Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nuo vienos sunkiausių užkrečiamųjų ligų – difterijos, ir vaikai, ir suaugusieji skiepijami nemokamai

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, Lietuvoje paskutinį kartą difterijos atvejis registruotas daugiau nei prieš dešimtmetį, tačiau Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras nurodo, kad jau kurį laiką stebimi tam tikri nerimo ženklai dėl itin išaugusio difterijos atvejų skaičiaus, rašoma NVSC pranešime žiniasklaidai.
Vaikų vakcinavimas
Vaikų vakcinavimas / 123rf.com nuotr.

Šiemet kaimyninėje Latvijoje užfiksuotas ir vaiko mirties nuo šios ligos atvejis.

„Nuolat stebime ir analizuojame situaciją Europos šalyse, matome, kad paskutiniu metu difterijos atvejai Europoje buvo užregistruoti 2022 m. (Prancūzijoje – 4 atvejai, Šveicarijoje – 6 atvejai). Nors paskutinis difterijos atvejis Lietuvoje buvo užfiksuotas 2011-aisias (susirgęs asmuo priklausė 55–64 m. amžiaus grupei), pamiršti apie šią ligą negalime. Labai svarbu pasitikrinti, ar vaikai yra paskiepyti pagal vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių, taip pat savęs paklausti, kada paskutinį kartą skiepijotės nuo difterijos“, – akcentuoja NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Daiva Razmuvienė.

Pastaraisiais metais nuo difterijos paskiepytų vaikų dalis siekia apie 90 proc., tačiau valstybės lėšomis suaugusieji nuo difterijos profilaktiškai skiepijasi gana vangiai, pavyzdžiui, pernai pasiskiepijo 33 367 asmenys, užpernai – 23 277 suaugę asmenys.

Skiepai apsaugo nuo susirgimo

Primename, kad pagal vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių Lietuvoje kūdikiai ir vaikai nuo difterijos kombinuota vakcina (t. y. kartu apsaugančia ir nuo stabligės bei kokliušo) skiepijami 2 mėn., 4 mėn., 6 mėn., 18 mėn., vėliau imunitetas sustiprinamas sulaukus 6–7 metų ir 15–16 metų amžiaus.

„Kad būtų išlaikyta patikima ilgalaikė apsauga nuo šios infekcijos, suaugusiems skiepus reikia kartoti kas 5–10 metų (atsižvelgiant į skiepų aprašą) – vyresni nei 26-erių metų amžiaus žmonės kas dešimtmetį nuo difterijos yra skiepijami valstybės lėšomis“, – primena NVSC atstovė.

Kokia tai liga?

Difterija – tai ūmi viena sunkiausių užkrečiamųjų infekcinių ligų, plintanti oro lašiniu būdu, pasižyminti dideliu mirtingumu. Ligą sukelia difterijos lazdelė (Corynebacterium diphtheriae, retai – Corynebacterium ulcerans ir Corynebacterium pseudotuberculosis).

Tai mikroorganizmas, ypatingas tuo, kad į aplinką išskiria stiprų nuodą (toksiną), kuris ir sukelia visus difterijai būdingus ligos požymius bei pažeidžia įvairius organus, taip sukeldamas įvairių ligų komplikacijų. Šios bakterijos dažniausiai pažeidžia kvėpavimo takų gleivinę (nosies, gerklės, ryklės, tonzilių ir viršutinę trachėjos dalį) rečiau pasireiškia akių, lytinių organų, odos ir žaizdų difterija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas