Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Miego mentorystę Lietuvoje siūlanti Ieva: per 15 minučių gydytojas nemigos priežasties nenustatys

„Buvau pervargusi, neišsimiegojusi ir norėjau pasirūpinti savimi“, – prisimena tautietė Ieva Anskaitienė, sertifikuota holistinės sveikatos koučerė. Ieškodama būdų, kaip iš šios padėties išsikapstyti, moteris susidomėjo mokslais apie miegą ir suprato – kiekvienam žmogui jis yra labai skirtingas.
Miego mentorė Ieva Anskaitienė
Miego mentorė Ieva Anskaitienė / Shutterstock, Sleep Fest organizatorių nuotr. / 15min koliažas

Dabar „miego agente“ save skambiai vadinanti specialistė siūlo Lietuvoje nišinę paslaugą – miego mentorystę. Padėdama moterims išsiaiškinti, dėl ko jas kankina miego problemos, I. Anskaitienė tikisi įkvėpti jas labiau rūpintis savimi.

„Tai nėra kontrolės procesas, o daugiau maitinanti bendrystė, per kurią moteris prisimena apie save bei atranda savo ramų ir gausos kupiną poilsį“, – interviu 15min atvirauja miego trenerė.

Ekspertė savo patirtimi plačiau pasidalins spalio 26 d. Vilniuje vyksiančiame „Sleep Fest“ – pirmajame miegui ir ilgaamžiškumui dedikuotame festivalyje Europoje.

– Ieva, plačiau papasakokite apie Jūsų siūlomą paslaugą – miego mentorystę. Koks yra jos principas ir tikslas? Kaip apskritai gimė idėja užsiimti tokia veikla?

– Ilgą laiką sau tvirtinau, jog ši veikla prasidėjo dėl mano vaikų, nes labai norėjau jiems nuo mažų dienų suteikti sveikus miego įpročius. Tačiau dabar galiu atsakyti, jog tai dariau dėl savęs, nes buvau pervargusi, neišsimiegojusi ir norėjau pirmiausia pasirūpinti savimi. Nors ir sportavau, valgiau subalansuotą maistą, tačiau vis tiek jaučiausi nepailsėjusi. Tarsi gėdijausi ir jaučiau kaltę, kada norėdavau daugiau miego.

Man atrodo, per miegą man atėjo sąmoningumas, kokio noriu ryto, kokios energijos per dieną, per miegą atkeliavo meilė ir užuojautą sau. Tapau sau švelnesne. Miegas visko neišsprendė, nes jis nėra linijinis, bet jau žinau, kada jis yra geras, tad noriu vėl ir vėl ten sugįžti. Miegas man yra paprasčiausias būdas pasirūpinti savimi. Man tai – visos sveikatos pagrindas.

Unsplash.com nuotr./Miegas
Unsplash.com nuotr./Miegas

Miego išmintis yra apie kūno išmintį, tad per miegą nemažai sužinojau apie save. Anksčiau turėjau panikos atakas, ypač per skrydžius, o dabar, praktikuodama įvairias kvėpavimo technikas, galiu sau padėti greičiau nusiraminti, atsipalaiduoti. Žinoma, toliau mano smalsumas nuvedė mane prie rimtų miego mokslų.

Mano vedamos „Eiva“ miego mentorystės programos tikslas yra padėti žmogui atrasti jo nemigos priežastį arba priežastis, padėti susigrąžinti savo sveiką miegą ir, galų gale, pamilti save labiau.

Ši programa skirta visiems, kurie nori jaustis pailsėję, kurie nori būti atsakingi už savo poilsį, savo sveikatą, savo miegą. Visiems, kurie yra smalsūs pažinti savo kūno išmintį, turinčią neaprėpiamas supergalias.

– Kokių klientų sulaukiate daugiausiai? Kuo jie skundžiasi?

– Mano pagrindinė klientė yra moteris. Skundų būna labai įvairių. Iš pradžių moteris ateidama tarsi nori atmintinai išmokti standartinę miego higieną ir galvoja, kad taip viskas ir susitvarkys. Kartais taip ir būna, bet einant giliau kartu atrandame visko. Išmokstame kartu pažinti savo kūną, mokomės pažinti savo kūno išmintį, paliečiame asmenybę, ego. Kartais jaučiamas stiprus nusivylimas savimi, kartais – labai didelis perfekcionizmas, bet labai dažnai – baimė ir nenoras pasakyti, ką iš tiesų jaučiame ir kaip norėtume jaustis. O jaučiame mes labai daug: baimes, nerimą, sukauptą pyktį, nusivylimą, neviltį, vienišumą, nepripažinimą...

– Sudarinėjate individualius miego planus. Kas juos apima? Kaip vienų žmonių planai gali skirtis nuo kitų?

– Kiekvienas miego planas yra labai individualus, kaip ir mūsų visų miegas. Miego planą apima praeities ir dabarties miego istorija, miego tvarkaraštis, norimo miego tikslai, sveikatos istorija, streso lygio įvertinimai, mieguistumo ir energijos lygio įvertinimas, vaistų vartojimas arba noras jų atsisakyti (kalbant apie migdomuosius), miegojimo vieta, atsipalaidavimo rūšys, santykiai su šeima, darbo ir laisvalaikio laikas, mityba, vartojami papildai ir t.t.

Shutterstock nuotr./Šviesos tarša
Shutterstock nuotr./Šviesos tarša

Mentorystė visada yra apie bendrystę, augimą, sąmoningą laiką, ryto ir vakaro įpročius, motyvaciją, intenciją, santykį su savimi ir pagarbą pačiam procesui. Tai nėra kontrolės procesas, o daugiau maitinanti bendrystė, per kurią moteris prisimena apie save bei atranda savo ramų ir gausos kupiną poilsį.

– Kodėl pasaulyje apskritai pradėta kalbėti, kad miegas nėra universalus dalykas, kad jame daug individualumo?

– Sakykite: kaip per 15–20 min. gydytojas gali nuspręsti nemigos priežastį? Galbūt moteris prarado darbą ir todėl nemiega, galbūt ji yra vieniša, nesusiranda sau tinkamo partnerio ir jai sunku užmigti? Galbūt jai visada yra sunkios mėnesinės arba prasidėjo menopauzė? Gydytojas dažniausiai slopina priežastį tablete. Pasaulyje vis daugėja miego mentorių, nes jie neslopina nemigos priežasčių, o padeda žmogui jas atrasti.

– Padedate žmonėms atsirinkti tinkamus nusiraminimo būdus. Kokie jie gali būti? Nuo ko priklauso, kas žmogui tinka labiausiai?

– Nusiramino būdai gali būti įvairiausi: meditacija, binauraliniai garsai, dienoraščių rašymai, dėkingumo sakymai, joga, nėrimo išrašymai, knygos skaitymas, ramios muzikos klausymas, vizualizacijos, tapšnojimai, gamtos garsų klausymas, komedija, pasivaikščiojimas gamtoje, futbolas, seksas, saldi bandelė, raudono vyno taurė, afirmacijos, sauna, tyla, artimųjų apsikabinimai, karšta vonia, sandalmedžio aromaterapijos, levandų aliejai, ramunėlių arbatos, žiūrėjimas į saulėlydžius...

123RF.com nuotr./Kvėpavimas
123RF.com nuotr./Kvėpavimas

Teisingo varianto nėra – teisingas yra tas, kuris žmogui padeda nusiraminti ir dėl kurio ryte jis jaučiasi pailsėjęs. Tačiau didesnė problema yra ta, jog žmonės tiesiog neranda laiko nusiraminimui, pauzei, tylai arba galvoja, kad tai yra labai labai sudėtingas dalykas.

– Kuo reikėtų maitintis, kad naktį išsimiegotume kuo geriau? Kiek laiko prieš miegą rekomenduotumėte nevalgyti?

– Standartiškai rekomenduojama 2–3 valandas iki miego nevalgyti kaloringo, sunkiai virškinamo maisto, negerti kofeino, nevartoti saldumynų. Tačiau daug svarbiau yra klausti, kodėl žmogus tokį maistą valgo. Ar tai jo „nusiraminimo“ laikas, ar taip jis buvo auginamas ir tokie jo valgymo įpročiai, o gal jis dirba pamaininį darbą, gal nenori įžeisti savo partnerio, kuris tas vakarienes ruošia.

– Kokius rezultatus pajaučia žmonės, įsiklausę į savo vidinius miego poreikius?

– Drąsiai sakyčiau, kad tai – gyvenimą keičiantys pokyčiai. Būti sveikam nėra tikslas, tai yra gyvenimo būdas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas