Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mokslininkai įvardijo, kas padeda atsistatyti po didesnio streso

Šiuolaikinis gyvenimo ritmas žmones įtraukia į nesibaigiantį rūpesčių sūkurį. Nieko keisto, kad visi patiria didesnį ar mažesnį stresą. Kai tai ima kenkti emocinei ir fizinei savijautai, tenka ieškoti metodų, kaip streso poveikį sumažinti – išmokti atsipalaiduoti, rasti kūno ir proto ramybę, atgauti jėgas.
Sporto salėje
Sporto salėje / 123RF.com nuotr.

Būdų yra pačių įvairiausių, o pastaruoju metu aktyviai tiriama, kokią įtaką savijautai turi tam tikri garsai, kaip smegenis veikia specifinės vibracijos, jau neabejojama ir spalvų poveikiu savijautai.

Kaip neretai pasitaiko mokslo pasaulyje, metodai, kurti ir patikrinti su gana siaura pacientų grupe, vėliau tampa prieinami ir platesniam ratui. Taip nutiko ir sąlyginai nauju metodu, kuris lavina smegenis labiau atsipalaiduoti.

Ieškojo pagalbos veteranams, sukūrė naują metodą

2005-aisiais Majamyje (JAV) veikiančioje karo veteranų ligoninėje kaip vienas iš metodų, skirtų gydyti Amerikos veteranų potrauminio streso sutrikimus (PTSD), patvirtinta specifinė smegenis veikianti terapija.

Kariams veteranams, kuriems įprasti pagalbos metodai nebuvo veiksmingi, imta taikyti gilaus atsipalaidavimo metodika, moksliškai vadinama smegenų bangų įtraukimo technologija.

Kiek supaprastintai, jos esmė tokia: smegenys veikiamos tam tikrais garsais, stimuliuojančiais neuronus, kurie padeda sinchronizuoti kairį ir dešinį smegenų pusrutulius, rasti balansą ir padėti nusiraminti.

Kai greta poveikio garsu pasitelkiamos dar ir specialios vibracijos, efektas dar sustiprėja. Tokia į smegenis siunčiamus garsus ir vibracijas jungianti terapija vadinama vibroakustine stimuliacija.

Išbandyti šio tipo terapiją jau galima įvairiose šalyse, o Lietuvoje prieinama technologija „Welnamis“, sukurta vokiečių kompanijos ir atstovaujama klinikos „Ambassade Biologique Recherche“.

Ši terapija neturi jokio ezoterikos prieskonio, viskas pagrįsta mokslu. Atsipalaidavimo bei geros savijautos siekiantis pacientas gula į specialią terapinę lovą, jam uždedamos stereofoninės ausinės, o tuomet kompiuteris pateikia streso simptomus mažinančius ir atsparumą įtampai didinančius daugiasluoksnius garsus. Panašiai kaip ir medituojant, specifiniai garsai lėtina protinę veiklą, o vibracijos dažniai, perduodami per terapinę lovą, veikia kūno energetinius centrus.

Moksliškai įrodyta, kad tokia garsų ir vibracijų poveikį suvienijanti terapija veikia priešuždegimiškai, gerina nuotaiką ir mažina stresą, leidžia ilgiau ir kokybiškau miegoti, geriau susikaupti, prisideda prie nerimo ir panikos priepuolių gydymo, ją taikant fiksuojamas depresijos ir lėtinio skausmo požymių mažėjimas.

Veikia procesus smegenyse

Šios terapijos poveikį lengviau suprasti bendrais bruožais žinant, kokie procesai vyksta žmogaus smegenyse. Nustatyta, jog jose yra apie 100 milijardų neuronų, kurie bendrauja elektriniais signalais. Šiuolaikinės technologijos dar negali aptikti atskiro neurono aktyvumo dėl mažo kiekvienos ląstelės dydžio, bet galima stebėti bendrus smegenų veiklos modelius, o tai leidžia mokslininkams nustatyti, kaip smegenyse esantys neuronai veikia bet kuriuo momentu.

Panašiai kaip širdis, smegenų veikla turi ritmą – tam tikrą pulsą arba plakimą. Šie smegenų impulsai yra žinomi kaip smegenų bangos, kurios juda įvairiu greičiu.

Pavyzdžiui, gilaus miego metu smegenys pulsuoja maždaug 3 kartus per sekundę. Labai sutelkto mąstymo metu smegenys gali pulsuoti net 50 kartų per sekundę. Įrodyta, kad skirtingi smegenų bangų dažniai atitinka skirtingas „proto būsenas“.

Lėtos smegenų bangos jaučiamos, kai žmogus yra labiau atsipalaidavęs ir giliau žvelgiantis į save. Greitos smegenų bangos gali būti susikaupimo ar streso požymis.

Taigi, pasitelkus tokią terapinę lovą pacientui pasiūloma speciali garso ir vibracinių dažnių impulsų terapija, kuri veikia smegenis taip, jog kūnas ir protas ima atsipalaiduoti.

Intuityviai suvokiamą spalvų galią patvirtina mokslas

Jau seniai žinoma, kad žmogaus savijautai didžiulę įtaką daro ir spalvos. Tuo gali įsitikinti kiekvienas, prisiminęs emocijas, lydinčias žiūrint į niūriai pilką dangų, ryškią laužo liepsną ar saulės apšviestą medžių lapiją.

Spalvų poveikis savijautai mokslininkų vis dar tebetiriamas, tačiau spavų terapija jau turi specifinį pavadinimą – chromoterapija. Minėtos „Welnamis“ terapijos metu greta garsų ir vibracijų, atpalaiduojančiai veikiančių smegenis, gali būti pridėtas ir trečia dėmuo – stimuliacija spalvomis.

Kaip gi veikia kai kurios populiarios spalvos?

Raudona atgaivina, aktyvina kraujotaką, suteikia energijos, skatina gyvybingumą ir kūrybiškumą.

Oranžinė gerina nuotaiką, teigiamą mąstymą ir fizinio bei psichinio tyrinėjimo troškimą.

Geltona išlaisvina ir žadina asmeninę galią, sąmoningumą. Tai ekstravertiška, šviesi spalva, kuri skatina gijimą.

Žalia spalva pripažįstama kaip kurianti harmoniją, atkurianti, teikianti viltį, ji ramina, sukuria gyvenime pusiausvyrą.

Violetinė atpalaiduoja ir atnaujina, ji susijusi su meditacija, svarbiais būties ir prasmės klausimais, dvasiniais žmogaus gyvenimo aspektais.

Mėlyna įvardijama kaip dangiška ir taiki, vėsinanti, raminanti ir išvalanti spalva.

Analogų neturintis festivalis

Daugiau apie garsų, vibracijų ir spalvų poveikį savijautai, stresą mažinančias terapijas ir praktikas visi susidomėjusieji galės sužinoti festivalyje „SleepFest“, spalio 26-ąją vyksiančiame „Compensa“ koncertų salėje Vilniuje.

Tai bus analogų Europoje neturintis renginys, dedikuotas išskirtinai miegui ir ilgaamžiškumui bei sukviesiantis ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje žinomus lektorius ir drąsius eksperimentatorius.

Savo žiniomis ir patirtimis dalinsis dietistė Vaida Kurpienė, Lietuvos miego medicinos draugijos prezidentė Evelina Pajėdienė, ilgaamžiškumo entuziastė, soc. tinklų kolumnistė Ieva Koncevičiūtė, psichologė Alicja Juškienė, miego konsultantės Agnė Ramanauskė ir Ieva Anskaitienė.

O ryškiausia festivalio žvaigžde neabejotinai taps vienas garsiausių pasaulyje ilgaamžiškumo novatorių – Bryanas Johnsonas. Šis JAV gyvenantis 46 metų biotechnologijų milijonierius šiuo metu sensta lėčiau nei 94 proc. jo bendraamžių visame pasaulyje.

Konferencijos metu bus pristatyti naujausi tyrimai, medikų ir miego specialistų praktiniai patarimai, netrūks interaktyvių patirčių, galimybių išbandyti naujus atsipalaidavimo metodus ir sudalyvauti praktinėse sesijose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas