naudingų savybių turi žalioji arbata: „Jos sudėtyje gausu antioksidantų, flavonoidų, ypač epigalokatechino, kuris kraujagyslėse padidina azoto oksido kiekį, prisideda prie insulino atsparumo mažinimo, cholesterolio, svorio kontrolės. Tai – labai svarbi medžiaga.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas