Botaniniu požiūriu avokadai iš tikrųjų yra uogos! Tačiau jų maistinė vertė neatitinka uogų maistinės vertės. Šiuose išskirtiniuose vaisiuose, palyginti su kitais, yra daugiausia riebalų, kalorijų ir baltymų. Be to, juose gausu skaidulų, kalio, magnio, B grupės vitaminų, vitamino E ir karotinoidų.
Nenuostabu, kad avokadų vartojimas visame pasaulyje labai išaugo. Juose ne tik gausu maistinių medžiagų, bet ir riebalų, kurių skonis šiek tiek primena riešutų ir kuriam taip sunku atsispirti.
Vis dėlto didelis kalorijų ir riebalų kiekis gali priversti suabejoti, ar avokadus sveika vartoti reguliariai. Dar geriau, ar jie turi kokios nors naudos sveikatai? Norėdami atsakyti į šiuos ir kitus klausimus, skaitykite toliau ir sužinokite, ką apie kasdienį avokadų vartojimą sako moksliniai tyrimai.
Padeda palaikyti svorio kontrolę
Avokadų įtraukimas į maisto racioną gali būti naudingas svorio kontrolei, rašo „Eating Well“. Nors avokaduose esantys riebalai yra kaloringi, 2022 m. žurnale „Journal of the American Heart Association“ paskelbtame tyrime pastebėta, kad žmonės, kurie šešis mėnesius valgė po vieną avokadą per dieną, išlaikė stabilų kūno svorį.
Kasdienis avokadų vartojimas gali net užkirsti kelią svorio didėjimui, teigiama 2019 m. žurnale „Nutrients“ paskelbtame tyrime. Be to, 2021 m. žurnale „The Journal of Nutrition“ atliktas tyrimas parodė, kad kasdienis avokado valgymas moterims gali padėti sumažinti visceralinių riebalų kiekį.
Priežastis, kodėl avokadai puikiai tinka svoriui reguliuoti, yra skaidulų ir mononesočiųjų riebalų kiekis. Įrodyta, kad skaidulos didina sotumo jausmą, o mononesotieji riebalai (ypač oleino rūgštis) gali sumažinti riebalų kaupimąsi, jei jų vartojama pakankamai, teigiama 2021 m. žurnalo „Nutrients“ apžvalgoje.
Gali padėti sumažinti širdies ligų rizikos veiksnius
Reguliarus maistinių medžiagų turinčių maisto produktų, tokių kaip avokadai, vartojimas gali padėti apsisaugoti nuo širdies ligų, rašoma „Healthline“.
Avokaduose esantys vitaminai, mineralai, sveikieji riebalai ir skaidulinės medžiagos – visa tai padeda palaikyti sveiką širdies ir kraujagyslių sistemą.
Tyrimų rezultatai rodo, kad avokadai gali padėti apsaugoti nuo širdies ligų rizikos, o tai gali padėti užkirsti kelią širdies ligų atsiradimui.
Be to, didelis kalio ir magnio kiekis avokaduose naudingas kraujospūdžio reguliavimui, o tinkamas jo palaikymas yra labai svarbus širdies ligų prevencijai.
Gausus antioksidantų ir priešuždegiminių junginių šaltinis
Avokaduose yra ne tik vitaminų, mineralų, sveikųjų riebalų ir skaidulų, bet ir biologiškai aktyvių junginių, įskaitant karotinoidus, vitaminą C, vitaminą E ir fenolinius junginius.
Įrodyta, kad šios medžiagos pasižymi reikšmingu antioksidaciniu, neuroprotekciniu ir kardioprotekciniu poveikiu.
Pavyzdžiui, įrodyta, kad avokaduose esantys karotinoidai, įskaitant liuteiną, α-karotiną ir β-karotiną, pasižymi stipriu antioksidaciniu poveikiu, kas gali mažinti daugelio lėtinių ligų progresavimą.
Kadangi avokaduose yra daug antioksidantų, reguliarus avokadų valgymas gali padėti sustiprinti organizmo antioksidacinę apsaugą.
Be to, didesnis avokaduose esančių antioksidantų, tokių kaip vitaminas C ir karotenoidai, suvartojimas ir didesnis jų kiekis kraujyje siejamas su geresnėmis pažinimo funkcijomis, geresne širdies sveikata ir kitais veiksniais.