Tačiau šie papildomi gėrimai gali būti sunkūs organizmui ir net sukelti vadinamąjį šventinį širdies sindromą, rašo „Everydayhealth“.
Švenčių širdies sindromas – tai toks sindromas, kai po gausaus alkoholio vartojimo pasireiškia nereguliarus širdies plakimas, o kai kuriais atvejais – prieširdžių virpėjimas, širdies ritmo sutrikimas.
„Švenčių širdies sindromas paprastai pasireiškia žmonėms, kurie neserga širdies ligomis. Tačiau tai, ar per didelis alkoholio kiekis sukelia šiuos simptomus, priklauso nuo daugelio veiksnių“, – sako gydytojas Rakeshas Gopinathannairas, Kanzaso miesto Širdies ritmo instituto Misūryje širdies elektrofiziologas.
Pasak jo, patirti nemalonius simptomus labiau rizikuoja tie žmonės, kurie turi aukštą kraujospūdį, miego apnėją, taip pat yra vyresni nei 65-erių. „Visa tai lemia, ar daug geriantis žmogus turės šių ritmo sutrikimų, ar ne“, – sako dr. R.Gopinathannair.
Tiesa, nėra aišku, kiek paplitęs yra „švenčių širdies sindromas“, nes daugelis žmonių, kurie patiria šią būklę, dažnai nesikreipia į gydytoją.
Tačiau viena yra aišku, išgėrinėjimas, o kartais – net ir vienkartinis gausesnis alkoholio vartojimas, gali sukelti prieširdžių virpėjimą. O pastaruosius dešimt metų tokia būklė vis dažniau pasireiškia žmonėms būtent šventiniu laikotarpiu.
Medikai primena, kad tai žinoti ypač aktualu žmonėms, sergantiems širdies ligomis, tačiau alkoholis veikia net ir tuos, kurie neserga širdies ir kraujagyslių ligomis.
Kodėl alkoholio vartojimas sukelia prieširdžių virpėjimą?
JAV nacionalinio piktnaudžiavimo alkoholiu ir alkoholizmo instituto duomenimis, nesaikingu gėrimu laikomas toks alkoholio vartojimas, kai alkoholio koncentracija kraujyje pasiekia 0,08 proc. arba daugiau. Vyrams tai yra penkių ar daugiau alkoholinių gėrimų išgėrimas per dvi valandas, o moterims – keturių. Nors priklausomai nuo organizmo ypatybių, alkoholio kiekis gali skirtis.
Svarbu suprasti, kad net vienas ar du gėrimai padidina alkoholio kiekį žmogaus kraujyje, o tai gali paveikti natūralų širdies ritmą ir padidinti „švenčių širdies sindromo“ riziką. Todėl geriausias sprendimas – nevartoti alkoholio ir keisti jį kitais nealkoholiniais gėrimais.