Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per 200 naktų lietuvis išbandė, kas gerina miegą: valgė kivius, klijavosi burną, miegojo ant grindų

Tuo, kad nuolat puikiai išmiega, šiais laikais pasigirtų retas suaugęs žmogus. Kartais net sakoma, jog nemiga yra tapusi savotiška mūsų laikų epidemija. Daugelis išbando įvairias miegą gerinančias priemones ir patarimas, tačiau retas jų išmėgino tiek, kiek lietuvis Vitalijus Majorovas.
Nemiga
Nemiga / 123RF.com nuotr.

Jis atliko net 200 naktų eksperimentą ir išmėgino 70 triukų, esą, gerinančių miego kokybę. Kivių ar medaus valgymas, kofeinas ar CBD prieš miegą, šalčio terapija ar sauna, vilnonės kojinės ar miegojimas užsiklijavus burną. Tai tik keletas metodų, kuriuos išbandė V. Majorovas.

Po 200 naktų jam pavyko atsijoti, kurie iš patarimų išties veikia, o kas tėra tuščias burbulas. Apie savo daugianaktį eksperimentą ir pasiektas įžvalgas, taip pat miego sąsajas su ilgaamžiškumu, biohakeriu ir miego bei ilgaamžiškumo „geeku“ (angl. žmogus, it apsėstas besidomintis kokia nors tema) vadinamas V. Majorovas pasakos festivalyje „SleepFest“, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Šis pirmasis toks Europoje renginys spalio 26-ąją vyks Vilniuje, koncertų salėje „Compensa“. V.Majorovas bus vienas iš didelio būrio lietuvių ir užsienio pranešėjų, o tarp pastarųjų nestigs pasaulinio ryškumo žvaigždžių.

Paskata: mažai miego ir panikos atakos

V. Majorovas miego, o bendriau – ir gyvenimo, kokybės gerinimu susidomėjo iš asmeninių paskatų. Šis postūmis atsirado daugiau kaip prieš 10 metų. Tuo metu intensyviai dirbęs vyras miegodavo vos po 4-ias valandas, jį lydėjo stresas, o ilgainiui ir panikos atakos, gyvenimo kokybę prastino ir antsvoris. Problemos sprendimo V. Majorovas ėmėsi iš esmės.

Kaip pats pasakoja, tuo metu literatūros apie miegą buvo nepalyginti mažiau, nei dabar, tačiau jis užsispyrė ir paniro į mokslinius straipsnius. Iš jų atsirinko 70 miego kokybei pagerinti skirtų patarimų, kurie turėjo mokslinį pagrindimą. Tada prasidėjo 200 naktų kelionė – kiekvieną patarimą ar triuką jis bandė 3 naktis iš eilės, kad galėtų tvirtai konstatuoti, veikia jis ar ne. Miego trukmę, jo kokybę V. Majorovas sekė specialiu prietaisu. Tokiu būdu jam pavyko atsijoti, kurie patarimai yra esminiai, o kurie, kaip pats sako, „nesąmonytės“.

Esminius patarimus atskyrė nuo „gražių pakuočių

Šiuo metu V. Majorovas save realizuoja keliose skirtingose srityse, visas jas sieja domėjimasis ilgaamžiškumu, miego ir, bendrai, gyvenimo kokybe. Savo miego kokybės gerinimo eksperimento detalėmis vyras iki šiol mielai dalijasi.

Kaip prisimena, eksperimentą pradėjo nuo kivio valgymo prieš miegą, nes buvo mokslinių straipsnių, teigiančių, jog tai veikia. Tačiau tai toli gražu nebuvo keisčiausias patarimas.

„Į kai kuriuos eksperimentus keistai reagavo žmona, – su šypsena prisimena vyras, pridurdamas, kad tai suprantama. – Miegojau apsistatęs gėlėmis, eksperimentavau su maistu, papildais, prieš miegą gėriau daug kofeino, eksperimentavau su miegamojo pokyčiais“. Jis taip pat miegojo specialioje palapinėje, tikrino, kaip miegą veikia aromaterapija, akių kaukė, lavos lempos, CBD, vadinamieji „angliukai“ ir pan.

Galiausiai V. Majorovas priėjo išvados, jog iš visų 70-ies patarimų vos 5-7 yra esminiai, o visi kiti – tik smulkmenos ar „gražios pakuotės“ keistoms idėjoms. „Jei turi miego problemų, tau nepadės nei kivių valgymas, nei kokios nors gėlės“, – viską išbandęs savo kailiu sako vyras.

Patarimai, kurie veikia

Išsigryninęs patarimus, kurie veikia, V. Majorovas juos susistemino ir dalijasi paskaitose, mokymuose ir konsultacijose. Jis ypač akcentuoja, koks svarbus kokybiškas ir pakankamas miegas yra lyderiams, kurie vadovauja kitiems žmonėms, priima svarbius sprendimus. Žinoma, šie patarimai aktualūs bet kam.

Visų pirmą, anot V. Majorovo, naktį reikėtų miegoti 7-8 valandas, eiti miegoti 22-23 val., be to, eiti miegoti kasdien reikia tuo pačiu metu. Per 10 valandų, likusių iki miego, jis pataria visai atsisakyti kofeino ir alkoholio, likus 3 valandoms rekomenduoja lengvą fizinę veiklą bei lengvą vakarienę. Kai iki miego – vos pora valandų, metas blokuoti mėlyną šviesą, ekranus, pravartu išvėdinti miegamąjį. Pagaliau, įžanga į gerą miegą turėtų tapti likus valandai iki kelionės į lovą praktikuojama streso mažinimo veikla, tarkime, karšta vonia, kvėpavimo pratimai, meditacija, muzika ir pan.

Dar daugiau V.Majorovo įžvalgų apie miegą bei jo sąsaja su ilgaamžiškumu bus galima išgirsti festivalyje spalio 26-ąją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas