Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Priešvėžinė mityba: kokius produktus įtraukti į valgiaraštį?

Amerikos vėžio draugija pataria laikytis JAV mitybos rekomendacijų, t. y. kasdien suvalgyti bent 2-3 puodelius daržovių ir 1-2 puodelius vaisių (iš viso maždaug penkias porcijas), kad sumažintumėte vėžio riziką.
Mityba
Mityba / Shutterstock nuotr.

Tyrimas, kurio metu 30 metų buvo stebima 100 000 žmonių, patvirtina šią rekomendaciją, nes nustatyta, kad tai mažina mirties nuo vėžio, širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo takų ligų, riziką. Be to, mokslininkai nustatė, kad tam tikri maisto produktai, apsaugantys nuo vėžio, gali būti svarbi priešvėžinės dietos dalis, rašoma everydayhealth.com.

Apsvarstykite šias priešvėžinės mitybos gaires

Valgykite daug vaisių ir daržovių. Vaisiuose ir daržovėse gausu vitaminų ir maistinių medžiagų, kurios, manoma, mažina kai kurių rūšių vėžio riziką.

Užuot užkandžiavę perdirbtais ar saldžiais maisto produktais, rinkitės vaisius ir daržoves. Viduržemio jūros regiono dietoje gausu su vėžiu kovojančių maisto produktų: vaisių, daržovių, neskaldytų grūdų, ankštinių daržovių, riešutų, alyvuogių aliejaus, žuvies ir pan.

Štai brokoliai, kopūstai ir žiediniai kopūstai gali būti ypač naudingi maisto produktai, kovojantys su vėžiu. Mokslininkai nustatė, kad šių daržovių sudedamosios dalys gali apsaugoti jus nuo laisvųjų radikalų, kurie pažeidžia jūsų ląstelių DNR. Jie taip pat gali apsaugoti nuo vėžį sukeliančių cheminių medžiagų, padėti sulėtinti auglių augimą ir paskatinti vėžines ląsteles žūti. Tai skanus ir sveikas jūsų dietos prieš vėžį priedas.

Žalioji arbata yra stiprus antioksidantas, galintis padėti išvengti kepenų, krūties, kasos, plaučių, stemplės ir odos vėžio rizikos. Mokslininkai teigia, kad žaliojoje arbatoje esanti medžiaga epigalokatechino-3 galatas veikia prieš urokinazę (vėžio augimui svarbų fermentą). Viename žaliosios arbatos puodelyje yra nuo 100 iki 200 miligramų (mg) šios priešvėžinės medžiagos.

Valgykite daugiau pomidorų. Tyrimai patvirtina, kad pomidoruose esantis antioksidantas likopenas saugo nuo tam tikrų vėžio rūšių, pavyzdžiui, prostatos ir plaučių vėžio. Pomidorus būtinai apdorokite, nes taip išlaisvinamas likopenas ir jis tampa prieinamas jūsų organizmui.

Pasitelkite alyvuogių aliejų. Viduržemio jūros regiono šalyse šie mononesotieji riebalai plačiai naudojami tiek įvairiems patiekalams ruošti, tiek salotoms gardinti. Tad alyvuogių aliejus tikrai praturtins ir jūsų mitybą.

Užkandžiaukite vynuogėmis. Raudonųjų vynuogių sėklose yra superantioksidanto aktivino, kurio galima rasti ir raudonųjų vynuogių sultyse. Šis antioksidantas gali apsaugoti nuo tam tikrų rūšių vėžio, širdies ligų ir kitų lėtinių degeneracinių ligų.

Apskritai uogose yra ypač stiprių antioksidantų, todėl jos gali sustabdyti natūraliai organizme vykstantį procesą, kurio metu susidaro laisvieji radikalai, galintys pažeisti jūsų ląsteles. Uogose esantys junginiai padeda išvengti vėžio augimo ar plitimo. Taigi, laikydamiesi dietos prieš vėžį, rinkitės saują mėlynių, gervuogių, braškių ar kitų mėgstamiausių uogų.

Valgykite česnakus ir svogūnus. Tyrimais nustatyta, kad česnakai ir svogūnai gali blokuoti nitrozaminų, galingų kancerogenų, kurie veikia kelias organizmo vietas, dažniausiai gaubtinę žarną, kepenis ir krūtis, susidarymą. Iš tiesų, kuo aštresnis česnakas ar svogūnas, tuo gausiau chemiškai aktyvių junginių, kurie apsaugo nuo vėžio.

Tyrimai rodo, kad česnakas yra vėžį naikinantis maisto produktas. Keliuose dideliuose tyrimuose atskleidžiama, kad tie, kurie valgo daugiau česnakų, rečiau serga įvairiomis vėžio rūšimis, ypač virškinimo organų, tokių kaip stemplė, skrandis ir storoji žarna, vėžiu.

Rinkitės žuvį. Riebioje žuvyje – tokioje kaip lašiša, tunas ir silkė – yra omega-3 riebalų rūgščių, t. y. riebalų rūgščių, kurios siejamos su mažesne prostatos vėžio rizika. Jei šiuo metu nevalgote žuvies, galite apsvarstyti galimybę įtraukti ją į savo priešvėžinę dietą. Dar vienas būdas įtraukti omega-3 į savo mitybą – valgyti linų sėmenis.

Pilno grūdo produktai. Amerikos vėžio tyrimų instituto duomenimis, neskaldytuose grūduose yra daug komponentų, kurie gali sumažinti vėžio riziką, įskaitant ląstelieną ir antioksidantus. Atlikus didelį tyrimą, kuriame dalyvavo beveik pusė milijono žmonių, nustatyta, kad valgant daugiau neskaldytų grūdų gali sumažėti storosios žarnos vėžio rizika, todėl jie yra vienas iš svarbiausių produktų, skirtų kovai su vėžiu, kategorijoje. Avižiniai dribsniai, miežiai, rudieji ryžiai, viso grūdo duona ir makaronai – visa tai yra viso grūdo produktų pavyzdžiai.

Ciberžolė. Šiame oranžinės spalvos prieskonyje yra kurkumino, kuris gali būti naudingas mažinant vėžio riziką. Nacionalinio vėžio instituto duomenimis, atliekant laboratorinius tyrimus kurkuminas gali slopinti kai kurių rūšių vėžines ląsteles, o kai kuriems gyvūnams sulėtinti vėžio plitimą ar sumažinti auglius. Šio su vėžiu kovojančio maisto produkto nesunku rasti maisto prekių parduotuvėse, be to, jį galite naudoti įvairiuose kovos su vėžiu dietos receptuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai