Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kava ar arbata: išvardijo abiejų gėrimų pliusus ir minusus

Ar kada nors susimąstėte, kuriame gėrime yra daugiau kofeino: kavoje ar arbatoje? Gera žinia ta, kad abu gėrimai – ir arbata, ir kava – turi įrodytą naudą sveikatai, tačiau, kaip ir visa kita, juos reikia vartoti saikingai.
Kava ir arbata
Kava ir arbata / Shutterstock nuotr.

„Galima teigti, kad tiek kava, tiek arbata gali būti naudingos sveikatai, tačiau bendra jų nauda priklauso nuo tokių veiksnių kaip kavos ar arbatos rūšis, auginimo, virimo būdas ir suvartojamas kiekis“, – sako Ilana Muhlstein, dietologė ir mitybos specialistė. Įrodyta, kad kavos gėrimas yra naudingas sveikatai, įskaitant uždegimų mažinimą ir širdies bei žarnyno sveikatos palaikymą, rašoma realsimple.com

„Kavoje yra kofeino, kuris, kaip įrodyta, padeda geriau sutelkti dėmesį ir pagerinti kognityvines funkcijas, – sako I.Muhlstein. – Kavos gėrimas taip pat siejamas su mažesne širdies ligų ir diabeto rizika. Žurnale „American Journal of Clinical Nutrition“ paskelbtame tyrime nustatyta, kad reguliarus kavos vartojimas susijęs su mažesne koronarinės širdies ligos rizika. Žurnale „Diabetes Care“ paskelbta tyrimų metaanalizė parodė, kad saikingas kavos vartojimas siejamas su mažesne 2 tipo diabeto rizika“.

Teigiama, kad arbata buvo tiriama dėl jos sąsajų su širdies ligų rizikos mažinimu. Žurnale „American Journal of Clinical Nutrition“ paskelbta tyrimų metaanalizė parodė, kad arbatos vartojimas susijęs su mažesne širdies ir kraujagyslių ligų rizika. Arbata taip pat plačiai tiriama dėl jos ryšio su mažesne vėžio rizika. Žurnale Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention paskelbtame tyrime nustatyta, kad arbatos vartojimas susijęs su mažesne tam tikrų vėžio rūšių, įskaitant kiaušidžių ir krūties vėžį, rizika.

Kofeinas kavoje ir arbatoje

Tiek kavoje, tiek arbatoje yra kofeino. Maždaug 240 ml kavos puodelyje yra apie 95 miligramai kofeino, puodelyje juodosios arbatos – apie 50 miligramų, o žaliosios arbatos – apie 30 miligramų. Tai reiškia, kad kavoje yra dvigubai daugiau kofeino nei tokiame pačiame kiekyje juodosios arbatos ir daugiau nei tris kartus daugiau kofeino nei žaliojoje arbatoje.

Arbata gali pagerinti dėmesio sutelkimą

„Nors arbatoje taip pat yra kofeino ir įrodyta, kad jis gerina pažintines funkcijas ir budrumą, tačiau, pridėjus teanino, aminorūgšties, arbata papildomai mažina stresą“, – sako I.Muhlstein. Jei ruošiatės pradėti svarbų projektą arba jums reikia sukaupti dėmesį, juodoji arba žalioji arbata gali būti idealus gėrimas.

„Žalioji arbata yra vienas turtingiausių galingų antioksidantų, vadinamų polifenoliais, šaltinių, kurie, kaip įrodyta, gali sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų ir kai kurių vėžio rūšių riziką“, – sako I.Muhlstein

Be to, galite rasti žaliosios arbatos be kofeino arba žolelių arbatos tiems, kurie yra jautrūs kofeinui, bet nori kitų su arbata susijusių sveikatai naudingų medžiagų.

Kai kofeino per daug

Tačiau jei kofeino padauginsite, galite pradėti jausti neigiamą poveikį. „Per didelis kofeino kiekis kavoje gali sukelti padidėjusį nerimą, nemigą, padidėjusį širdies ritmą ir kraujospūdį, – priduria I.Muhlstein. – Kava taip pat yra rūgštinė, todėl jos reikia vengti daugeliui žmonių, kurie patiria rūgšties refliuksą ir virškinamojo trakto problemų.“

Geriausia rinktis kavą ar arbatą be aromatinių priedų ar saldiklių, kurie gali sukelti cukraus antplūdį, o vėliau kitas nemalonias pasekmes. „Jei norite pasaldinti kavą ar arbatą, atsižvelgdami į porcijas, galite naudoti ir natūralius saldiklius, pavyzdžiui, medų ar kokosų cukrų“, – dalijasi I.Mulhstein.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas