Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Paplitusi nuomonė šokiruoja: ar demencija yra įprasto senėjimo dalis?

Lietuvoje demencijos diagnozę turi 41,5 tūkst. demenciją turinčių asmenų. Numatoma, kad šis skaičius iki 2050 m. išaugs iki maždaug 81 tūkst. Nepaisant to, visame pasaulyje 80 proc. visuomenės klaidingai mano, kad demencija yra įprasto senėjimo dalis, o ne sveikatos sutrikimas, rašoma „Demencija Lietuvoje“ pranešime žiniasklaidai.
Demencija
Demencija / Shutterstock nuotr.

88 proc. žmonių, turinčių demenciją, nurodo patyrę diskriminaciją. O 47 proc. demenciją turinčius artimuosius globojančių asmenų nurodė, kad dėl globos apribojo savo socialinį gyvenimą, vengia lankyti šeimos narius ir draugus.

Visa tai – duomenys iš neseniai paskelbtos pasaulinės Alzheimerio ligos ataskaitos „Požiūrio į demenciją pokyčiai 2024“. Ją pasaulio Alzheimerio ligos asociacijas vienijančios organizacijos „Alzheimer‘s Disease International“ (ADI) užsakymu atliko Londono ekonomikos ir politikos mokslų mokykla (LSE). Tyrimo partneris Lietuvoje – asociacija „Demencija Lietuvoje“.

2024 m. rugsėjo 21 d., minint Pasaulinę Alzheimerio ligos dieną, Kaune vyko inovatoriška paroda „Nepatyręs nesupras “ per fotografiją atliepianti demenciją turinčiu asmenų globėjų patirtis ir diskusija „Požiūris į demenciją ir žmogaus teisės Lietuvoje“ , kurioje buvo aptartas tyrimas ir Lietuvos situacija su demencija susijusių nuostatų perspektyvoje.

Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr./Diskusija Pasaulinei Alzheimerio dienai skirtame renginyje
Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr./Diskusija Pasaulinei Alzheimerio dienai skirtame renginyje

Kaip rašoma „Demencija Lietuvoje“ pranešime žiniasklaidai, didžiausio pasaulyje pasaulinio požiūrio į demenciją tyrimo rezultatai rodo, kad stigma dėl šios būklės blogėja.

Pasaulio Alzheimerio ligos asociacijas vienijančios organizacijos „Alzheimer‘s Disease International“ (ADI) paskelbta ataskaita „Požiūrio į demenciją pokyčiai 2024“, kurioje nustatyta, kad 80 proc. visuomenės, vis dar klaidingai tiki, kad demencija yra įprasto senėjimo dalis, o ne sveikatos būklė. Deja, tokias nuostatas turi ir kai kurie sveikatos priežiūros sistemoje dirbantys specialistai.

„Šis klaidingas požiūris į demenciją kelia didelį susirūpinimą ypač dėl asmens sveikatos priežiūros specialistų neinformuotumo, nes to pasekmė – atidėta diagnozė ir apribota prieiga prie tinkamo gydymo, priežiūros ir paramos“, – sako asociacijos „Demencija Lietuvoje“ vadovė Ieva Petkutė.

Pasak jos, labai svarbu visuomenė ir asmens sveikatos priežiūros specialistai geriau suprastų, jog demencija yra sveikatos būklė, kurią sukelia daugybė ligų. Dažniausia jų – Alzheimerio liga.

„Tik didinant specialistų informuotumą galime pasiekti, kad būklė būtų sparčiau diagnozuojama, būtų atvertos galimybės asmeniui gauti gydymo ir priežiūros paslaugas bei paramą, kuri sudarytų sąlygas žmonėms ilgiau likti aktyviems, ilgiau dirbti, gyventi savo namuose ir bendruomenėje“, – pabrėžė I.Petkutė.

Jaučiasi diskriminuojami

Pasaulines tendencijas atskleidęs tyrimas patvirtino ir klaidingas su demencija susijusias stigmas, su kuriomis susiduria demenciją turintys asmenys ir jų artimieji.

„Turėjau 10 metų įtikinėti sveikatos priežiūros specialistus, kad mano vyrui kažkas net taip. Į mano kreipimąsi nebuvo žiūrima rimtai... Diagnozavimas užtruko nedovanotinai ilgai,“ – pasakojo renginyje Kaune vykusioje diskusijoje dalyvavusi Vida Stokienė, globojanti savo vyrą. Moters teigimu, laiku gauta diagnozė būtų leidusi imtis veiksmų pažinti būklę, geriau suprasti ne vien, kaip padėti vyrui, bet kaip stiprinti jo sveikatą ir lėtinti ligos progresavimą.

Panaši situacija ne tik Lietuvoje. Ataskaitoje pateikti liudijimai atspindi neigiamą klaidingų nuostatų įtaką asmens galimybėms gauti pagalbą laiku. „Tikėtina klaidingų nuostatų priežastis Lietuvoje – nepakankamas arba nekokybiškas ugdymas apie demenciją. Didžiausią susirūpinimą kelia tai, kad to pasekmė – atidėta, neteisinga diagnozė arba, apskritai, jos nebuvimas,“ – sako asociacijos „Demencija Lietuvoje“ vadovė.

Andriaus Mažeikos nuotr./ Sergantieji demencija ir jų artimieji sako patiriantys daug sunkumų
Andriaus Mažeikos nuotr./ Sergantieji demencija ir jų artimieji sako patiriantys daug sunkumų

Jaučiasi izoliuoti

Ataskaita atkreipia dėmesį, kad dėl didėjančios stigmos žmonės, sergantys demencija, izoliuojasi – didelę izoliaciją ir atskirtį patiria tiek asmenys, turintys demenciją, tiek jų artimieji.

„31 proc. apklaustų demenciją turinčių asmenų nurodo, kad vengia dalyvauti visuomenėje dėl jaučiamos baimės ir nepriėmimo visuomenėje. Net 47 proc. nurodė vengiantys lankyti draugus ir artimuosius, 43 proc. – nustojo kviesti žmones į svečius,“ – pažymima tyrime.

Tai patvirtino ir Žaneta Janonienė, globojanti demencija sergančią mamą: „Globojančių gyvenimas labai pasikeičia, o aplinkoje atsiranda baimė ir nenoras žinoti, kaip yra sunku. Yra paprasčiau atsiriboti, kad tavęs tai neliečia.“

„Mes žinome, kad socialinė izoliacija yra rizikos veiksnys, didinantis demencijos riziką ir socialinė izoliacija gali neigiamai veikti patiriamus simptomus, asmenų psichikos sveikatą. Tad paplitusi stigma kelia didelį susirūpinimą,“ – reflektavo Ingrida Zurlytė, Pasaulio sveikatos organizacijos biuro Lietuvoje vadovė.

Shutterstock nuotr./Alzheimeris
Shutterstock nuotr./Alzheimeris

Pasaulinis Alzheimerio mėnuo

Rugsėjis yra Pasaulinis Alzheimerio mėnuo, kada yra vykdoma informacinė kampanija, skirta informuoti apie demenciją ir kovoti su stigma. Kiekvienais metais Alzheimerio ligos ir demencijos asociacijos vienijasi, kad organizuotų informavimo renginius.

Rugsėjo 21–oji yra Pasaulinė Alzheimerio diena.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas