Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Požymiai, kad artėja menopauzė: nusigąsti neverta, bet žinoti būtina

Galbūt pradėjote jausti karščio bangas, smegenų rūką, miego sutrikimus ir pastebėjote, kad pasikeitė jūsų ciklas? Jei esate tarp 30-ies ir 50-ies ir pastaruoju metu pajutote bet kurį iš šių simptomų, tai gali būti pirmas žingsnis link menopauzės, rašoma „Flo“. Tiesa, tai tikrai dar nėra jūsų vaisingumo pabaiga!
Moteris
Moteris / Shutterstock nuotr.

Kas yra perimenopauzė, o kas – menopauzė? Kokie simptomai būdingi vienam ar kitam etapui? Apie tai rašo programėlės „Flo“ ekspertai. Pasak jų, daugelis klaidingai įsivaizduoja, kad menopauzę išduoda visiškai pradingusios menstruacijos. Tačiau iš tiesų dėl laipsniškų hormonų pokyčių menopauzės simptomai gali prasidėti kur kas anksčiau ir tęstis nuo ketverių iki aštuonerių metų prieš tai, kai mėnesinės visiškai nutrūksta. Šis laikotarpis vadinamas perimenopauze.

Žinoma, kai kuriuos simptomus gali sukelti ne tik perimenopauzė, bet ir kitos priežastys. Pavyzdžiui, smegenų rūką ar miego sutrikimus gali sukelti priešmenstruacinis sindromas (PMS), o karščio bangas – skydliaukės ligos. Tačiau perimenopauzę, o vėliau menopauzę išgyvena visi, kurių reprodukcinė sistema yra moteriška, todėl verta suprasti, kas vyksta su jūsų organizmu.

Shutterstock nuotr./Miego sutrikimai
Shutterstock nuotr./Miego sutrikimai

„Perimenopauzė – tai keleri metai iki menopauzės, kai hormonų pokyčiai gali sukelti minėtus simptomus. Tikrai nebūtinai visus, bet bent vieną du – tikrai“, – aiškina dr. Allison K. Rodgers, endokrinologė, akušerė ir ginekologė ir nevaisingumo klinikos JAV.

Šiuo laikotarpiu mėnesinės gali padažnėti arba priešingai – būti ne kiekvieną ciklą, tapti sunkesnės arba lengvesnės, taip pat galite pastebėti kitų simptomų, įskaitant karščio bangas, naktinį prakaitavimą ir nuotaikų svyravimus.

Po metų, kai mėnesinių nebelieka, prasideda menopauzė, o tai reiškia, kad menstruacijų ciklas baigėsi visam laikui. Pasak gydytojų ginekologų, menopauzę galima diagnozuoti, kai menstruacijų nėra bent vienerius metus.

Kada gali prasidėti menopauzė?

Perėjimas į menopauzę, t.y. perimenopauzė, gali prasidėti bet kada tarp 30-ies ir 50-ies metų, tačiau dažniausiai tai įvyksta sulaukus maždaug 40-ies. Paprastai po kelerių metų, tarp 45 ir 55 metų, prasideda menopauzė. JAV vidutinis menopauzės amžius yra 51 metai. Europoje šis amžius panašus.

Fotolia nuotr./Kalendorius
Fotolia nuotr./Kalendorius

Perimenopauzės simptomai:

  • Nereguliarūs ciklai. Vienas pirmųjų perimenopauzės požymių yra sutrumpėjęs ciklas. Taip atsitinka todėl, kad ovuliacija prasideda anksčiau. Jei esate ta, kurios ciklas visada būdavo 28 dienų, o ovuliacija įvykdavo 14 dieną, galite pastebėti, kad ovuliacija prasideda vis anksčiau. Perimenopauzės laikotarpiu galite pradėti ovuliaciją apie 10 dieną ir jūsų ciklas bus 24 dienų, o ne 28, kaip buvo įprasta.
  • Karščio bangos. Tai dažnas perimenopauzės simptomas. Jei jas patiriate, tikriausiai žinote apie staigius, nemalonius intensyvaus karščio priepuolius galvos, kaklo, krūtinės ar viršutinės nugaros dalies srityje. Taip pat dažnai pastebimas širdies plakimas, prakaitavimas ir odos paraudimas. Karščio bangos, dar vadinamos vazomotoriniais simptomais (VMS). Tyrimai rodo, kad jas patiria 80 proc. moterų perimenopauzės ar postmenopauzės laikotarpiu.
  • Miego sutrikimai. Jums gali būti sunku užmigti arba galite pabusti ir sunkiai nusiraminti. Tyrimais taip pat nustatytas tiesioginis ryšys tarp VMS naktį, dar vadinamo naktiniu prakaitavimu, ir miego sutrikimų.
  • Sausa makštis. Dėl sumažėjusio hormonų kiekio perimenopauzės metu taip pat gali išsausėti oda ir akys.
  • Smegenų rūkas. Tyrimų duomenimis, 41-44 proc. moterų perimenopauzės ir menopauzės laikotarpiu patiria tam tikrų atminties sutrikimų. Jei pastebite, kad jums trūksta dėmesingumo, pasidarėte užmarši ir sunkiai susikaupiate, gali būti, kad dėl to kaltas perimenopauzės smegenų rūkas.
  • Nuotaikos svyravimai. Jaučiatės verksminga ar irzli, bet mėnesinės dar negreitai prasidės? Perimenopauzės metu maždaug keturioms iš dešimties moterų sutrinka nuotaika. Tai iš tiesų panašu į PMS, kurio simptomai yra dirglumas ir nuotaikų kaita. Vis dėlto jei ilgesnį laiką nesijaučiate savimi, tai gali būti susiję su perimenopauze.

Kaip sušvelninti perimenopauzės simptomus?

Perimenopauzė yra natūralus perėjimas į ovuliacijos etapo pabaigą, o hormonų svyravimai yra normali šio proceso dalis. Tačiau jei dėl to atsirandantys simptomai trikdo jūsų gyvenimą, svarbu ieškoti būdų, kaip sau padėti.

  1. Hormonų terapija, dar vadinama pakaitine hormonų terapija (HRT), laikoma veiksmingiausiu karščio bangų, naktinio prakaitavimo ir makšties sausumo gydymo būdu. Hormoninis gydymas gali būti skiriamas tabletėmis, makšties žiedais ar įdėklais arba odos pleistrais.
  2. Tam tikri antidepresantai, paprastai vartojami nuotaikos sutrikimams gydyti, yra dar viena galimybė, galinti padėti nuo karščio bangų ir naktinio prakaitavimo, jei negalite vartoti estrogenų.
  3. Jei jau vartojate sudėtines hormonines kontraceptines tabletes (ne tik progesterono), gydytojas gali rekomenduoti jas vartoti ir ankstyvuoju perimenopauzės laikotarpiu. Jos gali padėti sureguliuoti svyruojantį hormonų kiekį, o tai gali padėti sumažinti perimenopauzės simptomus.
  4. Lubrikantai ir kitos priemonės makščiai drėkinti. Reguliariai tepant makšties vidų, galima paskatinti jos sieneles natūraliau drėkinti makštį. Lubrikantas rekomenduojamas, jei sekso metu jaučiate skausmą. Naudodami lubrikantą galite išvengti diskomforto, kurį sukelia lengvas ar vidutinio sunkumo makšties sausumas ir trintis.
  5. Gyvenimo būdo pokyčiai. Daugeliui žmonių paprastas gyvenimo būdo pakeitimas gali padėti sumažinti simptomus. Rekomenduojama reguliariai mankštintis, laikytis miego higienos ir užsiimti joga ar meditacija. Taip pat patariama riboti kofeino, alkoholio vartojimą ir atsisakyti tabako gaminių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi