Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mitybos ir sporto specialistai atsakė, kuo brokoliai naudingi mūsų organizmui

Net ir vaikai žino, kad valgyti brokolius sveika. Mitybos specialistai pabrėžia, kad brokoliai yra puikus vitamino C, A, K ir folio rūgšties šaltinis. Juose taip pat labai daug skaidulų. Valgyti juos sveika žalius arba apvirtus ir taip išsaugoti daugumą juose esančių maistingųjų medžiagų.
Brokolis
Brokolis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„MSN“ pakalbino keletą ekspertų – dietologų, dietistų, kurie pateikė savo nuomonę, kuo šios žalios ir išskirtinio skonio daržovės naudingos vaikų ir suaugusiųjų sveikatai.

Vida Press nuotr./Brokolių salotos
Vida Press nuotr./Brokolių salotos

Deidre Huysamen, dietologė, dietologijos ir klinikinės mitybos paslaugas teikianti 7 metus:

„Brokoliai yra mažai kaloringa, mažai angliavandenių turinti daržovė, kurioje gausu skaidulinių medžiagų. Didelis skaidulų kiekis padeda paįvairinti žarnyno mikrobiomą, pagerina virškinimą, sumažina cholesterolio kiekį, kraujospūdį ir cukraus kiekį kraujyje.

Brokoliai taip pat yra geras kalcio šaltinis, tačiau juose taip pat yra daug oksalatų, todėl kalcio įsisavinimas ribotas. Brokoliai priklauso kryžmažiedžių daržovių šeimai, kurioje yra junginių, padedančių šioms daržovėms veikti kaip galingiems antioksidantams, priešuždegiminėms medžiagoms ir prisidėti prie antrojo detoksikacijos etapo kepenyse, o tai reiškia, kad brokoliai padeda išvalyti organizmą nuo toksinų.

Brokoliuose esantis didelis vitaminų A, B, C, E ir K kiekis stiprina imuninę sistemą, gerina regėjimą ir apsaugo nuo kraujagyslių ligų. Brokoliuose taip pat yra pakankamai skaidulų, apsaugančių nuo storosios žarnos ligų. Todėl jo neturėtų trūkti kiekvieno žmogaus – ir mažo, ir vyresnio amžiaus valgiaraštyje.“

Georgios Christos Bakolas, sporto mitybos ekspertas iš Jungtinės Karalystės:

„Brokoliai siejami su II tipo diabeto, autizmo ir vėžio simptomų prevencija. Be to, brokoliai gali mažinti cholesterolio kiekį, skatinti detoksikaciją ir širdies sveikatą. Kita brokolių vartojimo nauda – geresnis virškinimas, akių sveikata ir osteoartrito prevencija.

Šioje daržovėje gausu skaidulų ir vandens. Dėl to ji tinka kalorijų kontrolei ir svorio reguliavimui. Jame taip pat yra keletas mikroelementų – vitaminų ir mineralų. Kai kurios iš šių maistingųjų medžiagų padeda stiprinti imunitetą ir makroelementų – angliavandenių, baltymų ir lipidų – apykaitą.

Vienintelis šalutinis poveikis, kuris gali pasireikšti vartojant per daug brokolių, yra pilvo pūtimas ir dujų kaupimasis, tačiau tai vargina ne visus.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?