Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Negydomos sąnarių ligos – liūdna prognozė gyvenimo kokybei

Pajutus sąnarių skausmus ilgai delsti nereikėtų – negydomos skausmų priežastys gali lemti rimtus sveikatos sutrikimus. Vyresnio amžiaus, didelį antsvorį turintys bei įvairiomis uždegiminėmis ligomis sergantys žmonės, patiriantys kelių, klubų, pečių ar kitų sričių diskomfortą, turėtų į specialistus kreiptis nedelsdami.
Sąnarių skausmas
Sąnarių skausmas / 123RF.com nuotr.

Europoje planinės klubo ar kelio sąnario endoprotezavimo operacijos yra antros pagal dažnumą, po kataraktos operacijų. Šių operacijų poreikis auga dėl didėjančio sąnarių degeneracinių susirgimų skaičiaus, nutukimo, sveikos gyvensenos trūkumo, taip pat dėl laiku negydytų sportinių traumų. Dažnai vėlesniuose etapuose sąnario protezavimas tampa vieninteliu būdu, leidžiančiu pacientui grįžti į visavertį gyvenimą.

Ortopedas-traumatologas prof. dr. Šarūnas Tarasevičius pažymi, kad pagrindinis signalas apie ortopedinę problemą yra sąnarių skausmai, kurie apsunkina kasdienę veiklą. Dažnai pacientai yra priversti vartoti dideles nuskausminamųjų vaistų dozes, kad galėtų daugiau judėti. Dėl šių skausmų blogėja gyvenimo kokybė, kyla stresas ir nerimas, rašoma „Nordclinic“ pranešime žiniasklaidai.

Pasak prof. dr. Š. Tarasevičiaus, kuo ilgiau delsia kreiptis į gydytojus jaučiant sąnarių skausmus, ypač judant, tuo didesnė rizika, kad prasidės negrįžtamos sąnarių deformacijos, sąstingis, raumenų atrofija ir pablogės bendra sveikata. Tačiau jei pacientas kreipiasi laiku ir gydytojas diagnozuoja problemą bei paskiria operacinį gydymą, nereikėtų delsti, nes tai gali sukelti lėtinius skausmus, raumenų atrofiją aplink sąnarį ir padidėjusią apkrovą sveikai galūnei, dėl kurios gali atsirasti skausmai ir kitos problemos.

„Pacientui sergant vienpuse klubo sąnario artroze, ligos nepaveikta galūnė dažniau apkraunama vaikštant. Laikui bėgant, tai gali sukelti dubens deformacijas, o pacientui atsiranda stuburo juosmeninės dalies skausmai. Be to, ilgai gyvenant su nuolatiniais sąnarių skausmais, reikia atsižvelgti ir į ilgalaikio nuskausminamųjų vartojimo žalą – pavyzdžiui, gali pasireikšti skrandžio kraujavimas, – priduria ortopedas-traumatologas. – Laiku negydoma deformuojanti artrozė ilgainiui gali sukelti negrįžtamą kaulinės masės praradimą. Tokiu atveju, atliekant, pavyzdžiui, klubo rekonstrukciją, gali prireikti daugiau metalo konstrukcijų kauliniams defektams taisyti, o tai lemia didesnes operacijos sąnaudas“.

Sąnarių skausmai signalizuoja rimtas ligas

Nuolatinis kelių, klubų sąnarių skausmas gali turėti įvairias priežastis – traumos, virusinės ligos, artritas, autoimuninės ligos ir kitos. Tačiau sąnarių skausmai, kurie nėra susiję su sisteminėmis ligomis, gali būti pirmasis degeneracinių susirgimų, pavyzdžiui, osteoartrito, požymis.

Osteoartritas dažniausiai paveikia kelių, klubų ir pečių sąnarius ir pasireiškia vyresniems nei 50 metų asmenims, ypač turintiems antsvorį, genetinį polinkį, mažai fiziškai aktyviems arba sergantiems lėtinėmis ligomis.

Nors osteoartrito simptomus galima valdyti skausmą malšinančiais vaistais, fizine terapija bei hormoninių preparatų injekcijomis į sąnarį, efektyviausias šios ligos gydymo būdas išlieka sąnario protezavimas.

„Laiku atlikta operacija užtikrina geras atsistatymo prognozes. Jei pacientas buvo aktyvus iki operacijos, yra didelė tikimybė, kad jis galės laisvai tęsti fizines veiklas ir po jos, – teigia gydytojas. – Dėl šios priežasties svarbu kreiptis į specialistą kuo anksčiau, kad būtų paskirtas tinkamas gydymas ir ženkliai pagerėtų paciento gyvenimo kokybė“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant