Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

10 būdų, kaip užkirsti kelią pėdų prakaitavimui

Artėjanti vasara yra pats tinkamiausias metas leistis į pažintinius takus ir parkus. Visgi kartu su visais šiltų orų privalumais iškyla ir viena ypač erzinanti problema – prakaituojančios pėdos. Nesvarbu, ar jos dega žygio batuose, ar slidinėja šlepetėse, – pernelyg drėgnos pėdos gali erzinti ir sugėdyti, ypač jei pradeda dvokti.
Pėdos
Pėdos / Shutterstock nuotr.

Kaip rašo Prevention.com, būdų, kaip sumažinti pėdų prakaitavimą, yra ne vienas. Žemiau pasidaliname dešimčia jų.

1. Pasirinkite tinkamus batus.

Deja, bet kai kurie madingiausi vasarinių batų pasirinkimai, pavyzdžiui, odiniai sandalai su dirželiais arba spalvingi guminiai bei plastikiniai sportbačiai, šilumą sulaiko, todėl kojos juos avint prakaituoja dar labiau. Kad pėdos išliktų sausos, visiškai vengti šių medžiagų nereikėtų, tačiau svarbu įsitikinti, kad jos būtų pralaidžios orui.

Ką daryti: rinkitės sportbačius su tinkliniu audiniu viršuje ir basutes su minimalia medžiaga viršuje, kad pėdos galėtų kvėpuoti. Vėsiau kojoms bus ir su natūraliai poringais padais, pagamintais iš kamštienos arba džiuto.

2. Pasilikite šiek tiek vietos judėjimui

Per ankšti batai yra ne tik nepatogūs – jie taip pat padidina tikimybę, kad pėdos prakaituos. Susispaudus pirštams, pro juos nepraeis oras ir temperatūra išliks aukštesnė. Dėl to svarbu, jog batuose pėdoms paliktumėte šiek tiek vietos judėti.

123RF.com nuotr./Trumpa suknelė
123RF.com nuotr./Trumpa suknelė

3. Dėvėkite drėgmę pašalinančias kojines

Nors medvilnė yra viena iš labiausiai paplitusių medžiagų kojinėms, ji iš tikrųjų yra viena iš prasčiausių išlaikant pėdas sausas, nes nesugeria drėgmės nepermirkdama pati. Nors ir skamba neįtikėtinai, geriausias pasirinkimas vėsioms ir sausoms kojoms vasarą yra vilnonės kojinės, mat ši medžiaga išties pašalina drėgmę. Kad kojos neprakaituotų, rinkitės kojines iš merino vilnos arba sintetinių mišinių.

4. Turėkite atsargines kojines

Jei įpusėjus įtemptai darbo dienai pajaučiate, jog kojos prakaituoja ir smirda, yra paprastas sprendimo būdas: po ranka laikykite antrą porą kojinių, kad galėtumėte jas persiauti.

5. Mainykite batus

Vasarą kiekvienas turi savo mėgstamų batų porą, tačiau nuolat nešiojant tuos pačius batus, gali įsiveisti grybelis, dėl kurio pėdos gali prakaituoti, dvokti ir niežtėti. Kad to neįvyktų, palepinkite save papildomais teniso bateliais ar sandalais ir keiskite juos kiekvieną dieną. Mainant batus, kiekviena pora gali gerai išsivėdinti ir išdžiūti.

6. Investuokite į batų džiovintuvą

Jei po fizinės veiklos jūsų batai dažnai būna permirkę, o jums jų prireikia jau kitą dieną, apsvarstykite galimybę įsigyti batų džiovintuvą. Pasak ekspertų, tai puikus būdas rūpintis batais, kurie linkę sulaikyti drėgmę.

7. Naudokite pėdų pudrą

Dezodorantai ir pėdų pudros be talko gali padėti sugerti prakaitą nuo pėdų. Nemažai tokių preparatų vaistinėje įsigyti galima be recepto.

123RF.com nuotr./Bėgiojimas
123RF.com nuotr./Bėgiojimas

8. Naudokite antiperspirantą

Jei pėdos nuolat prakaituoja, įsigykite antiperspirantą ir patrinkite juo pėdų padus, tarpupirščius ir batus. Žinoma, iš pradžių jausmas gali būti nekoks, tačiau nereceptiniai antiperspirantai gali sustabdyti jūsų pėdų prakaitavimą, užkimšdami prakaito latakus. Jei tai nepadeda, taip pat galite pasiteirauti savo gydytojo dėl stipresnių receptinių antiperspirantų.

9. Išlaikykite hidrataciją

Vasaros metu vandens ne visuomet išgeriama pakankamai. Dėl to prakaituojama dar labiau – taip kūnas bando išlaikyti optimalią temperatūrą. Nors rekomenduojama per dieną išgerti aštuonias stiklines vandens, kiek vandens jums reikia iš tiesų, gali labai skirtis priklausomai nuo to, ką darote ir kaip karšta lauke. Dėl to laikykite po ranka vandens buteliuką ir atsigerkite, kai tik pajaučiate troškulį.

10. Ieškokite profesionalios pagalbos

Jei pėdsakus nuo drėgmės paliekate visur, kur tik einate, o jūsų kojinės yra permirkusios, jums gali būti hiperhidrozė – sveikatos būklė, sukelianti pernelyg didelį prakaitavimą. Hiperhidroze serga beveik 5 proc. pasaulio gyventojų. SImptomams numalšinti yra daugybė gydymo būdų, tarp kurių – receptiniai antiperspirantai ir botokso injekcijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas