Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl skaidulų trūkumas gali sukelti rimtas sveikatos problemas?

Dėl greito gyvenimo tempo, nesubalansuotos mitybos ir perdirbto maisto mes dažnai negauname svarbiausių medžiagų, o viena iš jų – skaidulos, būtinos tinkamam organizmo funkcionavimui.
Skaidulų turintis maistas
Skaidulų turintis maistas / Organizatorių arch.nuotr.

Dauguma žmonių net nesusimąsto, kad jų kasdienėje mityboje trūksta skaidulų, o šis trūkumas tyliai kenkia sveikatai, lėtai didindamas įvairių ligų riziką.

Tad kokie požymiai išduoda, kad mūsų organizmas susiduria su skaidulų trūkumu ir kaip užtikrinti, kad kasdien suvartotume pakankamą jų kiekį?

Skaidulų trūkumas – pasaulinė problema

Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) rekomenduoja suaugusiems suvartoti ne mažiau kaip 25 gramus skaidulinių medžiagų per dieną. Tačiau realybė yra tokia, kad daugelyje šalių, įskaitant ir Lietuvą, šis skaičius yra gerokai mažesnis.

Vidutiniškai Lietuvoje žmogus suvartoja apie 20 gramų skaidulų per dieną. Šis trūkumas glaudžiai susijęs su mažu vaisių, daržovių ir uogų, kurie yra pagrindiniai skaidulų šaltiniai, suvartojimu.

Tiesa, panaši tendencija pastebima ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje.

Tyrimai rodo, kad skaidulų trūkumas tampa globalia sveikatos problema. Ilgalaikis jų stygius organizme gali sukelti rimtus sveikatos sutrikimus, kurie dažnai pasireiškia tik po daugelio metų.

Didina vėžinių susirgimų tikimybę

Skaidulos yra būtinos norint užtikrinti tinkamą virškinimo sistemos veiklą ir bendrą organizmo sveikatą. Jos ne tik padeda išlaikyti sveiką žarnyną, bet ir reguliuoja cukraus kiekį kraujyje bei mažina cholesterolio lygį.

Skaidulų vartojimas taip pat siejamas su ilgesne gyvenimo trukme bei gera savijauta. Pasaulio Sveikatos Organizacijos teigimu, trūkstant skaidulinių medžiagų, padidėja rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, 2 tipo diabetu ir tam tikromis vėžio formomis.

Be to, skaidulos atlieka svarbų vaidmenį ir lieknėjimo procese. Jos suteikia sotumo jausmą ir padeda kontroliuoti apetitą, todėl žmonės, kurių mityboje gausu skaidulų, rečiau susiduria su antsvoriu ir metabolinėmis ligomis.

Kitaip tariant, skaidulos yra natūralus organizmo pagalbininkas siekiant išlaikyti optimalų kūno svorį ir gerą savijautą.

Ženklai, išduodantys, kad organizme trūksta skaidulų

Trūkstant skaidulų, pirmiausia susiduriama su virškinimo problemomis – gali atsirasti vidurių užkietėjimas, pilvo pūtimas, refliuksas ar kiti žarnyno sutrikimai.

Prastas virškinimas, susijęs su skaidulų trūkumu, gali atsispindėti ir odoje, sukeldamas bėrimus ar spuogus. Tačiau yra ir kitų ženklų, kurie gali išduoti, kad jūsų organizmui trūksta skaidulų. Vienas jų – nuovargis ir energijos stoka.

Skaidulų trūkumas gali lemti prastą maisto įsisavinimą, dėl ko sumažėja mūsų energijos lygis. Organizmui susiduriant su skaidulų stygiumi taip pat galimi staigūs cukraus kiekio kraujyje svyravimai ir sustiprėjęs poreikis saldumynams.

Jeigu pastebėjote staiga, tarsi iš niekur, pradėjusį didėti svorį, tai taip pat gali būti skaidulų trūkumo požymis. Sotumo jausmo stoka, kurią sukelia mažas skaidulų kiekis, gali lemti persivalgymą ir svorio didėjimą.

Vienas iš ženklų, išduodančių skaidulų trūkumą, gali būti ir suprastėjusi koncentracija ar nekokybiškas miegas. Tad pastebėjus bent vieną iš šių simptomų, verta susimąstyti apie savo mitybos pokyčius.

Užtikrinti pakankamą skaidulų kiekį – paprasta

Norint užtikrinti, kad kasdienis suvartojamų skaidulų kiekis būtų pakankamas, svarbu į savo mitybą įtraukti daugiau vaisių, daržovių, pilno grūdo produktų ir ankštinių daržovių. Jei nesate tikri, ar pavyks gauti reikiamą kiekį skaidulų iš maisto, galite rinktis skaidulinių medžiagų papildus.

Svarbu atsiminti ir tai, kad tam, jog skaidulos būtų veiksmingos, jos turi sugerti vandenį, todėl labai svarbu kartu suvartoti pakankamą kiekį skysčių. Be vandens skaidulos gali nepadėti pasiekti norimų rezultatų, o netgi sukelti papildomų virškinimo problemų, tokių kaip vidurių užkietėjimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito