Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skaudanti gerklė: kaip atskirti – tai virusinės ar bakterinės ligos simptomas?

Šiuo šaltuoju sezonu mūsų imuninė sistema gali nusilpti, o daugiau laiko praleidžiant uždarose patalpose su kitais žmonėmis, susidaro tinkama terpė bakterijoms ir virusams plisti. Gerklės skausmas – tai dažnai tampa vienu iš pirmųjų požymių, kad mūsų organizmas kovoja su infekcija.
Skauda gerklę
Skauda gerklę / Shutterstock nuotr.

Tad vaistininkė Elvyra Ramaškienė pasakoja, kaip atskirti, kada skaudanti gerklė yra virusinės, o kada bakterinės ligos simptomas. Taip pat ji dalinasi patarimais, kaip reikėtų teisingai gydyti gerklės skausmą, rašoma „Eurovaistinės“ pranešime žiniasklaidai.

Virusinės ligos ir gerklės skausmas

Virusinės infekcijos yra dažniausia gerklės skausmo priežastis, ypač šaltuoju metų laiku. Anot vaistininkės, paprastai šiuos skausmus sukelia peršalimas, gripas, koronavirusas ar kitos virusinės kvėpavimo takų ligos.

„Virusais užsikrėsti yra lengviau, nes jie plinta oro lašeliniu būdu, ypač žmonių susibūrimo vietose, biuruose ar viešajame transporte. Virusų sukelti gerklės skausmai dažnai būna susiję su kitais peršalimo simptomais, tokiais kaip nosies užgulimas, kosulys, sloga, čiaudulys, raumenų ir sąnarių skausmas bei nežymus karščiavimas“, – pasakoja vaistininkė E. Ramaškienė.

Ji teigia, kad svarbu žinoti, jog virusiniai gerklės skausmai dažniausiai praeina savaime per savaitę laiko, kadangi organizmas pats kovoja su virusu.

„Susidūrus su viruso sukeltu gerklės skausmu, jam dažniausiai skiriamas simptominis gydymas, t. y. rekomenduojama gerti daug skysčių, ilsėtis ir vartoti priešuždegiminius vaistus, skirtus sumažinti gerklės skausmą bei kitus pavienius simptomus. Esant virusinei infekcijai galima vartoti purškalus į gerklę bei čiulpiamas pastiles“, – pasakoja vaistininkė E.Ramaškienė, pridurdama, kad taip pat reikėtų nepamiršti natūralių gydymosi būdų.

„Gerkite daug karštų arbatų su medumi, kuris ne veltui laikomas natūraliu priešuždegiminiu produktu, galinčiu suminkštinti sudirgintą gerklę bei sumažinti jos uždegimą. Taip pat galima išbandyti ir druskos tirpalus gerklei, kurie taip pat gali sumažinti gerklės gleivinės uždegimus. O, svarbiausia, tik jokiu būdu sergant virusine liga nevartokite antibiotikų, nes taip tik labiau nualinsite organizmą“, – sako vaistininkė E. Ramaškienė.

Bakterinių ligų sukelti gerklės skausmai

„Stipresnius gerklės skausmus gali sukelti streptokokinės bakterinės infekcijos, o dažniausia jų – angina. Esant šiam gerklės skausmui gali būti sunku ryti maistą ar netgi gėrimus, taip pat dažnai šį skausmą lydi karščiavimas, galvos skausmas, patinę limfmazgiai ir baltos apnašos ant tonzilių. Streptokokų sukelta infekcija paprastai yra pavojingesnė nei virusinė, nes be tinkamo gydymo gali sukelti rimtas komplikacijas tokias kaip plaučių uždegimas ar netgi širdies vožtuvų pažeidimai, inkstų uždegimai“, – pasakoja vaistininkė E.Ramaškienė.

Bakterijų sukeltas gerklės skausmas reikalauja gydymo antibiotikais, kurie sunaikina bakterijas ir sustabdo infekcijos plitimą. Dėl to pajutus gerklės skausmą ir įtarus bakterinę ligą, vaistininkė pataria nedelsti ir kreiptis į gydytoją.

„Gydytojas paprastai paskiria antibiotikus po tam tikrų tyrimų, kurie nustato ligos sukėlėją. Tik noriu priminti, kad itin svarbu laikytis gydytojo nurodymų, kaip vartoti vaistus, ir užbaigti visą antibiotikų kursą, net jei simptomai praeina anksčiau. Tai padės išvengti ligos atkryčio ir atsparių bakterijų susidarymo“, – pasakoja vaistininkė E.Ramaškienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant