Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ką daryti, kai liga kimba: dažnai pakanka pailsėti, kad pats imunitetas susidorotų

Pirmos dvi savaitės mokykloje ir darželyje jau spėjo priminti tėvams, kad atostogos baigėsi – į namus sugrįžo virusiniai susirgimai. Ką daryti, kad eilinė sloga nevirstų bronchitu, tonzilitu ar kita rimta liga, namuose vaiką ir tėvus uždarančia mažiausiai dviem savaitėm?
Skauda gerklę
Skauda gerklę / Shutterstock nuotr.

Gydytoja ir „Instagram“ paskyros „Mamytologija“ kūrėja Erika Žėkaitė-Vaišnienė papasakojo, ką ji ir kolegos medikai daro, kai pajunta, kad liga kabinasi. Šie patarimai puikiai tinka ir vaikams, ir suaugusiems.

Asmeninio albumo nuotr./Erika Žėkaitė-Vaišnienė
Asmeninio albumo nuotr./Erika Žėkaitė-Vaišnienė

Kaip poilsis veikia imunitetą?

„Ką mes darome, kai pajaučiam, kad lyg kutena gerklę? Skauda kaulus ar net odą vien nuo rūbo lietimosi? O rytoj budėjimas (t.y. į darbą) ir tikrai nesinori jo užkrauti kolegoms, juk jiems ir savų darbų yra daugiau, nei gana!

Tiek aš, tiek mano aplinkos žmonės, jeigu pajaučiam, kad „kažkas kimba“, atšaukiam visus nebūtinus planus. Grįžtam į namus ir krentam miegoti, ilsėtis, plauti organizmą arbatomis, tiesiog – labiau mylėti save ir atsiriboti. Tądien nesportuojam, jeigu esam sportuojantys, nesitvarkom namų.

Labai dažnai to pakanka, kad imunitetas susidorotų ir kitą dieną esame sveiki lyg niekur nieko. Buvę? Man tai tikrai!

Ir taip pat žinome, kas būna, kai neatsižvelgiam į organizmo siunčiamus ženklus, ignoruojam patys save ir „varom per negaliu“. Tada kūnas pradeda žiauriai keršyti: „Tu man šitaip? Nenueisi ne tik į budėjimą, bet patiesiu tave savaitei laiko – neįvyks kelionė/gimtadienis/svarbus susitikimas.“

123RF.com nuotr./Karščiuojantis mažas vaikas
123RF.com nuotr./Karščiuojantis mažas vaikas

Laisvadieniai nuo darželio

Nors labai pritariu minčiai, kad vaikai nėra maži suaugusieji, bet jie tokie pat žmonės. Jeigu mes darbe negalime atsipalaiduoti maksimaliai ir susikelti kojų ant kėdės, garsiai šliurpti sriubos ar riebiai nusikeikti – tai ir vaikai darželyje ar mokykloje dažniausiai prisilaiko ten priimtų normų.

Tėvai gerai žino, kokius emocinius išlydžius gali pademonstruoti vaikai po ilgos dienos ugdymo įstaigoje. Juk ten pusryčiai ir pietūs pagal grafiką, reikia prisitaikyti prie grupės draugų, negali pasiimti užkandukų iš šaldytuvo taip, kaip namie. Tai VARGINA.

Jeigu mes pastebėtume ankstyvus ligos ženklus ir atitrauktume vaiką dienai kitai iš darželio, gal jis nesirgtų taip dažnai ir taip sunkiai? Nors mokslinio pagrindimo tam nerasiu… Čia tik nuomonė! Nepatogi ir sunki priimti, nes ne visi turim galimybę dažnai nedirbti.

Nors visgi stebina, kai tėvai pareiškia: „Vakar karščiavo, šiandien nebe – eina į darželį, nėr čia ko.“ Na, taip, dvimetis nepasakys, kad jo galva kaip metaliniu puodu apmauta, kad jautresnės rankos ir kojos, kad lyg gerklę peršti...

Jei vaikas griauna namus – tegu lekia su vėjeliu! Bet jei gulinėja, mažesnis apetitas, liūdnesnė nuotaika, kodėl įstumti jį į vaikišką „ofisą“?, – sako gydytoja E.Žėkaitė-Vaišnienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas