Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šeimos gydytoja apie cinko vartojimą peršalus: jis tikrai veikia, tik reikia pradėti gerti laiku

Įsibėgėjant peršalimo sezonui, daugelis prisimena viena ausimi girdėtus gydytojų patarimus apie tai, kas padeda greičiau įveikti infekcijas ir sumažinti nemalonius simptomus. Vienas iš tokių dalykų – cinkas.
Peršalimas
Peršalimas / Shutterstock nuotr.

Ar cinko preparatai gali sumažinti peršalimo simptomų trukmę? Apie tai portalas 15min pasikalbėjo su Kauno miesto poliklinikos Šilainių padalinio šeimos gydytoja Egle Radžiūniene.

„Cinkas iš tiesų gali sumažinti peršalimo ligų buvimą, taip pat ir simptomų trukmę. Taip yra todėl, kad cinkas yra antioksidantas ir uždegimą slopinantis mineralas. Pradėtas laiku, t.y. pačioje peršalimo pradžioje, vartoti, cinkas gali pagerinti paciento būklę sergant ir net sutrumpinti sirgimo laiką“, – pasakojo šeimos gydytoja.

Shutterstock nuotr./Cinko papildai
Shutterstock nuotr./Cinko papildai

Labai svarbus yra laikas, kada pradedamas vartoti cinkas ir jo preparatai. Pasak medikės, gerti jį reikėtų pradėti pajutus pirmuosius infekcijos simptomus: suslogavus, pajutus gerklės perštėjimą, čiaudulį, jaučiant bendrą silpnumą, nuovargį.

„Visi šie simptomai rodo virusinės infekcijos pradžią. Pradėti gerti cinką reikėtų maždaug per parą nuo pirmųjų simptomų atsiradimo. Tokiu atveju tikėtina, kad jaučiami simptomai sumažės, o ligos trukmė sutrumpės“, – teigė Kauno miesto poliklinikos šeimos gydytoja.

Cinkas yra svarbus imuninei sistemai ir jos atliekamoms funkcijoms – organizmo apsaugai. Tai susieta su T ląstelėmis, kurios ypač svarbios kovojant su infekcijomis. Cinkas suaktyvina šių ląstelių tinklą ir visą vystymąsi.

Tiesa, svarbu žinoti, kad cinkas padeda greičiau ir lengviau įveikti ne visas infekcijas. „Labiausiai jis veikia peršalimo infekcijas“, – sakė medikė.

Daugiau – vyrams, nėščiosioms ir žindančioms

Pasak jos, kaip ir kiekvienos ligos atveju, taip ir pajutus peršalimo simptomus, geriausia vaistus ar nemedikamentinius preparatus vartoti pasikonsultavus su šeimos gydytoju. Jis padės įvertinti, kokį kiekį cinko reikėtų suvartoti. Juolab, kad tai priklauso nuo įvairių kriterijų, pavyzdžiui, paciento lyties ir amžiaus.

Unsplash nuotr./Žindymas
Unsplash nuotr./Žindymas

„Suaugusiems vyrams rekomenduojama cinko paros norma yra 11 miligramų, moterims – iki 8 miligramų. Tačiau, jeigu moteris laukiasi kūdikio, cinko paros poreikis gali išaugti iki 11-12 miligramų. Žindančioms moterims cinko poreikis dar didesnis – paprastai per parą skiriama 12-13 miligramų.

Kita amžiaus grupė – vaikai. 1-3 metų amžiaus vaikams per parą reikėtų suvartoti 2-3 miligramų. Paaugliams berniukams rekomenduojama cinko dozė per parą – iki 11 miligramų, o paauglėms mergaitėms – iki 9 miligramų per parą. Maksimali cinko dozė per parą turėtų neviršyti 40 miligramų“, – paaiškino gydytoja.

Viršijus rekomenduojamą cinko dozę (ypač viršijant numatytą dozę ilgesnį laiką) gali pasireikšti įvairios šalutinės reakcijos: galvos, skrandžio skausmai, pykinimas, gali atsirasti odos pakitimai (dermatitas). Cinko perdozavimas gali išprovokuoti ir anemijas, kurių priežastis – vario trūkumas.

„Taip gali nutikti dėl to, kad cinkas organizme konkuruoja su vario įsisavinimu“, – kalbėjo E.Radžiūnienė.

Kada cinko vartoti nereikėtų?

Pajutus peršalimo infekcijos simtomus ir pradėjus vartoti cinką, jį galima vartoti nuo savaitės iki dviejų savaičių. Esant reikalui, profilaktiškai cinką ir jo preparatus galima vartoti net iki 3 mėnesių.

Vis dėlto, jei peršalimo simptomai perauga į kitos, bakterinės, infekcijos požymius ir, įvertinęs tyrimų rezultatus, gydytojas skiria antibiotikus, cinko vartojimą reikėtų iškart nutraukti, nes cinkas gali slopinti antibiotiko veikimą. „Kitaip tariant, cinką reikėtų vartoti tik tol, kol nėra vartojami antibiotikai. Vartojant kartu su antibiotikais, didelė tikimybė, kad cinkas gali šiek tiek slopinti antibiotiko poveikį“, – atkreipė dėmesį šeimos gydytoja.

Kalbėdama apie sveikatos būkles, kurioms esant reikėtų atsargiau vartoti arba visai atsisakyti profilaktinio cinko vartojimo, portalo pašnekovė išskyrė onkologines ligas. Pasak jos, cinko preparatai gali turėti įtakos kai kurių onkologinių ligų progresavimui.

„Visuomet reikėtų pasitarti su gydytoju“, – priminė šeimos gydytoja.

Cinko yra ir daugelyje mūsų kasdien vartojamuose maisto produktuose. Daugiausia – grūduose, ankštinėse daržovėse, riešutuose, austrėse, silkėje ir kitose žuvyse, taip pat kiaušiniuose, mielėse.

123RF.com nuotr./Maistas, kuriame gausu cinko
123RF.com nuotr./Maistas, kuriame gausu cinko

Tad gal pajutus, kad „kimba“ virusas, užtektų daugiau valgyti dribsnių, košių ar pupelių?

„Peršalus paprastai sumažėja apetitas. O, pavyzdžiui, COVID-19 atveju dėl uoslės ir skonio praradimo kai kurių produktų net nesinori valgyti. Dėl to greičiausiai negalėsime užtikrinti pakankamo cinko gavimo su maistu. Todėl peršalimo metu logiška ir protinga būtų vartoti papildomai cinko preparatus“, – teigė medikė, priminusi, jog geram cinko įsisavinimui svarbus ir paros laikas, kada jis vartojamas:

„Paprastai rekomenduojama jį vartoti vidurdienį arba ankstyvą popietę, kadangi cinkas sąveikauja su kalciu ir geležimi. Idealu, jei vakare vartojame kalcį, o ryte – geležį (varį). Jei cinkas vartojamas kartu su variu, gali prireikti didesnių cinko dozių, nes cinkas konkuruoja su variu, todėl, kaip ir minėjau, gali sumažėti cinko) įsisavinimas.

Tuo metu cinką vartojant su rūgščiu maistu ar papildomais, pavyzdžiui, vitaminu C, mineralų įsisavinimas padidėja.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant