Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Sloga: dažna šaltojo sezono palydovė, galinti sukelti rimtas komplikacijas

Artėjant šaltajam metų sezonui, daugelis susiduria su viena dažniausių ligų – sloga. Nors ji dažnai laikoma nesudėtinga ir trumpalaike sveikatos problema, Ausų, nosies ir gerklės ligų (LOR) centro gydytoja otorinolaringologė Austėja Kučinskienė įspėja, kad slogą sukeliantys virusai ar bakterijos gali neapsiriboti vien tik nosies gleivine, rašoma Vilniaus „Kardiolitos klinikų“ pranešime žiniasklaidai.
Sloga
Sloga / Shutterstock nuotr.

Uždegimas gali išplisti į aplinkinius audinius ir organus, sukelti ausų skausmą, pabloginti klausą ar net išprovokuoti rimtesnes kvėpavimo takų infekcijas.

„Sloga dažniausiai atsiranda, kai virusai ar bakterijos patenka į nosies gleivinę. Tada organizmas, siekdamas kovoti su infekcija, suaktyvina gynybinę reakciją. Tai sukelia nosies gleivinės uždegimą, dėl kurio padidėja gleivių gamyba, užsikemša nosis, atsiranda dirginimas ir čiaudulys“, – pažymi A. Kučinskienė.

„Kardiolitos klinikų“ nuotr./Gydytoja otorinolaringologė Austėja Kučinskienė
„Kardiolitos klinikų“ nuotr./Gydytoja otorinolaringologė Austėja Kučinskienė

Nors sloga dažniausiai užklumpa šaltuoju metų laiku, ji taip pat gali atsirasti ir vasarą – dėl alergenų, tokių kaip žiedadulkės, ar dėl staigių temperatūros pokyčių, pavyzdžiui, kai žmogus iš karštos aplinkos patenka į oro kondicionieriaus atvėsintą patalpą.

Verta žinoti, jog dažniausiai sloga trunka nuo 7 iki 10 dienų. Jei simptomai tęsiasi ilgiau arba bendra būklė pablogėja, atsiranda karščiavimas ar ausų skausmas – naudinga pasikonsultuoti su savo šeimos gydytoju.

Kokios galimos slogos komplikacijos?

Viena dažniausių slogos komplikacijų yra ausų uždegimas. Jis išsivysto, kai per Eustachijaus vamzdį – kanalą, jungiantį nosį su vidine ausimi, patenka virusai arba bakterijos. Tokiu atveju žmogus pradeda jausti nemalonų spaudimą ir skausmą ausyse.

„Jei ausų skausmas trunka ilgiau nei 2–3 dienas, pakyla temperatūra, jaučiama pablogėjusi klausa, pastebimas šlapiavimas ar skysčio tekėjimas iš ausies, tikslinga kreiptis į savo gydytoją. Laiku negavus medicininės pagalbos, ausų uždegimas gali sukelti ilgalaikes klausos problemas ar net išplisti į kitus audinius“, – pabrėžia A. Kučinskienė.

Ar žinojote, jog ausų uždegimas yra gydomas pagal jo priežastį ir lokalizaciją? Virusinis uždegimas dažniausiai praeina savaime, tačiau bakterinį gali prireikti gydyti antibiotikais.

„Jeigu diagnozuojamas išorinės ausies uždegimas, paprastai užtenka tik vietiškai veikiančių antibiotikų, tačiau jei vidurinės ausies – gali prireikti gydyti geriamais antibiotikais. Jei ausies uždegimas atsirado po slogos, būtina kartu gydyti ir slogą. Priklausomai nuo uždegimo sunkumo, gydymas gali užtrukti nuo kelių dienų iki kelių savaičių“, – teigia gydytoja otorinolaringologė.

Įtakos turi anatominiai ir išoriniai veiksniai

Pastebima, kad ausų uždegimai dažniau kamuoja vaikus, nes jų Eustachijaus vamzdelių struktūra yra trumpesnė ir horizontalesnė, todėl jie lengviau paburksta. Taip pat didesnė rizika kyla ir suaugusiesiems, sergantiems tam tikromis ligomis, tokiomis kaip lėtinis sinusitas ar alerginis rinitas, bei tiems, kurie turi polinkį sirgti ausų uždegimu.

„Riziką didina ir išoriniai veiksniai – ausų uždegimą gali sukelti drėgmė, kuri atsiranda po maudynių, kai ausies išorinėje landoje užsilikęs vanduo sukuria palankias sąlygas bakterijoms daugintis, todėl po jų svarbu išsausinti ausis. Kitas svarbus veiksnys – stiprūs oro slėgio pokyčiai ausyje, kurie taip pat turi įtakos uždegimo atsiradimui“, – sako gydytoja otorinolaringologė.

Nereikėtų laukti, kol sloga praeis savaime

Norint sumažinti ausų uždegimo riziką, naudinga pradėti gydyti slogą pasireiškus pirmiesiems simptomams. Taip pat vertėtų stiprinti imunitetą, vengti alergenų ir staigių temperatūros pokyčių, galinčių sukelti papildomą stresą organizmui.

„Svarbu pasirūpinti tinkama nosies higiena, ypač vaikų, kurie turi polinkį į dažnus ausų uždegimus. Tai gali padėti sumažinti uždegimo riziką ir užkirsti kelią galimoms komplikacijoms,“ – pabrėžia gydytoja otorinolaringologė A. Kučinskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas