Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gydytojas ginekologas: delsimas gali lemti nevaisingumą ar itin rimtas ligas

„Neturiu laiko“, „praeis“, „jaučiuosi įprastai“, – tai tik kelios frazės, kuriomis dažna moteris bando pateisinti praleistus profilaktinius vizitus pas ginekologą.
Patikra pas ginekologą
Patikra pas ginekologą / 123RF.com nuotr.

Gydytojas dr. Gediminas Mečėjus pabrėžia, kad reguliari patikra yra būtina, siekiant užkirsti kelią sveikatos problemoms ir laiku diagnozuoti ligas, kurios kartais organizme tūno tyliai ir ankstyvose stadijose neįspėja lengvai pastebimais simptomais, rašoma medicinos centro „Hila“ pranešime žiniasklaidai.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Gediminas Mečėjus
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Gediminas Mečėjus

Kuo anksčiau, tuo geriau

Pasak gydytojo ginekologo dr. G.Mečėjaus, konsultuojančio Vilniuje esančiame Medicinos diagnostikos ir gydymo centre „Hila“, daugelis ligų vystosi be aiškių požymių, todėl reguliari profilaktinė patikra gali būti vienintelis būdas laiku aptikti rimtas sveikatos problemas ir išvengti pavojingų komplikacijų, taip pat ir ginekologinių.

„Kuo aptinkama problema yra mažesnė, tuo lengviau ji gydoma ir pasekmės yra mažesnės. Dažnai pacientės ateina tik tada, kai liga jau pažengusi, o gydymas tampa sudėtingesnis, savaime kyla didesnė komplikacijų rizika. Pavyzdžiui, ankstyva onkologinių ligų diagnostika padidina galimybę pasveikti ir išvengti komplikacijų“, – aiškina gydytojas. Vizitų metu, naudojant modernią įrangą, atliekama apžiūra, ultragarsiniai tyrimai, gimdos kaklelio tepinėlio tyrimai, kurie padeda aptikti ankstyvas ligas, pavyzdžiui, gimdos kaklelio vėžį.

Shutterstock nuotr./Vizitas pas ginekologą
Shutterstock nuotr./Vizitas pas ginekologą

Pas ginekologą – nuo pirmųjų menstruacijų

Pasak dr. G.Mečėjaus, mergaitės turėtų pradėti lankytis pas ginekologą nuo 11–12 metų, kai prasideda pirmosios mėnesinės. Pirmojo apsilankymo pas šios specializacijos gydytoją metu aiškinamasi, kas yra menstruacijos, aptariami higienos klausimai ir atliekamas sveikatos vertinimas.

„Be to, jei mergaitei, sulaukusiai 14-os metų, dar neprasidėjo mėnesinės arba menstruacijų metu jaučiami tokie skausmai, kad mergaitė net alpsta, būtina kuo greičiau apsilankyti pas gydytoją“, – pabrėžia ekspertas.

Kaip tvirtina ginekologas dr. G.Mečėjus, reguliarūs vizitai pas ginekologą leidžia laiku pastebėti tokias problemas kaip gimdos polipai, miomos, kurios ilgą laiką gali būti besimptomės, tačiau šios būklės gali sukelti kraujavimą, skausmą, nevaisingumą, o kai kuriais atvejais net gali tapti onkologinių ligų priežastimi.

„Kiaušidžių cistos taip pat ilgą laiką gali būti besimptomės, tačiau tai ilgainiui gali sukelti kiaušidžių apsisukimą arba cista gali plyšti po aktyvios veiklos, taip sukeliant skausmą ir kraujavimą, o tai jau gyvybei pavojinga būklė“, – įspėja dr. G.Mečėjus ir priduria, jei visgi taip atsitiko, būtina nedelsiant vykti į skubios pagalbos skyrių.

„Fotolia“ nuotr./Vizitas pas ginekologą
„Fotolia“ nuotr./Vizitas pas ginekologą

Kada atliekamos ginekologinės operacijos?

Ginekologinės operacijos tokios, kaip pavyzdžiui, polipų ar miomų šalinimas, gali padėti ne tik pagerinti moters gyvenimo kokybę, bet ir išvengti rimtesnių pasekmių. „Kai pašalinami polipai ar miomos, sumažėja kraujavimai, pagerėja bendra sveikata, o kai kuriais atvejais ir vaisingumas“, – aiškina gydytojas.

Ginekologinės operacijos dažniausiai skiriamos tada, kai nepadeda konservatyvūs gydymo metodai arba, kai reikia prevencinių veiksmų, siekiant užkirsti kelią rimtesnėms ligoms. Pasak „Hila“ centro gydytojo ginekologo dr. G.Mečėjaus, dažniausiai atliekamos histeroskopinės operacijos, skirtos gimdos ertmės problemoms spręsti – tai gali būti polipai, miomos, pertvaros.

Histeroskopinės operacijos metu intervencija atliekama per makštį, tad šis metodas – minimaliai invazyvus. Tokios operacijos metu pažeidžiamas tik gimdos kaklelis arba, jei moteris neturėjo lytinių santykių, mergystės plėvė.

123RF.com nuotr./Gimdos vėžio profilaktika – reguliarūs vizitai pas ginekologą
123RF.com nuotr./Gimdos vėžio profilaktika – reguliarūs vizitai pas ginekologą

Kiaušidžių cistos dažnai šalinamos naudojant laparoskopą. Laparoskopinės operacijos metu cistos pašalinamos per kelias mažas skylutes pilvo srityje. Ši metodika leidžia sumažinti atsigavimo laiką, sumažina skausmą po operacijos ir palieka mažiau matomų randų, todėl moterys gali greičiau grįžti prie įprasto gyvenimo būdo.

„Pašalinus gimdos polipą ar cistą ir atlikus biopsiją, galime nustatyti, ar tai nėra onkologinė liga. Miomų šalinimas taip pat yra svarbi prevencinė priemonė, nes didelės miomos gali sukelti ne tik kraujavimą, bet ir šlapimtakių suspaudimą ar kitus sveikatos sutrikimus“, – teigia dr. G.Mečėjus.

Nebijoti kalbėtis

Patyręs gydytojas ginekologas, konsultuojantis ir operuojantis Vilniuje esančiame medicinos diagnostikos ir gydymo centre „Hila“, apskritai kalbant apie pacientų sveikatą, pastebi problemą: dažnai medicinoje siūlomi sprendimai pacientams sukelia daug neaiškumų. Trūksta informacijos, kodėl turi būti taikomos konkrečios priemonės, kokios galimos alternatyvos ir kokios galimos rizikos. Dėl šios priežasties, gydytojo įsitikinimu moterys dėl ginekologinių problemų turi būti išsamiai konsultuojamos, jei reikia, specialistai dėl geriausio rezultato turėtų tartis ir bendradarbiauti su kitų sričių gydytojais.

„Visais atvejais, o ypač, kalbant apie chirurgiją, gydytojas su pacientu turi aptarti visus galimus variantus ir kuo greičiau atsakyti į visus kylančius klausimus“, – yra įsitikinęs dr. G.Mečėjus – Svarbu, kad moterys nebijotų kreiptis į gydytojus ir reguliariai tikrintųsi. Daugelį problemų galima išspręsti paprastais metodais, jei jos nustatomos laiku. Todėl kasmetinis apsilankymas pas ginekologą turėtų tapti įprasta praktika.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas