Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šeimos atostogos: gydytoja pasidalijo esminiu kelioninės vaistinėlės turiniu

Leisdamiesi į visos šeimos atostogas, kasmet tikimės atsikvėpti nuo rūpesčių ir įsikvėpti kasdieniams darbams. Tiesa, norint pailsėti kokybiškai ir užkirsti kelią nelaukiamoms sveikatos problemoms, svarbu nepamiršti ir kruopščiai sudėtos vaistinėlės.
Atostogos
Atostogos / 123RF.com nuotr.

Kad atostogos nevirstų tikru galvos skausmu, plačiau apie būtiniausią jos turinį pasakoja šeimos gydytoja Simona Kiržgalvienė, rašoma Trakų „InMedica“ klinikos pranešime žiniasklaidai.

Nors dažniausiai apie įvairius susirgimus ir sveikatos problemas esame linkę galvoti šaltuoju sezonu, budrūs privalome išlikti ir vasarą. Saulės ar šilumos smūgiai, įsisiurbusios erkės, smarkiai nudegusi oda ar apsinuodijimas automobilyje sugedusiu maistu – daugybė potencialių pavojų tyko ir šiltuoju laikotarpiu.

„Keliaujant vasarą, bene dažniausiai pasitaikančios sveikatos problemos yra odos nudegimas saulėje arba perkaitimas dėl pernelyg didelio karščio. Tačiau ne ką rečiau atostogautojai susiduria ir su kitomis nemaloniomis problemomis, pradedant virškinimo sutrikimais, alergija, peršalimo simptomais ir baigiant įvairiomis traumomis“, – sako S. Kiržgalvienė.

Šeimos gydytojos teigimu, nors išvengti atostogas apkartinančių iššūkių įmanoma, būtina iš anksto ruoštis ir jų sprendimui.

„Žinoma, kiekvienoje kelionėje ypatingai svarbi yra prevencija, įskaitant ir sveikatos draudimą. Tinkamai suplanuota apranga, kūno pridengimas nuo kaitrios saulės, per stipriai veikiančio kondicionieriaus vengimas, vandens buteliukas po ranka ir rankų dezinfekavimas prieš valgį, galimai sugedusio maisto nevartojimas ar potencialiai užteršto vandens vengimas – vien šie veiksmai gali padėti užtikrinti, kad atostogausite ramiai ir saugiai. Tačiau, prireikus, privalome būti pasiruošę panaudoti kelioninės vaistinėlės turinį“, – tvirtina gydytoja.

Preparatai nudegimams ir virškinimo sutrikimams

Prieš kelionę pakuojantis vaistus ir kitus sveikatos reikmenis, pirmiausia reikėtų pasirūpinti apsauginiu kremu nuo saulės ir reikiamais preparatais, padėsiančiais atsistatyti nuo virškinimo sutrikimų.

„Atostogaudami vasarą, į savo vaistinėlę ne tik įsidėkite, bet ir nepamirškite naudoti bent SPF 50 kremo nuo saulės. Užtikrinkite, kad jis būtų tinkamas visiems šeimos nariams – ir suaugusiems, ir vaikams.

Lygiai taip pat reikšminga iš anksto pagalvoti apie dažnai užklumpančius virškinimo sutrikimus. Jei išvykos metu jų išvengti nepavyko, svarbu atstatyti prarastų skysčių kiekį ir gauti reikalingą dienos normą. Tam ypač tinka rehidrataciniai tirpalai, lagamine užimantys mažai vietos, bet duodantys didžiulę naudą. Be to, sutrikdyta žarnyno mikroflora susibalansuos sparčiau, jei naudosite gerųjų bakterijų preparatus, o virškinimą palengvins turima virškinimo fermentų kapsulė ar tabletė“, – teigia šeimos gydytoja.

Dėmesys peršalimui, traumoms ir lėtinėms ligoms

S. Kiržgalvienė pažymi, kad derėtų nepamiršti ir vaistų, kurie padėtų susidoroti su vasarą neretai užklumpančiu, nemaloniu peršalimu.

„Kelionės metu atsiradus slogai ar ėmus perštėti gerklei, vaistinėlėje verta turėti ir nosies gleivinės paburkimą sumažinantį purškalą, kuris palengvintų kvėpavimą per nosį bei sumažintų ausų diskomfortą kylant ar leidžiantis lėktuvui. Jei peršalimas peraugtų į karščiavimą, padės tabletė nuo galvos skausmo, kuri tiks ir pakilusios temperatūros sumažinimui“, – teigia pašnekovė.

Anot jos, pravartu pasiruošti ir įvairiems sumušimams bei traumoms: „Nė viena kelioninė vaistinėlė neapsieis be įvairių dydžių pleistrų. Jei keliaujate su vaikais, įsidėkite ir keletą spalvotų ar piešinukais papuoštų variantų – mes, kaip gydytojai, žinome, kad gražūs pleistrai mažamečius gydo „greičiau“. Tiesa, svarbu pasirūpinti ir vaikams tinkama, negraužiančia žaizdų dezinfekavimo priemone bei elastiniu ir paprastu bintu, kurie pravers įvairių traumų atveju.“

Atostogų metu, lėtinėmis ligomis sergantys pacientai, neretai „atsipalaiduoja“ ir pamiršta gerti jiems paskirtus vaistus, o tai – itin pavojinga praktika. Ar tai būtų širdies ligos, ar diabetas, o gal alergija – lėtinių ligų kontroliavimui skirtus medikamentus vartojantys žmonės juos turėtų pasiimti su savimi. Užtikrinkite, kad turimo kiekio užteks visai kelionei ir laikykitės jų vartojimo režimo – tai ypatingai svarbu, norint išvengti netikėtos ir nemalonios nelaimės.

Ypatingas dėmesys – vaikų vaistinėlei

Šeimos gydytoja atkreipia dėmesį, kad atžalų turintys tėveliai ir mamytės turėtų pasirūpinti ne tik savimi, bet ir vaikais, kruopščiai sudėdami atskirą vaistinėlę mažamečiams.

„Į ją svarbu įpakuoti jau minėtų vaistų nuo temperatūros ir skausmo ar rehidratacinių tirpalų, spalvotų pleistrų, negraužiančią žaizdų dezinfekavimo priemonę bei gerųjų bakterijų. Šie preparatai tiks ir suaugusiems, ir vaikams. Tačiau jei atžala tam tikrus vaistus vartoja kasdien, nepamirškite jų. Taip pat net jeigu vaikas nėra alergiškas, su savimi pasiimkite vaistų nuo alergijos – keičiantis aplinkai ir potencialiems dirgikliams, iki tol nepasireiškusi alerginė reakcija tampa labiau tikėtina“, – teigia S. Kiržgalvienė.

Ji pažymi, kad vaikų viduriavimą greičiau išspręs mieliagrybių preparatai, papildomą apsaugą odai suteiks emolientas ar kremas nuo iššutimų, o užklupus slogai padės gleivinės paburkimą sumažinantys lašai ir nosies gleivių aspiratorius, jei vaikas dar nemoka išpūsti nosies.

„Galiausiai į vaistinėlę įsidėkite ir termometrą, kuris padėtų objektyviai įvertinti situaciją bei jos sudėtingumą, ir pincetą, pagelbėsiantį prireikus ištraukti rakštį ar įsisiurbusią erkę. O jeigu susidūrėte su rimtesne problema – užsitęsusiu karščiavimu, dusuliu, stipriu skausmu, ūmiais neurologiniais simptomais ar jei sergantis vaikas tapo vangus ar neįprastai dirglus – nedelsdami kreipkitės į artimiausią gydymo įstaigą“, – sako pašnekovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas